Stelian Ion: „SIIJ are zilele numărate”. Ce plan a pus la cale ministrul Justiției

Stelian Ion: „SIIJ are zilele numărate”. Ce plan a pus la cale ministrul Justiției
Sursa FOTO: captura Youtube
Publicat: 21/06/2021, 08:26

Ministrul Justiției este convins că „SIIJ are zilele numărate” și spune că desființarea Secției de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie este doar o chestiune de timp. În context, Stelian Ion afirmă că îşi doreşte o sesiune parlamentară extroardinară la Senat pentru adoptarea legii de desfiinţare a SIIJ.

Până atunci, la începutul lunii iulie se așteaptă şi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pe marginea acestui subiect.

Ministrul Justiției așteaptă aprobarea Comisiei de la Veneția

„Astăzi, Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie ar fi trebuit să fie, deja, istorie. SIIJ, aşa cum am spus, are zilele numărate pentru că la începutul lunii iulie vom primi şi avizul din partea Comisiei de la Veneţia, care eu nu am emoţii personal că va fi un aviz în care se va merge pe aceeaşi linie. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea acestei Secţii speciale şi nu am aşteptarea să aibă o altă opinie”, a declarat Stelian Ion la Digi 24.

Imediat după ce vom avea acest aviz din partea Comisiei de la Veneţia, am propus o sesiune extraordinară a Parlamentului, a Senatului, pentru a vota în cameră decizională. Deci, nu mai avem de trecut prin mai multe etape. Deja legea a fost votată în Cameră, urmează votul final în Senat. Desfiinţarea SIIJ se va întâmpla, asta e o certitudine. Faptul că nu s-a realizat până acum este un lucru care nu ne dă motive de bucurie” – Stelian Ion.

În opinia ministrului, felul cum va fi adoptată legea de desfiinţare a SIIJ va fi un semnal şi pentru modul în care vor decurge dezbaterile pe legile Justiţiei: „Nu era o chestiune pe care să mi-o doresc neapărat, aceasta de a avea semnale suplimentare din partea Comisiei de la Veneţia pe acest subiect al desfiinţării SIIJ, pentru că, aşa cum spuneam, deja s-a exprimat Comisia de la Veneţia, dar în momentul în care au fost anumite amendamente în Camera Deputaţilor şi au existat comentarii în spaţiul public din partea unor magistraţi, din partea societăţii civile, am considerat că este foarte important să primim acest aviz şi să vedem ce părere au şi alţii, din exterior”.

Discuții aprinse în coaliție

Pe de altă parte, ministrul Justiției admite că au existat discuţii în coaliţie pe subiectul desfiinţării SIIJ. „Au existat, din partea unor colegi de coaliţie, anumite îndoieli. Eu, personal, am insistat şi am fost prezent la toate discuţiile pe Secţia Specială, încercând să-i conving pe colegi că aceasta este varianta cea mai corectă, de revenire la situaţia dinainte de înfiinţarea SIIJ, care a fost o situaţie în care lucrurile funcţionau, aveam urmăriri, aveam anchete pe toate domeniile, pe partea de corupţie DNA-ul avea activitate şi în privinţa magistraţilor. Ce se întâmplă acum e total inacceptabil”.

E foarte limpede că varianta cea mai bună este aceea care este consemnată în programul de guvernare: desfiinţarea SIIJ, refacerea competenţei DNA pe porţiunea, evident, care interesează corupţia, dosarele care nu ţin de acest fenomen al corupţiei, spre exemplu, cele care ţin de criminalitate organizată, să meargă către DIICOT şi alte dosare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Aceasta ar fi soluţia cea mai potrivită” – Stelian Ion.

Dorind să puncteze unde au existat neînțelegeri, ministrul Justiției a explicat de ce nu agreează ideea susţinută de UDMR în cazul SIIJ: „Dumnealor spun că ar trebui ca toate dosarele acestea să fie instrumentate de o secţie din cadrul Parchetului General. SIIJ-ul este, în prezent, o secţie în cadrul Parchetului General. Dacă mutăm dosarele dintr-o parte în alta, nu vom putea avea aşteptări că lucrurile vor fi radical diferite”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice