A murit Philip Roth, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, câștigător al premiului Pulitzer

A murit Philip Roth, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, câștigător al premiului Pulitzer
Publicat: 24/05/2018, 09:42

Autor a peste 31 de romane, Roth se numără printre marii scriitori care nu au primit niciodată premiul Nobel pentru literatură. Însă, a fost distins cu un număr impresionant de premii literare, inclusiv Pulitzerul pentru „Pastorala americană/ American Pastoral” (1997), scrie Mediafax.

Scriitorul a decedat marți spre miercuri noapte, într-un spital din New York, în urma insuficienței cardiace congestive.

În urmă cu patru ani, Philip Roth a confirmat faptul că nu va mai scrie romane și că se va retrage din viața publică, după un ultim interviu acordat postului BBC. Cu 18 luni înainte, Roth uluise comunitatea literară în momentul în care a declarat pentru publicația franceză Les Inrockuptibles că a decis să pună capăt carierei sale de scriitor.

„Am ajuns la punctul terminus. Nu mai exista nimic pentru mine despre care aș fi putut să scriu”, spunea scriitorul american.”Mă concentrez asupra serioasei sarcini care constă în a nu face nimic. Am avut parte de momente foarte bune în timpul ultimilor trei sau patru ani. Acum, când nu mai scriu, vreau doar să pălăvrăgesc”, a spus romancierul american.

Opera narativă a lui Philip Roth aparține marii tradiții literare americane, urmând linia trasată de Dos Passos, Scott Fitzgerald, Hemingway, Faulkner, Bellow și Malamud. El este considerat scriitorul cel mai reprezentantiv din ceea ce se numește Școala Evreiască din literatura americană.

Născut în orașul Newark, din statul american New Jersey, în anul 1933, Philip Roth a debutat la vârsta de 26 de ani cu romanul „Goodbye, Columbus”. În 1969, Philip Roth a lansat controversatul roman „Complexul lui Portnoy/ Portnoy’s Complaint”, grație căruia a devenit celebru pe plan mondial, printr-o descriere aproape grafică a sexualității personajelor sale.

Romanul său „Pata umană/ The Human Stain”, din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran și i-a avut în distribuție pe Anthony Hopkins și Nicole Kidman.

În 1998 i-a fost decernată, la Casa Albă, Medalia Națională pentru Arte/ National Medal of Arts, iar în 2002, Medalia de Aur pentru Ficțiune/ Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincție a Academiei Americane, decernată anterior unor autori precum John Dos Passos, William Faulkner și Saul Bellow. A câștigat National Book Award, de două ori, precum și PEN/Faulkner Award și National Book Critics Circle Award. În 2005, volumul său „Complotul împotriva Americii” a primit premiul Societății Istoricilor Americani și a fost declarat cel mai bun roman al anului de New York Times Book Review, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek.

În Marea Britanie, „Complotul împotriva Americii” a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, ocazie cu care Roth a devenit primul scriitor din istoria de 49 de ani a acestui premiu care îl câștigă pentru a doua oară. Philip Roth este, de asemenea, cel de-al treilea scriitor american în viață a cărui operă a fost publicată într-o ediție completă și definitivă de Library of America.

Printre cele mai cunoscute volume scrise de Philip Roth se numără: „Viața mea de bărbat”, „Umilirea”, „Fantoma iese din scenă”, „Pastorala americană”, „Indignare”, „Operațiunea Shylock”, „Povestea lui Orisicine”, „Sânul”, „Complotul împotriva Americii”, „Animal pe moarte”, „Complexul lui Portnoy”, „M-am măritat cu un comunist”, „Pata umană”.

Ultimele cărți ale lui Roth – „Everyman”, „Indignation”, „The Humbling” și „Nemesis” – au fost lucrări scurte, adesea concentrate pe temele îmbătrânirii, declinului fizic, depresiei și morții.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului