Mediafax
19.08.2019
Internațional

Vladimir Putin dă asigurări că explozia din nordul Rusiei nu generează riscuri radioactive: „Am trimis experți la fața locului, iar situația este sub control”

Vladimir Putin dă asigurări că explozia din nordul Rusiei nu generează riscuri radioactive: „Am trimis experți la fața locului, iar situația este sub control”
Explozia rachetei nucleare în nordul Rusiei nu generează niciun risc, iar radiațiile nu au crescut, a declarat luni după-amiază președintele Vladimir Putin, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

„Nu există niciun risc” după explozia produsă pe 8 august în nordul Rusiei. „Nu există niciun risc și nicio creștere a nivelului de radiații”, a declarat Vladimir Putin în cursul vizitei în Franța.

„Am trimis experți la fața locului, iar situația este sub control. Au fost aplicate măsuri preventive și nu poate întâmpla nimic neașteptat”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Autoritățile din Norvegia au anunțat pe 15 august că au depistat concentrații infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Agenția nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Cel puțin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiațiilor a crescut în orășelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

 

Inchide