• Publicat:
Magazin

A fost creată „pilula de bunătate”. Primul efect asupra celor care au luat-o

A fost creată „pilula de bunătate”. Primul efect asupra celor care au luat-o
Un grup de cercetători dezvoltă o pilulă care poate induce în mod artificial sentimente de compasiune, medicamentul funcționând prin modificarea echilibrului neurochimic din cortexul prefrontal din creier, responsabil pentru personalitate, comportament social și procesul de luare a deciziilor.

Oamenii de știință spun că noul medicament ar putea fi folosit în viitor pentru tratarea unor boli mintale, precum schizofrenia și dependența, potrivit dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

„Cercetarea noastră arată cum studierea unor întrebări de bază despre natura umană poate, în mod practic, să furnizeze informații importante privind diagnosticarea și tratarea disfuncționalităților sociale”, a declarat Ming Hsu, cercetător la Universitatea California, Berkeley.

„Speranța noastră este că medicamentele care țintesc funcții sociale ar putea fi folosite în viitor pentru tratarea acestor afecțiuni care cauzează dizabilități”, a spus Andrew Kayser, coautor al studiului, de la Universitatea California din San Francisco.

Studiul a fost efectuat administrând participanților, în două rânduri, o pilulă conținând fie un placebo, fie o substanță numită „tolcapone”, medicament ce prelungește efectele dopaminei.

Dopamina este un hormon asociat cu procesul de obținere a motivației și cel al recompenselor și influențează activitatea cortexului prefrontal.

Voluntarii implicați în studiu au participat apoi la un joc simplu în care li se cerea să împartă o sumă de bani între ei și o altă persoană necunoscută.

Participanții care au primit tolcapone au împărțit banii într-un mod mult mai corect cu străinul, comparativ cu cei care primiseră doar un placebo.

„În mod normal, corectitudinea este o caracteristică constantă, parte a personalității individului”, a declarat Ming Hsu. „Studiul nostru nu respinge această noțiune, dar arată cum această trăsătură poate fi afectată în mod sistematic prin manipularea unor legături neurochimice specifice din creier”, a mai spus Hsu.

Cercetarea a fost efectuată cu ajutorul a 35 de persoane, dintre care 18 femei, iar participanții și membri ai echipei de cercetare nu știau care pilule conțineau medicamentul și care conțineau un placebo.
Modelele de calcul folosite de Hsu și colegii săi au arătat că sub influența medicamentului, participanții la studiu au devenit mult mai sensibili și mai puțin toleranți când vine vorba despre inechitate socială.

Luând în calcul studii anterioare care au arătat că inechitatea de ordin economic este analizată de cortexul prefrontal, o regiune cheie a creierului influențată de dopamină, noul studiu i-a adus pe cercetători mai aproape de înțelegerea modului în care comportamentele sociale precum corectitudinea sunt inițiate în creier.

„Am făcut un pas important în ce privește învățarea modului în care aversiunea noastră față de inechitate este influențată de chimia cerebrală”, a declarat autorul principal al studiului, Ignacio Sáez, cercetător la Haas School of Business.

„Studiile efectuate în ultimele decenii au adus informații despre circuitele neuronale care guvernează modul în care ne comportăm din punct de vedere social. Ceea ce arătăm aici este existența unui «declanșator» cerebral pe care îl putem influența”, a mai spus Ignacio Sáez.
 

 

Inchide