Milionarul brașovean, arestat preventiv. MESAJUL lui Călin Donca la ieșirea din sala de judecată: „Să aveți o viață frumoasă!”

Milionarul brașovean, arestat preventiv. MESAJUL lui Călin Donca la ieșirea din sala de judecată: Să aveți o viață frumoasă!
Publicat: 20/09/2023, 14:29
Actualizat: 20/09/2023, 14:31

Milionarul brașovean Călin Donca, acuzat de către procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, alături de alte două persoane cercetate în același dosar. Procurorii îl acuză de un prejudiciu de peste 4 milioane de lei creat bugetului de stat prin evaziune, dar și că ar fi înșelat cu 700.000 de dolari cumpărători ai unei criptomonede create de el.

„Să aveți o viață frumoasă!” – Donca neagă faptul că ar fi țepuit pe cineva

La intrarea în sala de judecată, Călin Donca le-a spus jurnaliștilor că nu a „țepuit” pe nimeni, iar același lucru l-a susținut și după ce a ieșit de la instanță, potrivit site-ului local brasov.net.

Întrebat de jurnaliști câte persoane a înșelat, Donca a răspuns: „Niciuna”. Chestionat, de asemenea, dacă îi pare rău pentru ce a făcut, omul de afaceri a răspuns: „Dacă n-am înşelat…”

„Se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale”

La rândul său, Bogdan Cimbru, avocatul lui Călin Donca, a susținut că nu există nicio plângere de înșelăciune împotriva clientului său.

„Nu există nicio plângere penală la dosar, nicio declaraţie prin care să fie reclamată vreo faptă de înşelăciune. Din punctul nostru de vedere, se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale, astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică”, a declarat avocatul Bogdan Cimbru, citat de observatornews.ro.

Acuzațiile pe care DIICOT i le aduce milionarului brașovean

Călin Donca, soția sa, Oriana, și alte două persoane au fost reținuți marți de procurorii DIICOT Braşov pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

  • Conform procurorilor, începând cu anul 2021 cei patru au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin infracţiuni de evaziune fiscală.
  • Ei ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale unor firme pe care le deţineau sau controlau documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.
  • Prejudiciul a fost estimat la 4.346.286 de lei.
  • Potrivit DIICOT, tot prin utilizarea unor documente false, liderul rețelei şi-a însuşit din patrimoniul unei firme suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale.
  • Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei firme înregistrate în Dubai (Emiratele Arabe Unite) și aparţinând membrilor grupului sau controlată de aceştia. Cu restul banilor, a achiziţionat bunuri de lux în valoare de 340.000 de dolari.

Donca și membrii grupării au creat un tip de criptomonedă pe care au denumit-o Solix

„Membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 de dolari”, mai spun procurorii DIICOT.

În acest dosar, procurorii DIICOT Braşov au făcut luni 17 percheziții în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, fiind ridicate și trei mașini de lux.

​Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov, cu obiect de activitate producția de energie electrică, scrie brasov.net. Conform publicației locale, Donca și membrii grupării au creat un tip de criptomonedă pe care au denumit-o Solix, iar ca să îi convingă pe oameni să investească, el posta diverse clipuri pe rețelele de socializare, în care vorbea despre succesul în afaceri printr-o astfel de investiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Bărbații cu nivel scăzut de testosteron, mai predispuși la moarte prematură
×