Fraude informatice cu polițe RCA false. Un cunoscut broker a dat o țeapă de peste 700.000 de lei / Contractul de asigurare era încheiat cu ISU!

Fraude informatice cu polițe RCA false. Un cunoscut broker a dat o țeapă de peste 700.000 de lei / Contractul de asigurare era încheiat cu ISU!
Publicat: 02/02/2024, 14:39
Actualizat: 02/02/2024, 18:55

Un celebru broker a emis polițe RCA false, în cadrul unui contract încheiat cu o instituție a statului român. În urma fraudei informatice, și-a întregit conturile cu suma de 700.000 de lei.

Update 18:10: Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov (ISU B-IF) a transmis precizări cu privire la acest caz.

„ISU B-IF încheie anual un acord cadru pentru achiziția serviciului de asigurări auto de răspundere civilă – RCA pentru toate vehiculele din parcul auto. Acțiunea se desfășoară în mod transparent, prin postarea unui anunț de participare la o procedură concurențială de achiziție, în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice – SEAP”, au transmis oficialii.

În urma finalizării procedurii de achiziție, brokerul de asigurări a emis polițele conform ofertei declarate câștigătoare. „Având în vedere ancheta penală aflată în desfășurare, ISU B-IF este în continuare la dispoziția organelor de cercetare, pentru furnizarea informațiilor necesare în acest dosar, au precizat reprezentanții ISU B-IF.

Surse apropiate anchetei au spus pentru GÂNDUL că este vorba de un broker de top de la compania Fast Broker.

Singura persoană prejudiciată este Groupama, compania de asigurări, ISU nu a avut de suferit, pentru că ISU a plătit prețul corect, doar Groupama nu a încasat prețul corect, subliniază sursele judiciare.

Borkerul care a intrat în atenția procurorilor a încheiat un contract cu Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

„A determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a  unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate”, spun anchetatorii.

El este suspectat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 de fraudă informatică și uz de fals.

Anunțul oficial al Parchetului

„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat sub aspectul săvârșirii, în varianta instigării, a infracțiunilor de fraudă informatică în formă continuată, prev. de art. 249 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. și uz de fals în formă continuată, prev. de art. 323 teza I C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen.

Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat percheziții domiciliare în mai multe locaţii situate în municipiul Bucureşti, reprezentând sediul unei societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Cercetările penale au fost efectuate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 1 București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

În fapt, s-a reținut că în perioada 06.10.2021-20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a polițelor RCA “Webtool” aparținând unei societăți de asigurări, în baza contractului de broker de asigurare, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a  unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate.

Ulterior, inculpatul modifica polițele emise prin înscrierea unor prime de asigurare mai mari, pe care le remitea beneficiarului asigurat.

Inculpatul a obținut beneficii materiale rezultate din falsificarea poliţelor, creând un prejudiciu în patrimoniul societății de asigurare în valoare de 708.882,33 lei (circa 140.000 de euro, n.red.)”, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
România dă de pământ cu Rusia! Lovitură totală pentru Moscova
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×