• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

VIDEO: Președintele Ucrainei, mustrat de liderii europeni după eșecul Vilnius. Merkel: „Ne așteptam la mai mult”

VIDEO: Președintele Ucrainei, mustrat de liderii europeni după eșecul Vilnius. Merkel: „Ne așteptam la mai mult”
Într-o fimare făcută la Summitul de la Vilnius

Președinția Lituaniei, țara în care are loc summitul UE-Parteneriatul Estic, a publicat pe YouTube un clip care se dorește să surprindă atmosfera de la începutul reuniunii de la Vilnius, dar în care se poate auzi cum președintele ucrainean discută cu Angela Merkel și alți lideri europeni despre amânarea semnării acordurilor cu Uniunea și presiunile exercitate de Moscova.

„Ne așteptam la mai mult”, îi spune, cu paharul de șampanie în mână, cancelarul german lui Viktor Ianucovici imediat ce se întâlnesc. Potrivit traducerii redate de EUobserver, liderul de la Kiev, vizibil încurcat, este auzit cum încearcă să își explice decizia de a amâna semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană: „Situația economică din Ucraiana este foarte dificilă (…) și avem mari probleme cu Moscova. Vreau să mă înțelegeți: am fost singur timp de 3 ani și jumătate cu Rusia”.

În același clip, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este auzit explicându-i președintelui ucrainean că țara lui nu are o alternativă la acordurile europene pe care tocmai a refuzat să le semneze. „Nu va fi credibil un acord pentru un grup de lucru”, a spus Barroso, cu referire la un plan sugerat de Ianucovici.

Ca o încercare de a găsi o cale de ieșire din actualul impas al relațiilor cu UE, Ianucovici a propus crearea unui dialog trilateral Rusia-Ucraina-UE pentru a discuta un eventual acord comercial. După cum era de așteptat, oficialii europeni au respins imediat această sugestie, care ar însemna practic ca toate negocierile UE-Ucraina să aibă loc doar cu Rusia de față.

Dacă Ucraina a amânat semnarea acordurilor cu UE, Republica Moldova și Georgia au parafat aceste înțelegeri, într-un moment istoric pentru cele două țări. Deși semnarea propriu-zisă va veni, în cel mai bun caz, anul viitor, parafarea reprezintă acordul de principiu, decizia politică, privind integrarea europeană a celor două țări.

Săptămâna viitoare, după reuniunea miniștrilor de Externe NATO de la Bruxelles, din 3-4 decembrie, Secretarul de Stat american, John Kerry, va desfășura o vizită oficială la Chișinău, unde va discuta despre integrarea europeană a Republicii Moldova.

Inchide