A cincea rasă canină românească se pregătește la Constanța. Copoiul dobrogean, atât câine de vânătoare, cât și de companie

A cincea rasă canină românească se pregătește la Constanța. Copoiul dobrogean, atât câine de vânătoare, cât și de companie
Publicat: 14/05/2013, 12:25
Actualizat: 18/12/2014, 20:12

A cincea rasă canină românească, după cele patru rase de ciobănești autohtoni, este pregătită la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, scrie Agerpres. Noul proiect este pregătit de dr. Adrian Bâlbă, iar rasa se va numi copoi dobgorean.

Ideea creării unei noi rase de câine, după cum povestește chiar inițiatorul acestui demers de „blazon” chinologic, medicul veterinar Adrian Bâlbă, directorul CMSN, a fost sugerată de descoperirea unui basorelief în Cetatea Histria, cea mai veche așezare urbană de pe teritoriul României, pe care este figurată o scenă de vânătoare cu un călăreț însoțit de câinii săi gonaci.

„Practic, am avut pe loc revelația faptului că ni se transmite, peste milenii, mesajul că aici, în spațiul istro-pontic, a existat una dintre cele mai vechi rase de câini de vânătoare din Europa. Iar caracteristicile morfologice redate de basorelief ca și originea populației din Cetatea Histria, întemeiată de coloniștii greci din Milet (Asia Mică) în jurul anului 657 î.Hr., m-au trimis cu gândul la ulteriorul copoi turcesc, cu obârșia sa bizantin-anatoliană, tatăl și mama tuturor raselor de copoi și câini gonaci din Balcani și Europa centrală (austriac sau ardelenesc) creați prin încrucișări pe diverse linii și filiere de proveniență”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adrian Bâlbă.

După stabilirea premiselor istorice pentru crearea noii rase, dr. Adrian Bâlbă a început, în primăvara anului 2013, pre-selectarea mătcilor reproducătoare de bază.

„Practic noi vrem să întoarcem la origine caracteristicile morfo-somatice ale copoiului anatolian, câine care, după cum am spus și după cum rezultă din mărturiile rămase în piatră la Histria, a trăit și a vânat pe teritoriul României, în Dobrogea. De ce spun că vreau să întoarcem la origine această rasă? Pentru că, ulterior, începând de pe la anul 1400, atât prin selecție naturală, cât și în canisele din Transilvania, a fost creată rasa copoiul ardelenesc. Un excelent câine de vânătoare gonitor-hărțuitor, cu dominantă coloristică neagră, pe robă, rasă ce a fost pe cale de dispariție, iar apoi a fost salvată de frații Nistor din Sighetul Marmației și omologată în 1963, în Ungaria, sub denumirea „Erdeli kopo” (Copoiul ardelenesc)”, a menționat Adrian Bâlbă.

Copoiul dobgorean, atât câine de vânătoare, cât și de companie

Și în acest demers, anevoios, constănțeanul este ajutat de prietenul său ing. Antal Istvan – arbitru internațional chinolog și director al Hergheliei Mangalia.

Pentru a aduce la matcă rasa, copoiul gonac dobrogean va fi în final, la omologare, un câine de talie medie, cu o robă de culoare ciocolatie, total diferit de copoiul ardelenesc, de culoare neagră.

„Am început preselecția cu două exemplare de copoi de Balcani, cei care au păstrat dominanta roșiatic-ciocolatie a robei și, în același timp, căutăm și în canisele din Deva și Cluj exemplare de copoi ardelenesc cu colorit pestriț și roșiatic. Colaborăm, de asemenea, cu canisa Interpet Kennel din localitatea Palazu Mic, din județul Constanța, acolo unde acomodăm și aclimatizăm specimenele de împerechere, cu clima de stepă dobrogeană. În liniile de încrucișare am introdus și femele de labrador ciocolatiu și brac german și astfel am obținut recent prima generație F1, care va sta la baza creării fenotipului pentru viitoarea rasă de copoi sau gonac dobrogean, așa cum îmi place mie să-i spun. Acum vom dezvolta o linie F2 de trirasă cu copoi, care va avea caracteristicile genetice în proporție de 50% copoi, 25% labrador și 25% brac german”, a explicat dr. Bâlbă.

Potrivit chinologului constănțean, crearea rasei va dura până la opt ani, pentru omologare având nevoie de 100 de exemplare cu aceleași caracteristici morfo-somatice, rezultate din șase linii materne.

Dr. Adrian Bâlbă spune că, deopotrivă, câinele de vânătoare creat la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța va fi unul de companie și de vânătoare.

„Din punct de vedere somatic, eu vreau să introduc la acest câine o componentă de aport și vânătoare la apă, să prezinte interes foarte mare pentru păsări și pentru mamiferele mici și medii, pentru tot ce mișcă. Va fi un câine foarte robust, rezistent la lipsa apei și hranei, și un veritabil maratonist al câinilor, pasionat de efortul în teren. Pur și simplu va face de rușine orice pitbull, la capitolul rezistență”, susține dr. Adrian Bâlbă.

Așa cum este dirijată genetic, viitoarea rasă de copoi (gonaci) dobrogeni va manifesta un grad mare de inteligență, ceea ce va conferi capacitatea de lucru în echipă și în acest sens vor trebui să comunice între ei pentru a-și coordona și complini efortul în teren. De asemenea, se anticipează că acest câine va avea auzul și mirosul mediocru spre bun și un văz foarte bun. Caracteristicile morfologice dominante constau în coloritul ciocolatiu închis la robă, cu pete albe pe piept și la labe, pentru a fi identificat în teren și protejat astfel de accidentele de vânătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...