Maia Sandu spune că nu există riscul extinderii războiului, cel puțin momentan: „Cred că suntem în siguranță”

Maia Sandu spune că nu există riscul extinderii războiului, cel puțin momentan: „Cred că suntem în siguranță”
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova | Foto - Profimedia Images
Publicat: 12/05/2022, 23:55

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a transmis joi cetățenilor de dincolo de Prut că nu trebuie să se teamă de o agresiune rusă împotriva țării lor în viitorul apropiat.

„Cred că suntem în siguranță; deocamdată, Rusia nu are planuri clare în acest sens”, a declarat Maia Sandu, la postul TVR Moldova, relatează BBC.

Totuși, ea a recunoscut că „aparent, orice scenariu este posibil” și a adăugat că-i va anunța pe moldoveni dacă situația se va schimba.

Marți, șefa Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA că Rusia intenționează să construiască un coridor terestru între Crimeea și regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova. Dar Rusia nu va putea face acest lucru fără o mobilizare militară suplimentară, a precizat șefa comunității americane de informații.

Exploziile care au avut loc luna trecută în Transnistria, un teritoriu separatist controlat de Rusia, situat în Republica Moldova și care se învecinează cu Ucraina, au stârnit temeri cu privire la potențialul de extindere a conflictului din Ucraina.

Autoritățile separatiste au declarat că ucraineni „infiltrați” ucraineni sunt responsabili de aceste atacuri, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe serviciile speciale ale Moscovei.