FOTO: Dosar PENAL după incidentul de la Cabana Capra, unde zeci de turiști au fost surprinși de două avalanșe

FOTO: Dosar PENAL după incidentul de la Cabana Capra, unde zeci de turiști au fost surprinși de două avalanșe
Zeci de oameni. blocați la Cabana Capra / Sursa foto: GÂNDUL
Publicat: 07/02/2023, 10:50
Actualizat: 07/02/2023, 11:03

Continuă ancheta după incidentul extrem de grav din munți, unde zeci de turiști au fost surprinși de mai multe avalanșe, în timp ce erau cazați la o unitate turistică. Aceștia au fost la un pas de tragedie, după ce avalanșa a provocat avarii cabanei, zăpada a pătruns peste turiști în interior, iar mașinile acestora au fost avariate grav. Polițiștii au deschis un dosar penal și continua verificările.

„În continuarea verificărilor privind evenimentul care a avut loc în noaptea de 04 spre 05 februarie, pe DN 7C, în zona unei unități de cazare turistică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș desfășoară cercetări într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal”, a transmis IPJ Argeș marți.

Totodată, se încearcă identificarea șoferilor.

„De asemenea, polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării conducătorilor autovehiculelor care au fost avariate ca urmare a producerii avalanșei, pentru eliberarea autorizațiilor de reparație auto și luarea măsurilor legale care se impun. Până în prezent, a fost stabilită identitatea persoanelor care s-au aflat la unitatea de cazare turistică, și au fost identificate 14 autovehicule, însă până la emiterea prezentei comunicări nu a fost posibilă extragerea acestora, pentru constatarea avariilor și întocmirea documentelor legale”, arată Poliția Argeș.

Dosar penal in rem

Dosarul penal vizează fapta, momentan. Din verificările de până acum, la coborâre, turiștii au declarat autorităților că nu știau că drumul este închis, că la momentul la care au făcut rezervările li s-au dat asigurări că există acces, că drumul este curățat și pot ajunge la cabană în siguranță.

Cel mai probabil vor fi audiați în dosar toți turiștii, dar și proprietarii unității de cazare.

Zona era marcată, bariera este una mobilă, pentru că legea nu permite una fixa, ca să nu se îngrădească astfel accesul la proprietăți private. De altfel, în zonă este și un refugiu Salvamont, dar și o exploatare forestieră. Totodată, proprietarii puteau merge pentru mentenanța unității.

Drumul de acces către cabană era oficial închis

Situația este una gravă pentru că drumul de acces către cabană era oficial închis, tocmai din cauza pericolului. Incidentul se putea încheia tragic. Autoritățile din Argeș au explicat pas cu pas cum s-a produs incidentul, dar și cum au fost salvați turiștii, fiind nevoie de forțe de intervenție din patru județe.

„Două avalanșe de mari dimensiuni s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Capra din județul Argeș. La prima, zăpada a ajuns până în Cabana Capra. Era aproape de miezul nopții, iar turiștii nu s-au panicat și nimeni nu a sunat la 112. Cea de a doua a avut loc după 7 dimineața și a lovit parcarea din fața complexului hotelier.

A distrus mai multe mașini și a acoperit drumul. 72 de oameni erau în Cabana Capra. 57 de turiști, dintre care 13 minori și restul adulți, veniți din Timiș, București și Argeș. Și 15 angajați ai complexului turistic. Ei au fost evacuați în două grupuri, pe jos! Primul grup, format din 17 persoane, a ajuns în zona de siguranța de la km 104 al DN 7C aproximativ în jurul orei 15.30. Al doilea grup, de 41 de oameni, a fost coborât o ora mai târziu. Toți au fost însoțiți de salvatori. A fost un efort considerabil pentru toți cei care au fost în teren și le mulțumesc pentru modul profesionist în care și-au făcut treaba.

Autoturismele nu au putut fi coborâte din două motive: primul, cele mai multe sunt serios avariate, cel de al doilea, nu se putea ajunge în zonă pe șosea. Cea de a doua avalanșă, cea care a blocat zona Capra, are 2 kilometri lungime. Aceasta este distanța din punctul din care se presupune că a pornit și până unde s-a oprit. Forțele de intervenție au mai găsit urmele a alte 7 avalanșe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis și până la Capra. 23 de militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș au acționat în zonă împreună cu alți 6 militari veniți din Dâmbovița, Olt și Vâlcea. 6 salvatori montani cu echipe canine au acționat în zonă și a fost extrem de important faptul că au în dotare o dronă.

Au ridicat-o și cu ajutorul dronei au evaluat riscul apariției unor alte avalanșe în timpul intervenției. De asemenea, 10 polițiști și 3 jandarmi montani au ajutat ca oamenii să fie aduși în siguranța la km 104. Cel mai important lucru este faptul că nu au fost victime. Persoanele coborâte nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ca să elimin orice scuze, drumul era închis de pe 17 noiembrie, s-a anunțat încă de pe 14 noiembrie că va fi închis. Zona era marcată”, a explicat Radu-Valeriu Perianu, prefectul județului Argeș.

Vă reamintim că, potrivit CNAIR, DN 7C – Transfăgărășan este închis încă din data de 17.11.2022. anunțul a fost făcut de pe data de 14.11.2022.

„Închiderea DN 7C, sectorul de drum între km. 104+000 – 130+800 a fost dispusă de o comisie formată din experți din cadrul CNAIR, Secția de Drumuri Naționale și Poliția Română. Motivul închiderii este riscul de avalanșe și căderi de pietre de pe versanți. Intrarea pe sector de drum închis este interzisă deoarece le poate pune viața în pericol atât conducătorilor auto cât și celorlalte persoane care se află în autovehicul. Le atragem atenția că respectarea semnalizării care interzice intrarea pe Transfăgărășan este obligatorie și nu facultativă”, au precizat reprezentanții instituției.

Maya Radu
Absolventă a Universității “Valahia” din Târgoviște, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Maya Radu are o vastă experiență mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?