WIKILEAKS va publica documente de la Pentagon despre ÎNCHISORILE MILITARE. Julian Assange: „Acest docment are o importanță istorică semnificativă”

WIKILEAKS va publica documente de la Pentagon despre ÎNCHISORILE MILITARE. Julian Assange:  Acest docment are o importanță istorică semnificativă
Publicat: 25/10/2012, 17:47
Actualizat: 05/02/2019, 06:09

WikiLeaks va publica timp de o lună, începând de joi, peste 100 de dosare clasificate sau vizate de restricții aparținând Departamentului Apărării referitoare la reglementări și proceduri aplicabile deținuților Statelor Unite aflați în custodie militară, anunță site-ul într-un comunicat.

Site-ul anunță că va publica în ordine cronologică politicile militare referitoare la detenție puse în aplicare în ultima decadă. Potrivit comunicatului, între aceste documente se află Proceduri Standard de Operare (SOP) pentru detenție în baze militare din Irak și Cuba, manuale de interogare și Ordine Fragmentare (FRAGO) privind schimbări ale politicilor și procedurilor referitoare la detenție, reunite toate sub numele „Detainee Policies” (Politici de detenție).

Unele dintre materiale vizează baza Bucca din Irak, însă vor fi prezentate și documente și politici ale Departamentului Apărării referitoare la Abu Ghraib, Guantanamo Bay și alte închisori ale armatei americane în Europa, se mai precizează în comunicat.

Documentul prin care a fost creată închisoarea militară de la baza navală de la Guantanamo Bay („Camp Delta”) se va afla printre primele texte care vor fi date publicității, anunță WikiLeaks, precizând că site-ul marchează astfel trei ani de la publicarea manualelor SOP pentru Camp Delta. „Acest docment are o importanță istorică semnificativă. Guantanamo Bay a devenit simbolul abuzurilor sistematice asupra drepturilor omului în Occident”, declară Julian Assange, fondatorul site-ului, citat în comunicat.

Documentele referitoare la Irak includ Ordine de Operațiune (OPORD) cu privire la evaluarea și interogarea deținuților. Însă site-ul anunță că va publica și instrucțiuni de rutină referitoare la dotarea cu personal, programarea unor vizite, proceduri de administrare a tratamentului medical, privind păstrarea datelor medicale și a jurnalelor zilnice ale membrilor personalului, sau privind rații de țigări și obiecte „autorizate să fie deținute de către deținuți”.

Site-ul anunță totodată publicarea, în opinia sa, a unor „politici ale iresponsabilității”, citând un document din 2005, intitulat „Politica privind alocarea de numere de serie deținuților”, a cărui menire este să facă să „dispară” discret deținuți aflați în custodia altor agenții guvernamentale prin păstrarea numelor acestora în afara bazelor de date militare centrale. „Inclusiv trimiterile la acest document sunt clasificate drept «SECRET//NOFORN»”, se subliniază în comunicat, care adaugă că „deținuții pot dispărea în acest fel, fără să lase urme semnificative în documente”.

Detainee Policies „relevă anatomia fiarei care este detenția de după atentatele de la 11 septembrie, crearea unui spațiu în care legea și drepturile nu se aplică, în care persoanele pot fi deținute fără urmă, la cheremul Departamentului american al Apărării”, declară Assange citat în comunicat. Aceste dosare „arată excesele primelor zile de război împotriva unui «inamic» necunoscut și felul în care aceste politici au crescut și evoluat, devenind starea permanentă de excepție pe care Statele Unite o găsesc în interiorul lor, o decadă mai târziu”, subliniază el în continuare.

Aceste documente „oferă o înțelegere mai completă a instrucțiunilor date răpitorilor și a «drepturilor» oferite deținuților”, conchide WikiLeaks, îndemnând, în finalul acestui comunicat avocați, ONG-uri și activiști în domeniul drepturilor omului să „submineze aceste politici” investigând probleme ca refuzul accesului Comitetului Internațioanl al Crucii Roșii (CICR) la închisori și analizeze diferite generații de documente de tip SOP și FRAGO pentru o mai bună înțelegere a acestor politici și a cauzelor lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice