Un reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive

Un reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive
Centrala nucleară de la Zaporojie / Sursa: Shuttestock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/08/2022, 18:10

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a centralei nucleare de la Zaporojie, care este cea mai mare de acest fel din Europa, după atacul cu rachete al rușilor asupra unei zone din apropiere. Responsabilii ucraineni au atras atenția că acum există riscuri de incendiu, de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă. Ucrainenii angajați acolo continuă să lucreze pentru a asigura siguranța centralei.

Energoatom a transmis un avertisment privind funcționarea centralei de la Zaporojie, aflată la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Mariupol, după atacul rușilor. Ucraina are 15 reactoare nucleare care generează aproximativ 50% din necesarul de energie al țării, în patru amplasamente.

Compania ucraineană a transmis că o linie de înaltă tensiune a fost avariată în atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoare. În cazul altui reactor s-a activat protecția de urgență. De asemenea, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară au fost grav avariate, a anunțat Energoatom, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă, dar personalul ucrainean continuă să lucreze în centrală pentru a asigura siguranța operațiunilor.

Avertismentele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc vineri de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa. Mai multe obuze au lovit o linie electrică de înaltă tensiune de la uzina Zaporijie, determinând operatorii să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă. Uzina a fost capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, în faza de început a războiului, dar este încă administrată de specialiști ucraineni.

La începutul acestei săptămâni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a făcut apel la forțele implicate în conflict să îi permită accesul la centrală, despre care Statele Unite susțin că ar fi folosită ca scut de către Rusia.

Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a dat vina pe Rusia pentru pagubele înregistrate la centrală. Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei, spunând că o scurgere de radiații a fost evitată doar cu ajutorul norocului. Acesta a spus că, în consecință, capacitatea de generare a uneia dintre unități a fost redusă, iar alimentarea cu energie a alteia a fost întreruptă. În plus, orașul din apropiere, Enerhodar, a avut probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Moscova este responsabilă pentru situația de la centrala Zaporijie, solicitând sancțiuni asupra întregii industrii nucleare ruse. „Ocupanţii au creat încă o situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Orice bombardament acolo e o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să răspundă chiar și pentru faptul că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”, a spus liderul ucrainean.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers