Două foste șefe din cadrul DSP Maramureș au recunoscut în fața procurorilor DNA că au trucat un concurs de angajare / Pedepsele primite

Două foste șefe din cadrul DSP Maramureș au recunoscut în fața procurorilor DNA că au trucat un concurs de angajare / Pedepsele primite
Ilea Ivette-Alessandra, fostul director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Maramureş / Sursa foto: DirectMM
Publicat: 23/01/2024, 13:19

Fosta directoare executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, fosta şefă a unui serviciu din DSP şi încă o femeie au încheiat cu procurorii DNA Baia Mare acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar în care primele două sunt acuzate că i-au pus la dispoziţie celei din urmă subiectele la un concurs organizat de instituţie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpatelor: Ivette-Alessandra Ilea, la data faptei director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Maramureş, Oltea Diaconiţa, la data faptei şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Maramureş, şi H.L.M., persoană fizică fără vreo calitate specială, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

”În perioada septembrie-noiembrie 2023, inculpata Ilea Ivette-Alessandra, în calitatea menţionată mai sus, ar fi remis, în două rânduri, lista cu subiectele propuse (puse la dispoziţie de către inculpata Diaconiţa Oltea) candidatei H.L.M. la postul de «inspector, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Serviciului Control în Sănătate», scos la concurs de instituţia pe care o conducea”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

În 26 septembrie 2023, cu tot “ajutorul” primit, inculpata H.L.M. nu ar fi reuşit să obţină punctajul minim de promovare a probei scrise, concursul urmând a fi reluat la o dată ulterioară (27 noiembrie 2023).

”De data aceasta, inculpata H.L.M. ar fi terminat prima proba de concurs. La ieşire din sala unde s-a desfăşurat concursul, asupra acesteia ar fi fost găsit şi ridicat de către procurorii anticorupţie un set de înscrisuri în care erau menţionate subiectele propuse de membrii comisiei, ce ar fi fost primite de candidată în maniera de mai sus”, adaugă DNA, conform News.ro.

Ce pedepse au primit inculpatele

În prezenţa avocaţilor, cele trei inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora.

Astfel, Ivette-Alessandra Ilea a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, Oltea Diaconiţa – un an şi 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, iar HLM – un an şi şase luni de închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe inculpatele Ilea Ivette-Alessandra, Diaconiţa Oltea şi H.L.M. împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Maramureş.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie