10 cauze ale colesterolului ridicat

10 cauze ale colesterolului ridicat
Publicat: 31/12/2015, 13:37
Actualizat: 05/07/2016, 19:58
Acesta este, în același timp, indispensabil vieții, pentru că susține integritatea membranelor celulare și îndeplinește multe funcții în organism. Colesterol prezintă mai multe fracțiuni grase, cele mai cunoscute fiind HDL sau colesterolul bun și LDL sau colesterolul rău. Dacă, per total, nivelul colesterolului se modifică brusc, trebuie analizate cu atenție aceste componente, astfel încât creșterea celor două să se producă proporțional în raport una cu cealaltă. Acest echilibru oferă omului protecție cardiovasculară, iar atunci când el nu este atins, pacientul poate fi nevoit să respecte un regim special.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale creșterii colesterolului?
Alimentația
Aceasta este prima cauză a creșterii colesterolului, pentru că foarte multe persoane consumă în exces mâncăruri cu multă grăsime. Chiar și obiceiurile care par inofensive, precum consumul zilnic al omletei la micul dejun, pot să influențeze valorile colesterolului din sânge. Ceapa călită, alimentele prăjite, consumul de unt, cașcaval, mezeluri, carne grasă sau ulei rafinat sunt, de asemenea, un pericol pentru nivelul colesterolului. Pentru a ține la distanță colesterolul rău, medicii recomandă o alimentație bogată în fructe, legume, semințe, germeni și uleiuri extravirgine, dar și în carne albă.
Lipsa efortului fizic
După alimentația neechilibrată, sedentarismul își pune cel mai puternic amprenta asupra colesterolului rău. Multe persoane pun valorile crescute ale grăsimilor din sânge pe seama factorului genetic, însa acesta este implicat în prea puține cazuri, comparativ cu statisticile medicale privind hipercolesterolemia. Însă a renunța la un stil alimentar bogat în carne și grăsimi nu este deloc ușor, necesită refacerea treptată a regimului, informarea corectă a oamenilor, exemplificarea rețetelor sănătoase, dar care să satisfacă și gusturile persoanei.
Lipsa sportului este, în plus, asociată cu creșterea colesterolului. Sportul consumă „stresul” și colesterolul, ducând la creșterea HDL, adică a colesterolului bun, și conferind protecție cardiovasculară. Există, însă, și reversul medaliei. Exercițiile fizice intense, exagerate, duc și ele la un colesterol crescut și amplifică riscul de infarct. Medicii recomandă, astfel, exerciții fizice moderate.
Anumite boli care pot fi corelate cu o creștere a colesterolului
Diabetul, afecțiuni ale pancrasului, alcoolismul, bolile endocrime, bolile vezicii biliare, toate duc la creșterea valorilor colesterolului. Metabolismul are mare legătură cu aceste schimbări, pentru că, în cazul modificării statusului metabolic, pot apărea creșteri ale colesterolului, cum se întâmplă, de exemplu, în perioada sarcinii.
Medicamente care cresc colesterolul
Sunt anumite medicamente care duc la creșterea colesterolului, precum: progestative, steroizi anabolizanți, corticosteroizi, unele diuretice, levodopa, fenitoina, amiodarona.
Stresul
Stresul este incriminat în apariția multor boli, dar și în creșterea colesterolului. Este indicat să căutați adesea mecanisme de relaxare și de eliminare a stresului. Mișcarea ajută și ea la eliminarea stresului.
Lipsa somnului
Persoanele care obișnuiesc să adoarmă târziu în noapte prezintă, de asemenea, risc pentru a înregistra valori mai ridicate ale colesterolului rău în sânge.
Fumatul
Consumul de tutun este o adevărată bombă cu ceas pentru sistemul cardiovascular. Fumatul crește vâscozitatea sângelui, accelerează boala arteriosclerotică, determină contractarea vaselor de sânge, fapt care accelerează riscul de infarct. Studii realizate în timp au demonstrat că fumatul are legătură și cu nivelul crescut al colesterolului în sânge.
Obezitatea
Obezitatea este astăzi considerată o boală și adesea se asociază cu colesterolul mărit. În obezitate se întâlnește și o creștere a trigliceridelor și o perturbare a întregului profil lipidic. Odată cu scăderea în greutate se echilibrează și nivelul colesterolului în sânge.
Factorii ereditari
Moștenirea genetică influențează și ea, uneori, nivelul colesterolului. Cel mai bun indiciu că o persoană are valori mari ale colesterolului din cauza factorilor ereditari este nivelul crescut al colesterolului în sânge chiar de la vârste fragede.
Vârsta și sexul
Odată cu înaintarea în varstă, colesterolul crește în mod fiziologic. La femei colesterolul începe să crească ușor odată cu vârsta de 20 de ani, apoi la menopauză, însă chiar și cu aceste creșteri ar trebui să rămâăa în limitele normale de laborator. La barbați colesterolul începe să crească din tinerețe, urmând să scadă după vârsta de 60 de ani, însă fără a depăși normalul vârstei.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...