Un raport AIEA urmează să releve că Iranul își extinde capacitatea nucleară

Un raport AIEA urmează să releve că Iranul își extinde capacitatea nucleară
Publicat: 29/08/2012, 21:23
Actualizat: 28/09/2018, 12:12

Noul raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) privind situația din Iran, așteptat joi sau vineri, urmează să releve că Teheranul continuă să își extindă programul nuclear, în pofida unor sancțiuni internaționale fără precedent, porivit unor diplomați, relatează AFP.

În contextul în care Iranul încearcă să își amelioreze imaginea internațională, găzduind în perioada 30-31 august summitul Mișcării Țărilor Nealiniate (NAM), raportul urmează să arate că această țară și-a crescut capacitatea de îmbogățire a uraniului, aflată în centrul unui conflict cu marile puteri și Israelul.

Uraniul îmbogățit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi utilizați în scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat în proporție de până la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice.

„Nu ne vom abandona dreptul la îmbogățirea (uraniului), care aparține tuturor națiunilor”, a reiterat marți Ali Asghar Soltanieh, ambasadorul iranian la AIEA.

În calitate de semnatar al Tratatului de neproliferare (TNP), Iranul trebuie să își supună instalațiile nucleare unor verificări ale Agenției ONU și poate totodată să revendice dreptul la îmbogățirea uraniului.

Însă occidentalii și Israelul suspectează Teheranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să dezvolte arma atomică, lucru dezmințit de către regim.

Miercuri, conducerea AIEA a aprobat crearea unui „Grup de lucru” al cărui obiectiv este un control mai eficient al programului nuclear iranian, potrivit unui document intern consultat de către AFP miercuri.

După mai bine de opt ani de anchetă, Agenția ONU încă nu este în măsură să determine cu certitudine dacă programul este pur pașnic, din cauza unei lipse de cooperare a Iranului, potrivit acesteia.

Fiecare nou raport AIEA relevă că țara continuă activitățile de îmbogățire a uraniului, în pofida unor sancțiuni impuse de către Consiliul de Securitate al ONU, și că își extinde programul. Noul raport nu va face excepție în acest sens, chiar dacă este prezentat după introducerea unor noi sancțiuni de către Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite asupra exporturilor iranioene de petrol.

Potrivit unor diplomați contactați de către AFP, documentul urmează să arate că Iranul a instalat aproximativ 350 de noi centrifuge pentru îmbogățirea uraniului la instalația subterană de la Fordo (centru).

În precedentul raport, AIEA a precizat că la Fordo se aflau peste 1.000 de centrifuge, dintre care 700 în stare de producție. Iranul a informat AIEA că intenționează să instaleze 3.000 de centrifuge la Fordo, o instalație construită într-un munte, dificil de atacat, și că intenționează să transfere în aceasta îmbogățirea uraniului la un nivel de 20%.

La instalația de la Natanz, lângă Teheran, programul dispune de 9.000 de centrifuge.

În acest document, care urmează să fie oferit delegațiilor țărilor membre AIEA, directorul general Yukiya Amano urmează, de asemenea, să critice Republica islamică în legătură cu o presupusă operațiune de „curățare” a bazei militare de la Parchin, lângă Teheran.

În raportul din noiembrie, Agenția ONU a prezentat pentru prima dată elemente care arătau că țara a lucrat la crearea armei atomice înainte de 2003 și poate și ulterior. Iranul a respins aceste acuzații, apreciind raportul ca falsificat și politizat.

Între aceste elemente figura descoperirea la Parchin a unui container care ar fi putut servi unor teste în domeniul exploziilor convenționale aplicabile în domeniul nuclear. De atunci, Agenția ONU vrea să întreprindă o vizită în cadrul căreia să efectueze verificări la fața locului, însă Iranul i-a refuzat accesul.

În ultimul raport, AIEA a anunțat activități neobișnuite la unele instalații, susceptibile să îi „împiedice” verificările.

AIEA ar putea să meargă și mai departe în noul raport și să declare că o vizită la instalație ar fi fără obiect, subliniază diplomații, ceea ce ar arăta în mod clar că Iranul a șters orice urme suspecte.

Vineri, o reuniune între reprezentanți AIEA și iranieni – al cărei obiectiv a fost să ajungă la o înțelegere asupra unui plan de verificare de către inspectori AIEA a punctelor ridicate de Agenție în raportul din noiembrie – a eșuat, ca de altfel orice alte reuniuni asupra acestui subiect care au avut loc anterior, anul acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
O NOUĂ REGULĂ a fost decisă în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×