Zi istorică în Scoția: după 307 ani, Regatul Unit s-ar putea RUPE. Mesajul președintelui american Barack Obama are un cuvânt-cheie

Zi istorică în Scoția: după 307 ani, Regatul Unit s-ar putea RUPE. Mesajul președintelui american Barack Obama are un cuvânt-cheie
Publicat: 18/09/2014, 09:29

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și-a exprimat pe Twitter, miercuri, cu o zi înainte de referendumul privind independența Scoției, speranța că Marea Britanie va rămâne „puternică și unită”, relatează AFP.

„Marea Britanie este un partener extraordinar pentru America și o forță pentru bine într-o lume instabilă. Sper că va rămâne puternică, robustă și unită”, a afirmat el într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Casei Albe (@WhiteHouse) și urmat de inițialele „bo”, semn că este vorba de un mesaj al președintelui.

Acest mesaj reia aproape cuvânt cu cuvânt fraza pronunțată de președintele american la începutul lui iunie la Bruxelles, în cursul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic David Cameron.

Întrebat în cursul acestei săptămâni pe această temă, purtătorul de cuvânt al Executivului american a repetat această formulă cizelată.

Acest scrutin ar putea marca sfârșitul unei uniuni vechi de 307 ani între Scoția și Anglia.

După 307 ani, Regatul Unit s-ar putea rupe

Scoția decide joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componența Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionați de istoria sa, relatează AFP.

Cele 2.600 de birouri de vot scoțiene își deschid ușile la ora locală 07.00 (09.00 ora României) și le închid la 22.00 (24.00 ora României). Primele rezultate sunt așteptate vineri dimineață.

Cei 4,29 milioane de alegători – dintre care 600.000 au votat deja prin corespondență – sunt chemați la urne și este așteptată o participare masivă, de ordinul a 80 la sută din populație.

Nimeni nu vrea să rămână tăcut atunci când este în joc viitorul Scoției și scrutinul se anunță strâns.

După ce au condus în intențiile de vot, cei care militează împotriva independenței au înregistrat o stagnare în ultimele săptămâni, fiind prinși din urmă de campania mai agresivă și mai vizibilă a celor care sunt în favoarea independenței.

Ultimele sondaje creditează totuși cu un ușor avans tabăra care susține menținerea în componența Marii Britanii, dar cu un număr de indeciși suficient de mare pentru a înclina balanța.

Această independență, „să o facem!”, a declarat liderul separatiștilor, premierul scoțian Alex Salmond, într-o scrisoare solemnă publicată de presă miercuri.

„Este o ocazie unică în viață, să o prindem cu amândouă mâinile”, a insitat el, în strigăte de „Da, putem” ale unei mulțimi entuziasmate în timpul unui miting la Perth, în cursul serii.

„Dacă aveți cea mai mică îndoială, nu o transformați în vot pentru da”, a replicat liderul campaniei de respingere a referendumului, fostul ministru britanic de finanțe Alistair Darling, la Glasgow.

„Să ameninți scoțienii cu sfârșitul lumii nu servește la nimic”, apreciază Ali Durrani, student la drept pakistanez la Edinburgh, care ar putea participa la vot ca toți rezidenții de origine străină din Scoția. „Pakistanul, atunci când și-a obținut independența în 1947, nu avea nimic: nici serviciu public, nici armată. Să lăsăm o șansă independenței”.

Londra a promis să lanseze procesul de delegare a mai multor competențe în domeniile bugetar și social către Edinburg, care dispune de propriul Parlament și de un Guven regional din 1999, încă din ziua următoare votului, în cazul respingerii referendumului.

Dacă Scoția alege independența, va fi sfârșitul unei alianțe ce datează din 1707. Aceasta ar putea marca și soarta premierului britanic Davod Cameron, care a calificat miercuri drept „tragedie” scenariul unei sciziuni.

În schimb, Alex Salmond ar urma să iasă învingător din scrutin indiferent de rezultatul acestuia. În cazul în care câștigă tabăra care susține aprobarea referendumuui, el se va putea erija în erou al indepedenței. Dacă nu, va obține o autonomie sporită.

În ceea privește Scoția, „indiferent dacă va fi da sau nu, (ea) nu va mai fi niciodată la fel”, anticipează cotidianul scoțian The Herald.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun