5 mari mistere nerezolvate ale mărilor și oceanelor

5 mari mistere nerezolvate ale mărilor și oceanelor
Publicat: 16/05/2016, 12:08

Acestea sunt cinci mistere nerezolvate ale oceanelor și mărilor, conform Descoperă.

1. Epava din Golful Mexicului

În 2001, ExxonMobil a primit mai mult decât a cerut, atunci când a pus o conductă de ulei în Golful Mexicului. În timp ce muncitorii erau ocupați cu construcția conductei, aceștia au lovit o epavă care se afla sub apă de 200 de ani.

Brett A. Phaneuf, un om de știință din Texas, împreună cu echipa sa de experți, a încercat de două ori să extragă artefacte de pe navă, dar fără noroc. A treia oară, acesta a observat o bucată de lemn blocată la bază, însă în momentul în care a vrut să o analizeze, mare parte din aparatură s-a defectat. Operatorii au încercat să prindă o parte cu ajutorul brațului submarinului, dar în final s-a blocat, iar mașinăria a rămas pe fundul mării.

Următoarele eforturi de a obține o bucată din navă sau artefactele ei au surprins un nou submarin pierdut în apă după ce a pierdut controlul.

Din ce în ce mai multe incidente au continuat să apară, lăsându-i pe unii să creadă că epava era bântuită, iar fantomele celor care se aflau pe ea nu voiau să fie deranjate. Nava-ruină și „comorile” ei vor rămâne mereu un mister.

2. SS Edmund Fitzgerald

Lacul Superior este atât de mare încât este considerat ca o mare a unei insule. În noiembrie 1975, o furtună puternică a lovit atât de tare lacul, încât vaporul SS Edmund Fitzgerald a plecat din Detroit. În dimineața următoare, Fitzgerald împreună cu alt vapor, Arthur M. Anderson, și-au adaptat rutele către o direcție mai nordică, deoarece căpitanii de vas încercau să evite vânturile puternice.

Ernest McSorley, căpitanul vasului Fitzgerald, a raportat furtuna Gărzii de Coastă și a încercat să ajungă la Whitefish Bay ca să scoată vasul din calea furtunii. Din păcate, la o oră după ce acesta a plecat, nava a dispărut de pe radar. Nu a existat niciun apel de ajutor înainte de incident. După o săptămână, Fitzgerald a fost găsit la mai bine de 150 de metri sub apă, rupt în bucăți și fără urmă de oameni.

Chiar dacă este destul de credibil faptul că furtuna a provocat această întâmplare, rămâne un mister unde se află corpurile echipei care se afla pe vas.

3. The Patanela

În octombrie 1988, Michael Calvin și prietenul lui, John Blissett, au navigat pe vasul de lux denumit The Patanela. Cei doi au plecat din Fremantle, Australia, și au ajuns în Whitsundays. De acolo, au continuat spre Portul Lincoln, unde Calvin i-a trimis o scrisoare surorii sale, în care ii spunea cât de bine se simte, cum se prezintă vremea și faptul că el și Blissett au decis să pună un mesaj într-o sticlă, să o arunce în mare, iar oricine urma să o găsească, câștiga o vacanță gratuită pe vaporul de lux.

Din păcate, visele acestora nu au fost realizate niciodată. La câteva săptămâni după ce Calvin a trimis scrisoarea surorii sale, The Panatela a dispărut de pe coasta din Sydney. Cei doi prieteni nu au mai fost văzuți sau auziți de atunci.

4. John Halford

În 2011, John Halford, în vârstă de 63 de ani, a demarat cea mai de succes afacere a sa și se pregătea să celebreze a 25-a aniversare de căsătorie cu soția sa, Ruth, cu care avea trei copii. Halford avea totuși un vis pe care voia să și-l împlinească înainte să se retragă – să meargă pe o croazieră. Visul său a devenit realitate în același an, când a plecat într-o croazieră de șapte zile pe Thomson.

Conform textelor pe care bărbatul le trimitea soției sale, totul era exact cum își dorea. Aproape de miezul nopții, John savura un cocktail la barul vaporului și i-a trimis soției un mesaj cu detaliile călătoriei sale, ca să poată veni să îl ia de la destinație. Înainte ca ea să poată pleca, a primit un telefon care o informa că Halford nu o să fie la aeroport, deoarece a dispărut între miezul nopții și 7:00, când toți pasagerii au coborât de pe vas.

John Halford nu a mai fost văzut niciodată. Din nefericire, Halford este una dintre cele 150 de persoane care a dispărut misterios pe un vas de croazieră.

5. Ruinele de la Marea Egee

Presa din Grecia a lansat noutăți legate de o descoperire numită „Pompeii sub apă”. Descoperirea, care includea ruinele unui atelier de ceramică, vase de teracotă și un cuptor, a fost făcută pe coasta Delos.

Arheologii au găsit multe pietre mari așezate în fața atelierului de ceramică și ruinelor altor clădiri. Multe structuri găsite au rămas neidentificate, mărind misterul despre cum și de ce orașul antic a sfârșit sub apă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?