Ministrul Justiției, Stelian Ion: Magistrații să se bucure de libertatea de exprimare, să nu tacă și să nu se teamă!

Ministrul Justiției, Stelian Ion: Magistrații să se bucure de libertatea de exprimare, să nu tacă și să nu se teamă!
Stelian Ion susține că în proiectele de lege a propus „întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților” / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 23/04/2021, 12:06

Stelian Ion susține că magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare, care este un drept fundamental, „chiar dacă au o obligație de rezervă, în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor”.

Ministrul Justiției susține că presiunile asupra magistraților sau intimidările „să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun”.

„Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși”, arată un mesaj al lui Stelian Ion transmis pe Facebook.

Stelian Ion: „Nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți”

De asemenea, acesta a reamintit faptul că „în proiectele de lege am propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților”, punctând faptul că „nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiției să poată exercita acțiunea disciplinară împotriva magistraților”.

„De asemenea, deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea. Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber.”, mai transmite ministrul justiție.

Îndemnul ministrului Justiției pentru magistrați: „Să nu tacă și să nu se teamă”

Totodată, acesta îi îndeamnă pe magistrați „să nu tacă și să nu se teamă”.

„Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați”, este îndemnul lui Stelian Ion.