Viața DUPĂ MERKEL. Annegret Kramp-Karrenbauer este noul lider al partidului german

Redactor:
Teodora Marinescu
Cele mai importante știri ale serii

Annegret Kramp-Karrenbauer a fost aleasă în funcția de președinte al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta) în locul cancelarului Angela Merkel. Annegret Kramp-Karrenbauer a primit 517 voturi în cursul scrutinului desfășurat vineri cu ocazia congresului CDU. Friedrich Merz s-a clasat pe locul al doilea, cu 482 de voturi.

Membrii formațiunii politice Uniunea Creștin-Democrată (CDU) s-au întâlnit vineri pentru a alege un nou lider al partidului, pe fondul retragerii Angelei Merkel, care a îndeplinit această funcție pentru aproape 20 de ani. Până acum, Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 56 de ani, era secretar general al partidului Uniunea Creștin-Democrată. În perioada 2011 – februarie 2018 a fost premier al landului Saarland.

În timp ce, potrivit mai multor sondaje, candidatul preferat a fost, Annegret Kramp-Karrenbauer, unul dintre aliații Angelei Merkel lupta a fost una strânsă între aceasta și Friedrich Merz, care a câștigat susținerea mai multor membri cheie din cadrul partidului.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a participat de asemenea în cursa pentru președinția CDU.

Anunțul retragerii Angelei Merkel nu a reprezentat o surpriză pentru mulți dintre analiștii internaționali, care au identificat și un succesor pentru „doamna de fier”, cel puțin la conducerea CDU.

Tot mai multe voci o indică pe „aghiotanta” lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al CDU (Uniunea Creștin-Democrată), partidul cancelarului german. Aceasta ar putea prelua conducerea de la Merkel nu mai târziu de anul viitor, scrie CNBC.

„Estimăm că Annegret Kramp-Karrenbauer va prelua frâiele CDU de la Merkel”, a declarat echipa de economiști a băncii Citi, condusă de Christian Schultz, într-o notă de luni. „Ne așteptăm ca alegerile să fie susținute în a doua jumătate a lui 2019 și vom asista la crearea unei coaliții centriste”, a precizat Schultz.

Săptămâna trecută, Merkel a anunțat că acesta este ultimul ei mandat și CDU a demarat „jocurile” pentru conducerea partidului.

 

 

MERKEL II

12 persoane s-au înscris în cursă, dar numai trei au avut șanse reale de a câștiga postul suprem: ministrul sănătății, Jens Spahn, fostul lider al grupului parlamentar, Friedrich Merz și mâna dreaptă a lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer.

„AKK”, cum este alintată în cercurile politice germane, Kramp-Karrenbauer are 56 de ani și a și fost preferata lui Merkel pentru viitorul partidului și a cancelariei.

Merkel a nominalizat-o pe Kramp-Karrenbauer pentru funcția de secretar general al CDU, în februarie 2018, trimițând un semnal puternic de susținere pentru cea care era la acea vreme ministrul al Statului Saarland.

Kramp-Karrenbauer și-a prezentat candidatura la începutul lunii noiembrie. „Această eră se încheie și o eră nu poate continua la nesfârșit – dar nici nu poate fi reversibilă„, a declarat aceasta, oferind un semnal privind păstrarea liniei actuale a CDU.

Cotidianul german Handelsblatt a susținut că Annegret Kramp-Karrenbauer a avut o șansă mare să câștige lozul cel mare, datoriă experienței vaste în politică.

Decăderea ei ar putea veni din faptul că seamănă prea mult cu Merkel și germanii vor să schimbe FOAIA, a declarat redactorul-adjunct al Handelsblatt, Allison Williams.

„Susținătorii ei spun că este inteligentă, cu simțul ironiei. Pentru alții, este conservatoare, nu are o retorică puternică și va conduce un cabinet MERKEL II”.

CDU se confruntă cu popularitatea crescândă a celorlalte partide: Alternativa pentru Germania (AfD) și Verzii de stânga.

Merkel, retragere istorică, dar așteptată

Sfârșitul erei politice Angela Merkel a început, scrie ediția europeană a publicației Politico, după ce cancelarul german a anunțat la finele lunii octombrie, în urma mai multor eșecuri electorale, că acesta este ultimul său mandat și se retrage din cursa internă pentru șefia Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Retragerea Angelei Merkel, unul dintre cei mai puternici lideri europeni vreme de peste 12 ani și un puternic susținător al curentului pro-imigrație, va genera un seism politic resimțit la nivelul întregii Europe, apreciază analiștii.

„În calitatea de cancelar, eu trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru tot. Acesta este ultimul meu mandat de cancelar,” a declarat luni Angela Merkel, citată de bbc.com.

„Nu voi mai candida pentru niciun post politic după încheierea mandatului. Pentru restul legislaturii, sunt pregătită să lucrez în continuare în calitatea de cancelar. Am sentimentul că este momentul să deschidem un nou capitol,” le-a spus Merkel reporterilor în Berlin.

 

foto: Hepta

Inchide