Viața DUPĂ MERKEL. Annegret Kramp-Karrenbauer este noul lider al partidului german

Publicat: 07/12/2018, 18:25
Actualizat: 27/03/2019, 12:04

Annegret Kramp-Karrenbauer a fost aleasă în funcția de președinte al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta) în locul cancelarului Angela Merkel. Annegret Kramp-Karrenbauer a primit 517 voturi în cursul scrutinului desfășurat vineri cu ocazia congresului CDU. Friedrich Merz s-a clasat pe locul al doilea, cu 482 de voturi.

Membrii formațiunii politice Uniunea Creștin-Democrată (CDU) s-au întâlnit vineri pentru a alege un nou lider al partidului, pe fondul retragerii Angelei Merkel, care a îndeplinit această funcție pentru aproape 20 de ani.Până acum, Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 56 de ani, era secretar general al partidului Uniunea Creștin-Democrată. În perioada 2011 – februarie 2018 a fost premier al landului Saarland.

În timp ce, potrivit mai multor sondaje, candidatul preferat a fost, Annegret Kramp-Karrenbauer, unul dintre aliații Angelei Merkel lupta a fost una strânsă între aceasta și Friedrich Merz, care a câștigat susținerea mai multor membri cheie din cadrul partidului.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a participat de asemenea în cursa pentru președinția CDU.

Anunțul retragerii Angelei Merkel nu a reprezentat o surpriză pentru mulți dintre analiștii internaționali, care au identificat și un succesor pentru „doamna de fier”, cel puțin la conducerea CDU.

Tot mai multe voci o indică pe „aghiotanta” lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al CDU (Uniunea Creștin-Democrată), partidul cancelarului german. Aceasta ar putea prelua conducerea de la Merkel nu mai târziu de anul viitor, scrie CNBC.

„Estimăm că Annegret Kramp-Karrenbauer va prelua frâiele CDU de la Merkel”, a declarat echipa de economiști a băncii Citi, condusă de Christian Schultz, într-o notă de luni. „Ne așteptăm ca alegerile să fie susținute în a doua jumătate a lui 2019 și vom asista la crearea unei coaliții centriste”, a precizat Schultz.

Săptămâna trecută, Merkel a anunțat că acesta este ultimul ei mandat și CDU a demarat „jocurile” pentru conducerea partidului.

MERKEL II

12 persoane s-au înscris în cursă, dar numai trei au avut șanse reale de a câștiga postul suprem: ministrul sănătății, Jens Spahn, fostul lider al grupului parlamentar, Friedrich Merz și mâna dreaptă a lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer.

„AKK”, cum este alintată în cercurile politice germane, Kramp-Karrenbauer are 56 de ani și a și fostpreferata lui Merkel pentru viitorul partidului și a cancelariei.

Merkel a nominalizat-o pe Kramp-Karrenbauer pentru funcția de secretar general al CDU, în februarie 2018, trimițând un semnal puternic de susținere pentru cea care era la acea vreme ministrul al Statului Saarland.

Kramp-Karrenbauer și-a prezentat candidatura la începutul lunii noiembrie. „Această eră se încheie și o eră nu poate continua la nesfârșit – dar nici nu poate fi reversibilă„, a declarat aceasta, oferind un semnal privind păstrarea liniei actuale a CDU.

Cotidianul german Handelsblatt a susținut că Annegret Kramp-Karrenbauer a avut o șansă mare să câștige lozul cel mare, datoriă experienței vaste în politică.

Decăderea ei ar putea veni din faptul că seamănă prea mult cu Merkel și germanii vor să schimbe FOAIA, a declarat redactorul-adjunct al Handelsblatt, Allison Williams.

„Susținătorii ei spun că este inteligentă, cu simțul ironiei. Pentru alții, este conservatoare, nu are o retorică puternică și va conduce un cabinet MERKEL II”.

CDU se confruntă cu popularitatea crescândă a celorlalte partide: Alternativa pentru Germania (AfD) și Verzii de stânga.

Merkel, retragere istorică, dar așteptată

Sfârșitul erei politice Angela Merkel a început, scrie ediția europeană a publicației Politico, după ce cancelarul german a anunțat la finele lunii octombrie, în urma mai multor eșecuri electorale, că acesta este ultimul său mandat și se retrage din cursa internă pentru șefia Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Retragerea Angelei Merkel, unul dintre cei mai puternici lideri europeni vreme de peste 12 ani și un puternic susținător al curentului pro-imigrație, va genera un seism politic resimțit la nivelul întregii Europe, apreciază analiștii.

„În calitatea de cancelar, eu trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru tot. Acesta este ultimul meu mandat de cancelar,” a declarat luni Angela Merkel, citată de bbc.com.

„Nu voi mai candida pentru niciun post politic după încheierea mandatului. Pentru restul legislaturii, sunt pregătită să lucrez în continuare în calitatea de cancelar. Am sentimentul că este momentul să deschidem un nou capitol,” le-a spus Merkel reporterilor în Berlin.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?