Valul de căldură din Europa afectează grav recolta de porumb. SUA se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 56 de ani

Valul de căldură din Europa afectează grav recolta de porumb. SUA se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 56 de ani
Publicat: 24/07/2012, 11:53
Actualizat: 25/06/2013, 19:08

Valul de căldură din sudul și estul Europei afectează grav recolta de porumb în țări precum Italia, România sau Ungaria, în timp ce Statele Unite se confruntă cu cea mai severă secetă din 1956, iar prețurile au urcat deja la maxime record, potrivit unei analize Bloomberg.

Temperaturile au depăși în repetate rânduri 35 de grade Celsius în luna iulie, din estul Italiei până în regiunea Mării Negre și chiar Ucraina, cu aproximativ 5 grade peste cotele obișnuite pentru această perioadă, potrivit datelor guvernului SUA, citate de Bloomberg.

În faza actuală, recolta de porumb riscă pagube la peste 32 de grade, potrivit lui Cedric Weber, analist la Offre et Damande Agricole, o instituție franceză de consultanță agricolă.

Între timp, agricultorii din SUA se luptă cu cea mai severă secetă din ultimii 56 de ani, iar India a amânat sezonul de semănat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, în timp ce plantațiile din Australia nu beneficiază de suficientă ploaie.

Prețurile la soia și porumb au atins luni maxime record, iar grâul s-a apreciat cu 51% din 1 iunie. Organizația Națiunilor Unite avertizează că prețurile cerealelor vor crește puternic, după ce au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai abruptă scădere din ultimii trei ani.

„Toată lumea urmărește situația din Statele Unite, dar este clar că și în Europa va fi nevoie de importuri mari de grâu și porumb. Sunt probleme peste tot”, spune Weber.

Prețul porumbului a crescut la bursa de mărfuri din Chicago cu 54% de la mijlocul lunii iunie și a atins luni un nou maxim istoric, de 8 dolari pe bușel (25,4 kilograme). Banca Goldman Sachs estimează creșterea cotației la 9 dolari pe bușel într-un orizont de trei luni.

Grâul a atins luni cel mai ridicat nivel din august 2008, iar fasolea de soia s-a apreciat cu 32% de la începutul anului și a înregistrat luni un nou record.

Producția de porumb la hectar va scădea în acest an în UE, în medie, cu 12% față de 2011, la 6,73 tone pe hectar, potrivit datelor Comisiei Europene, care a revizuit în scădere cu 8,8% estimările înaintate în iunie din cauza valurilor de căldură din Italia, România și Ungaria. Randamentul ar fi, astfel, cel mai redus din ultimii 5 ani, potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA.

Guvernul american și-a redus recent estimările privind producția de porumb din SUA cu 12%, dar a majorat prognoza pentru UE cu 2,1%, datorită evoluțiilor favorabile din Germania și Franța.

Agricultorii francezi vor produce cu 5,8% mai mult grâu decât anul trecut, estimează guvernul de la Paris. Asociația germană a agricultorilor Deutscher Raiffeisenverband și-a majorat săptămâna trecută cu 3%.prognoza de producție

Prețurile globale ale alimentelor, estimate de Organizația Națiunilor Unite, sunt încă cu 18% sub maximul istoric atins în luna februarie a anului trecut, iar grâul este cu 32% sub cotația record înregistrată în 2008. Carnea ar putea înregistra de asemenea deprecieri, deoarece agricultorii ar putea fi determinați să sacrifice mai multe animale odată cu creșterea costului furajelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...