Toate femeile Moldovei. Cine este procuroarea care ar putea fi următorul șef Anticorupție de la Chișinău. Vorbește cinci limbi străine și a făcut carieră în drept în Statele Unite

Publicat: 19/05/2022, 13:54
Actualizat: 19/05/2022, 14:36

Are un CV care o recomandă cu siguranță. Vorbește cinci limbi străine și a făcut  carieră în drept în Statele Unite. Procuror-adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei, a trecut preselecția pentru a fi numită la conducerea Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova.  

Veronica Dragalin ar putea fi următorul procuror-șef anticorupție din Republica Moldova. A făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law. A fost nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală.

Și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, capătă din ce în ce mai multă apreciere și vizibilitate pe plan internațional. Miercuri, în aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu, președintele Moldovei, a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: „Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită.”

Cine este Veronica Dragalin

Veronica Dragalin a făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law, fiind  promovată de către Comisia specială de preselecție pentru postul de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, după ce miercuri a fost finalizată etapa de interviuri.

Decizia cu privire la rezultatele preselecției candidaților va fi trimisă Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care va finaliza selecția și o va propune spre numire. Potrivit anunțului Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova, pentru șefia Procuraturii Anticorupție de la Chișinău au mai candidat alți trei procurori: Adrian Bordianu, Victor Brînză și Octavian Iachimovschi.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention, scrie agora.md.  Ea este procuror-șef adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. A făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law.

A fost nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Vorbește romană, engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană, potrivit hotnews.com.

Candidata este deținătoarea mai multor premii obținute pe parcursul carierei sale, cum ar fi premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme si Explozibili si Premiul Directorului FBI. Este nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal și la Premiul „Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.”

Activitatea profesională a Veronicăi Dragalin, conform CV-ului său:

  • Experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări în fața „grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință;
  • Experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO);
  • Conducerea, coordonarea și supravegherea urmăririlor și acuzațiilor penale, incluzând:
    acuzații federale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles,
  • Acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles;
    multiple cazuri de abuz de putere împotriva organelor de forță, inclusiv a unui ofițer federal de corecție, a unui anchetator federal poștal, a unui adjunct al șerifului, și amai multor polițiști pentru utilizarea excesivă a forței, trafic de arme, de droguri și alte infracțiuni;
  • Experiență în investigații internaționale, inclusiv pentru încălcarea legii privind corupția în străinătate (FCPA), solicitări conform tratatului de asistență judiciară reciprocă (MLAT), și solicitări de la Interpol;
  • Experiență în instanțe de judecată cu juriu și cu judecător și procese de apel;
    Instruire și supraveghere a procurorilor începători;
  • Coordonator al grupului de combatere a infracțiunilor motivate de ură, incluzând:
    conducerea, coordonarea și supravegherea investigațiilor și urmăririlor penale privind infracțiunile motivate de ură;
  • Elaborarea și efectuarea, în colaborare cu FBI, a cursurilor de formare și instruire indepartamente de poliție cu privire la cele mai bune practici în procesele de investigație;
    comunicarea și coordonarea acțiunilor comune cu polițiștii locali, organizațiile civile și cu cetățenii din comunitate.

Maia Sandu, studii  la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA

La rândul său, Maia Sandu a studiat managementul la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și a obținut un master în relații internaționale la Academia de Administrație Publică. Ea a lucrat în biroul Băncii Mondiale din Chișinău și în roluri guvernamentale și de consultanță înainte de a veni să studieze la Școala Kennedy.

  • În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.
  • În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.
  • În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.
  • Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
  • În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.
  • Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
  • Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului