10 cauze ale colesterolului ridicat

Redactor:
Clarice Dinu
10 cauze ale colesterolului ridicat
Colesterolul mărit poate cauza multe bătăi de cap și poate duce la dezvoltarea unor boli extrem de grave, care uneori atrag consecințe letale din cauza infarctului miocardic sau accidentelor vascular-cerebrale.
Acesta este, în același timp, indispensabil vieții, pentru că susține integritatea membranelor celulare și îndeplinește multe funcții în organism. Colesterol prezintă mai multe fracțiuni grase, cele mai cunoscute fiind HDL sau colesterolul bun și LDL sau colesterolul rău. Dacă, per total, nivelul colesterolului se modifică brusc, trebuie analizate cu atenție aceste componente, astfel încât creșterea celor două să se producă proporțional în raport una cu cealaltă. Acest echilibru oferă omului protecție cardiovasculară, iar atunci când el nu este atins, pacientul poate fi nevoit să respecte un regim special. 
 
Care sunt cele mai frecvente cauze ale creșterii colesterolului? 
 
Alimentația
 
Aceasta este prima cauză a creșterii colesterolului, pentru că foarte multe persoane consumă în exces mâncăruri cu multă grăsime. Chiar și obiceiurile care par inofensive, precum consumul zilnic al omletei la micul dejun, pot să influențeze valorile colesterolului din sânge. Ceapa călită, alimentele prăjite, consumul de unt, cașcaval, mezeluri, carne grasă sau ulei rafinat sunt, de asemenea, un pericol pentru nivelul colesterolului. Pentru a ține la distanță colesterolul rău, medicii recomandă o alimentație bogată în fructe, legume, semințe, germeni și uleiuri extravirgine, dar și în carne albă. 
 
Lipsa efortului fizic
 
După alimentația neechilibrată, sedentarismul își pune cel mai puternic amprenta asupra colesterolului rău. Multe persoane pun valorile crescute ale grăsimilor din sânge pe seama factorului genetic, însa acesta este implicat în prea puține cazuri, comparativ cu statisticile medicale privind hipercolesterolemia. Însă a renunța la un stil alimentar bogat în carne și grăsimi nu este deloc ușor, necesită refacerea treptată a regimului, informarea corectă a oamenilor, exemplificarea rețetelor sănătoase, dar care să satisfacă și gusturile persoanei. 
 
Lipsa sportului este, în plus, asociată cu creșterea colesterolului. Sportul consumă „stresul” și colesterolul, ducând la creșterea HDL, adică a colesterolului bun, și conferind protecție cardiovasculară. Există, însă, și reversul medaliei. Exercițiile fizice intense, exagerate, duc și ele la un colesterol crescut și amplifică riscul de infarct. Medicii recomandă, astfel, exerciții fizice moderate. 
 
Anumite boli care pot fi corelate cu o creștere a colesterolului
 
Diabetul, afecțiuni ale pancrasului, alcoolismul, bolile endocrime, bolile vezicii biliare, toate duc la creșterea valorilor colesterolului. Metabolismul are mare legătură cu aceste schimbări, pentru că, în cazul modificării statusului metabolic, pot apărea creșteri ale colesterolului, cum se întâmplă, de exemplu, în perioada sarcinii. 
 
Medicamente care cresc colesterolul
 
Sunt anumite medicamente care duc la creșterea colesterolului, precum: progestative, steroizi anabolizanți, corticosteroizi, unele diuretice, levodopa, fenitoina, amiodarona.
 
Stresul
 
Stresul este incriminat în apariția multor boli, dar și în creșterea colesterolului. Este indicat să căutați adesea mecanisme de relaxare și de eliminare a stresului. Mișcarea ajută și ea la eliminarea stresului.
 
Lipsa somnului
 
Persoanele care obișnuiesc să adoarmă târziu în noapte prezintă, de asemenea, risc pentru a înregistra valori mai ridicate ale colesterolului rău în sânge.
 
Fumatul 
 
Consumul de tutun este o adevărată bombă cu ceas pentru sistemul cardiovascular. Fumatul crește vâscozitatea sângelui, accelerează boala arteriosclerotică, determină contractarea vaselor de sânge, fapt care accelerează riscul de infarct. Studii realizate în timp au demonstrat că fumatul are legătură și cu nivelul crescut al colesterolului în sânge. 
 
Obezitatea
Obezitatea este astăzi considerată o boală și adesea se asociază cu colesterolul mărit. În obezitate se întâlnește și o creștere a trigliceridelor și o perturbare a întregului profil lipidic. Odată cu scăderea în greutate se echilibrează și nivelul colesterolului în sânge.
 
Factorii ereditari
 
Moștenirea genetică influențează și ea, uneori, nivelul colesterolului. Cel mai bun indiciu că o persoană are valori mari ale colesterolului din cauza factorilor ereditari este nivelul crescut al colesterolului în sânge chiar de la vârste fragede. 
 
Vârsta și sexul
 
Odată cu înaintarea în varstă, colesterolul crește în mod fiziologic. La femei colesterolul începe să crească ușor odată cu vârsta de 20 de ani, apoi la menopauză, însă chiar și cu aceste creșteri ar trebui să rămâăa în limitele normale de laborator. La barbați colesterolul începe să crească din tinerețe, urmând să scadă după vârsta de 60 de ani, însă fără a depăși normalul vârstei. 
 
O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
RCA 2021. Anunț crunt pentru șoferii români. Decizia e oficială
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide