WSJ: Facebook ar putea intra în vizorul autorităților de supraveghere financiară din SUA după dezvăluirile lui Frances Haugen

WSJ: Facebook ar putea intra în vizorul autorităților de supraveghere financiară din SUA după dezvăluirile lui Frances Haugen
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/10/2021, 12:12

Controversa iscată de dezvăluirile lui Frances Haugen privind Facebook ar putea să ducă la implicarea unor autorități federale americane, chiar dacă nu este vorba de o fraudă „clasică” în acest caz, notează Wall Street Journal, publicația care a prezentat pentru prima dată acuzațiile fostei angajate a companiei.

Mai exact, potrivit sursei citate, Comisia americană pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) ar fi intrat în contact cu avocații lui Haugen după dezvăluirile acesteia, după cum a declarat John Napier Tye, unul dintre avocații fostei angajate a Facebook.

Compania nu a prezentat niciun punct de vedere în legătură cu posibila implicare a SEC, iar Comisia a refuzat să confirme sau să infirme dacă anchetează acuzațiile lui Haugen.

Cu toate acestea, Marc Fagel, fost director al biroului SEC din San Francisco, spune că cel mai probabil agenția va demara o anchetă în acest caz.

„Având în vedere amploarea pe care a luat-o această situație, mai ales că denunțătoarea a sesizat și SEC, nu sunt șanse ca ei să nu ancheteze aceste lucruri și simt o presiune pentru a face ceva în acest caz”, a spus Fagel.

Ce ar putea ancheta SEC

O eventuală anchetă a SEC ar putea viza doar informațiile potrivit cărora Facebook nu le-ar fi comunicat investitorilor situația reală din interiorul companiei, pentru ca aceștia să cunoască eventualele riscuri. Totodată, SEC ar putea ancheta și informațiile potrivit cărora Facebook le-ar fi ascuns investitorilor unele „vești proaste” referitoare la companie.

Potrivit denunțului pe care Haugen și avocații acesteia l-au depus la SEC, Facebook se face vinovată de „mai multe denaturări și omisiuni referitoare la modul în care Facebook și Instagram îi afectează pe adolescenți”.

Haugen mai scrie în plângerea sa că astfel de efecte negative ale Facebook și Instagram sunt importante pentru investitori, pentru că o eventuală reacție negativă a utilizatorilor ca urmare a acestora ar putea duce la reducerea activității lor pe aceste platforme și, implicit, la reducerea veniturilor obținute din publicitate.

„În mod obișnuit, SEC nu ar ancheta astfel de acuzații. De obicei sunt examinate informațiile referitoare la situația financiară a companiilor”, spune David Rosenfeld, un fost oficial al SEC și actual profesor de drept la Universitatea Northern Illinois.

Acum doi ani, Facebook a fost de acord să plătească o amendă de 100 de milioane de dolari pentru ca SEC să renunțe la acuzațiile potrivit cărora compania a ascuns utilizarea abuzivă a datelor utilizatorilor de către compania de consultanță Cambridge Analytica. Facebook a acceptat să plătească amenda fără a recunoaște sau respinge acuzațiile.

Facebook, ținta unor critici dure

Recent, compania fondată de Mark Zuckerberg, Facebook, a fost zguduită de dezvăluirile făcute de Frances Haugen, o fostă angajată a platformei.

Printre altele, ea a declarat pentru Wall Street Journal că algoritmii folosiți de Facebook au un caracter dăunător la nivel social, iar managementul companiei cunoaște acest lucru, dar a ținut să ascundă situația de publicul larg.

În dezvăuirile sale, Haugen a vorbit, printre altele, despre eșecul companiei de a opri valurile de dezinformare cu privire la vaccinare sau de a da jos de pe platformă conturile care promovează pornografia, traficul de organe sau traficul de persoane (în special în zona Orientului Mijlociu); sau faptul că managementul companiei era la curent cu cercetările care indicau că postările de pe Instagram sunt toxice pentru adolescente, predispundându-le la anorexie și depresie; sau că unele conturi de influenceri se bucură de anumite privilegii în ciuda faptului că promovează conținut violent sau denigrator, deci încalcă ceea ce Facebook numește standardele comunității, valabile pentru „restul lumii”.

Aceștia din urmă au publicat o anchetă prin care au arătat că șefii companiei cunoșteau problemele platformelor sale, inclusiv efectele negative ale dezinformării asupra publicului.

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că activitatea companiei a fost descrisă în mod eronat în materialele apărute în presă ca urmare a dezvăluirilor făcute recent de Frances Haugen, o fostă angajată a companiei.

Totodată, acesta a promis că Facebook va continua să cerceteze potențialele efecte negative ale rețelelor sociale asupra societății, informează Wall Street Journal, care a publicat pentru prima dată dezvăluirile lui Haugen.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului