Ungaria, pregătită să construiască un gard pe toată frontiera cu România. Orban: „Ar fi mai bine dacă niciun imigrant nu ar ajunge în Europa”

Ungaria, pregătită să construiască un gard pe toată frontiera cu România. Orban: „Ar fi mai bine dacă niciun imigrant nu ar ajunge în Europa
Publicat: 22/01/2016, 15:52
Actualizat: 06/07/2016, 15:14

Premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat, vineri, că Europa nu poate să primească un val imens de străini fără să impună restricții sau controale în privința acestora. „Punctul de vedere al Ungariei este că ar fi mai bine dacă niciun imigrant nu ar ajunge în Europa”, a spus Orban.

Indiferent de planurile pe care le au imigranții în vederea descoperirii de noi rute în Europa, „este absolut sigur că nu vor trece prin Ungaria”, a precizat Orban. El a adăugat că au fost deja făcute pregătirile pentru ridicarea unui gard de-a lungul unei porțiuni a frontierei dintre Ungaria și România și că există capacitatea de a închide această parte a graniței dacă va fi necesar.

Premierul ungar a criticat din nou politica promovată de UE, acuzând faptul că statelor nu li se oferă opțiunea de a găsi soluții proprii în vederea gestionării crizei migrației. Lăsând statele fără nicio putere de decizie în această criză, fără a le oferi opțiuni alternative, UE va transforma țările în ținte vulnerabile, grav afectate de criza migrației, a insistat Orban.

Șeful guvernului de la Budapesta a salutat decizia Austriei de a limita numărul de imigranți la 37.500, argumentând că este „o victorie a rațiunii”, în contextul în care UE nu impune măsuri mai restrictive în privința imigranților care ajung în Europa.

„Gândirea dogmatică a fost învinsă de realitate și rațiune”, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri postului de radio public Kossuth, referindu-se la decizia Austriei de a limita numărul de solicitanți de azil la 37.500 anual până în 2019 pe care a apreciat-o drept „o victorie a rațiunii”. Austria a anunțat miercuri că nu va mai primi decât 130.000 de imigranți în următorii patru ani, cu excepția celor 90.000 deja înregistrați în 2015.

Croația introduce noi măsuri de filtrare a migranților

Croația a introdus noi măsuri de filtrare a migranților care traversează Balcanii, restrângând accesul pe teritoriul croat doar pentru cei care vor solicita azil în Austria și Germania, urmând astfel mai multor țări din regiune, precum Macedonia, Serbia, Slovenia, dar și Austria.

Ministrul croat de Interne Ranko Ostojic a anunțat că migranților li se va cere să aibă asupra lor un document semnat din care să reiasă dacă vor să ceară azil în Germania sau Austria.

El a avertizat totodată că aceste decizii, adoptate în celelalte țări, au condus la deschiderea unor noi rute ale migrației..

„Măsuri unilaterale ca acestea au condus la ceea ce am avertizat anterior, și anume la deschiderea unor noi rute. Aceste noi rute conduc fie către Albania, iar din Albania migranții vor încerca fie să traverseze Muntenegrul și să ajungă în Croația – lucru pe care suntem pregătiți să-l împiedicăm -, fie către Italia, cu ajutorul unor traficanți” de persoane, a spus el.

Ministrul croat a adăugat că Agenția europeană pentru protecția frontierelor externe Frontex a avertizat în legătură cu o nouă eventuală rută – prin România – și a evocat de asemenea cazuri de traversare a Bulgariei.

Măsuri mai dure în Austria și Slovenia

Viena a anunțat miercuri că va limita numărul de solicitanți de azil în 2016 și că va reduce acest nivel anual, până în 2019.

Plafonul de anul acesta va fi de 37.500 de azilanți, sub nivelul total de solicitanți de azil din 2015. Până în 2019, Austria vizează o reducere la 25.000 de azilanți pe an.

Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a apărat, la Davos, această decizie.

„Este, evident, un îndemn ca Bruxellesul să se trezească”, a declarat el la la Forumul economic mondial.

„Am fost nevoiți să luăm o decizie la nivel național deoarece nu există, în continuare, o soluție europeană”, a apreciat ministrul austriac.

„Cu toate acestea nu sunt pesimist (…). Dar cred că de-acum este necesar ca unele țări, inclusiv Austria, să adopte măsuri la nivel național pentru a nu a fi complet depășite”, a subliniat Kurz.

Virna a anunțat săptămâna trecută că va opri orice migranți care intenționează să traverseze Austria către Germania.

Poliția slovacă și-a anunțat intenția de urma exemplul Austriei și că plănuiește „aceeași acțiune” la frontiera de sud, cu Croația. Măsurile vor intra în vigoare în cazul în care Austria face pași suplimentari în vederea limitării intrării migranților pe teritoriul său, a precizat poliția.

Între timp, autoritățile macedonene au redeschis frontierele țării pentru migranții care declară că vor să ajungă în Germania sau Austria, prevăzute ca destinații ale documentelor lor de intrare.

Migranților li s-a cerut să prezinte documente de identitate ștampilate și o declarație scrisă din care să reiasă în ce țară vor să ceară azil și care să fie înregistrată în Grecia.

O țară de tranzit, Grecia se teme că, în cazul în care țările europene îi blochează pe migranți, aceștia se vor aduna pe teritoriul său.

Aproximativ 30.000 de refugiați sirieni, irakieni și afgani au pornit pe ruta din Balcani în ianuarie, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?