Va fi cea mai grea săptămână de când a fost ales Papă. Ce trebuie să facă Suveranul Pontif începând de luni

Va fi cea mai grea săptămână de când a fost ales Papă. Ce trebuie să facă Suveranul Pontif începând de luni
Publicat: 27/09/2013, 21:32
Actualizat: 29/09/2018, 07:04

Francisc va începe luni una dintre cele mai aglomerate săptămâni de când a fost ales Suveran Pontif, urmând să prezideze un consistoriu ce va stabili data la care vor fi canonizați doi papi și să meargă în vizită la Assisi, orașul natal al Sfântului de la care s-a inspirat, relatează AFP.

Papa argentinian a fost ales la 13 martie pentru a îndeplini două angajamente, și anume relansarea evanghelizării și reformarea guvernării Bisericii. În peste șase luni, el a întreprins mai multe acțiuni importante, pledând pentru o Biserică mai deschisă și pentru mai multă milostivire și apropiere de oameni, fără să renunțe, însă, la dogmă și nici să ia mari decizii.

Săptămâna va începe cu un consistoriu ce va trebui să confirme data la care vor fi canonizați Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, probabil la 27 aprilie 2014.

Această dublă sărbătoare va aduna sute de mii de persoane, mai ales polonezi, la Roma și va avea o simbolistică puternică, pentru că, în timp ce primul, un pastor umil și apropiat de oameni, a fost inițiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965), cel de al doilea, comparat de Francisc cu Sfântul Pavel, s-a remarcat prin numeroasele vizite efectuate în întreaga lume.

Alegerea canonizării lui Angelo Giuseppe Roncalli, semnatarul enciclicii „Pacem in terris” (1963), corespunde simplității promovate de Francisc și evită crearea unui prea mare cult al personalității pentru mediatizatul Karol Wojtyla.

După consistoriu, Papa se va întruni cu cei opt cardinali care îl consiliază, în timp ce sute de demnitari religioși se vor reuni la Roma sub auspiciile comunității catolice Sant’Egidio.

În mai, el a anunțat crearea unui „grup consultativ” care să-l ajute la reformarea Curiei, Guvernul Bisericii instituit în 1988, prin Constituția „Pastor Bonus”.

De atunci, Papa a desemnat comisii de experți însărcinați cu probleme economice, Banca Vaticanului sau administrarea Sfântului Scaun.

Acest grup, denumit imediat „G8” sau „Consiliul Coroanei”, suscită o atenție deosebită, mai ales după criza din ultimii ani care a plonjat Vaticanul într-o ambianță de intrigi și scandaluri dezvăluite de Vatileaks, o scurgere de documente confidențiale ale Papei Benedict al XVI-lea.

Cei opt cardinali, consultați frecvent prin telefon, se vor reuni de marți până joi. Însă această reuniune ar trebui să fie prima dintr-o serie și nu este sigur că unele măsuri vor fi anunțate imediat. Papa ia în calcul să se consulte pe larg înainte de a lua o decizie.

Noua conducere de la Vatican intenționează să facă mai multe reforme, între care slăbirea rolului Curiei, cu proceduri simplificate și servicii regrupate, ameliorarea coordonării și întrunirea „Consiliilor de Minștri” mai frecvent, consolidarea colegialității, cu posibilitatea de a face din „Secretariatul General al Sinodului” (care continuă să existe între aceste adunări de episcopi) un consiliu consultativ permanent.

Deloc surprinzător, încă nu se va lua vreo decizie în privința reformării Băncii Vaticanului (IOR).

Papa vrea să abordeze la „G8” pastorala matrimonială și familială (…) – care ar putea fi reluată de un Sinod (ce va fi) convocat anul viitor – și problematica aprofundării rolului femeii în Biserică.

Vineri, Francisc se va întâlni cu sute de mii de credincioși într-o vizită încărcată de emoție la Assisi (centrul Italiei), orașul în care a trăit în secolul al XIII-lea „Poverello”, al cărui nume și concepții despre austeritate, pace și protejarea creației au fost preluate de actualul Suveran Pontif.

În zece ore extrem de încărcate, Papa Francisc va vizita toate sanctuarele în care patronul Italiei a predicat și s-a rugat. Cu această ocazie, a anunțat Dieceza de Assisi, Suveranul Pontif va expune concepția sa despre „deschiderea” Bisericii, pe care o promovează de când l-a succedat pe Benedict al XVI-lea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice