Washingtonul recunoaște că a ucis patru americani, înaintea unui discurs așteptat al lui Obama

Washingtonul recunoaște că a ucis patru americani, înaintea unui discurs așteptat al lui Obama
Publicat: 23/05/2013, 10:20
Actualizat: 04/07/2013, 08:18

Washingtonul a recunoscut pentru prima dată, miercuri, că l-a ucis pe imamul Anwar Al-Awlaki și pe alți trei cetățeni americani, din 2009, într-o intenție autoproclamată de „transparență” în lupta împotriva terorismului, cu o zi înainte de un discurs foarte așteptat al lui Obama, relatează AFP.

Într-o scrisoare trimisă Congresului, secretarul Justiției Eric Holder a admis că Washingtonul s-a aflat la originea morții imamului radical în Yemen în septembrie 2011. Ceilalți trei, inclusiv fiul lui al-Awlaki, nu au fost „vizați în mod specific”, a precizat el.

„Din 2009, Statele Unite, efectuând operațiuni antiteroriste împotriva Al-Qaida și forțelor sale asociate în afar teatrului ostilităților, au vizat în mod specific și au ucis un cetățean american, Anwar Al-Awlaki”, a scris Holder în această scrisoare din care AFP a obținut o copie.

Al-Awlaki, născut în Statele Unite într-o familie yemenită, a fost ucis într-un bombardament cu avioane fără pilot în Yemen. Alți doi americani au fost uciși în aceleași circumstanțe, fiul acestuia în vârstă de 16 ani, Abderrahmane Al-Awlaki și Samir Khan, un propagandist în engleză al Al-Qaida.

Al-Awlaki a fost acuzat de Washington că este ideologul ramurii Al-Qaida în Yemen și că a fost implicat într-o serie de tentative de atentate, inclusiv cea împotriva unui avion american în ziua de Crăciun, în 2009, de către un tânăr nigerian care a ascuns explozibil în lenjeria intimă.

Al patrulea american ucis în străinătate de către Statele Unite a fost identificat de către Holder ca Jude Kenan Mohammed care, potrivit FBI, s- născut la sfârșitul lui 1988 și se afla în Pakistan.

Dosarul FBI nu menționează decesul său și arată că este căutat pentru „conspirație în vederea susținerii materiale a teroriștilor”.

Moartea lui al-Awlaki a fost calificată de către președintele Obama drept „o lovitură foarte dură pentru ramura cea mai activă a Al-Qaida”. Însă administrația nu a recunoscut niciodată în mod oficial că s-a aflat la originea morții acestuia, chiar dacă nu exista nicio îndoială.

Departamentul Justiției, vizat de critici din partea unor asociații de apărare a drepturilor omului, a afirmat că a elaborat o listă cu astfel de eliminări ale americanilor în străinătate, care intră în conflict cu dreptul de a beneficia de o procedură judiciară dispusă de Constituție.

Anunțul lui Holder intervine cu o zi înaintea unui discurs al lui Obama despre strategia antiteroristă a Statelor Unite, joi, la Washington, și ilustrează intenția Statelor Unite de a „ajunge la o mai mare transparență” în privin’a operațiunilor antiteroriste ale țării, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Potrivit acestui oficial care a solcitat protec’ia anonimatului, președintele va evoca strategia antiteroristă a Statelor Unite „în mare”, inclusiv „politica și raționamentul juridic privind folosirea forței țintite împotriva Al-Qaida și asociaților săi”.

Utilizate într-un „război secret” de mare anvergură împotriva unor presupuși extremiști islamiști în mai multe state, avioanele fără pilot sunt din ce în ce mai controversate, mai ales în Pakistan, unde viitorul premier Nawaz Sharif le-a calificat drept o „sfidare a suveranității noastre”.

Potrivit unui bilanț al Asociației britanice pentru jurnalism de anchetă, atacurile cu avioane fără pilot organizate de Agenția Centrală americană de Informații (CIA) s-au soldat doar în Pakistan cu 3.577 de morți începând din 2004, dintre care 884 sunt civili.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ