Adevărul din spatele poveștii lui „Rambo de Rusia”. Cum s-a folosit Kremlinul de moartea unui soldat în Siria

Adevărul din spatele poveștii lui „Rambo de Rusia. Cum s-a folosit Kremlinul de moartea unui soldat în Siria
Publicat: 08/04/2016, 19:28
Actualizat: 31/10/2016, 15:44

Povestea inițială

O poveste despre un soldat rus care a murit eroic înfruntând ISIS în Siria face înconjurul internetului. Acesta, denumit „Rambo al Rusiei” datorită curajului său, se afla într-o misiune terestră în Palmyra când baza sa a fost înconjurată de jihadiști. Nedorind să fie capturat, soldatul a transmis coordonatele sale forțelor aeriene rusești, cerând ca baza să fie bombardată, informează PRI.

Presa din Rusia dezvăluie o copie a comunicării radiofonice dintre Prokhorenko și comandantul său, despre care Antonova spune că pare melodramatică, sugerând că ar putea fi o diversiune.

„Ei sunt afară. Efectuează un atac aerian acum. Te rog grăbește-te. Acesta e sfârșitul. Transmite familiei că-i iubesc și că am murit luptând pentru patria mamă”, ar fi spus acesta comandatului aeronavei.

„Sunt înconjurat. Ei sunt afară. Nu vreau să mă prindă. Începeți atacul aerian. Își vor bate joc de mine și de uniforma mea. Vreau să mor cu demnitate și să-i iau și pe ticăloșii aștia cu mine. Vă rog! Asta e ultima mea dorință. Efectuați un atac aerian. Oricum mă vor omorî”, a mai spus soldatul.

„Vă rog să-mi confirmați solicitarea”, i-a răspuns comandantul.

„Acesta e sfârșitul, comandante. Multumesc! Spune familiei și țării mele că le iubesc. Spune-le că am fost curajos și am luptat până nu am mai putut. Vă rog să aveți grijă de familia mea. Răzbunați moartea mea. La revedere comandante. Spune familiei că-i iubesc!”, ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Prokhorenko.

Propagandă sau adevăr?

Credibilitatea din spatele poveștii este greu de stabilit. Vladimir Putin a semnat recent o lege prin care toate victimele militare sunt ținute secret, iar până acum nu a venit nicio informație oficială de la Moscova despre moartea acestui om scrie jurnalista Natalia Antonova în articolul „Când statul decide”, scrie PRI.

Credibilitatea presei din Rusia a fost grav afectată de propaganda pro-guvernamentală din ultimii ani, mai ales din timpul preluării Crimeei de către Rusia.

„Presei pro-Kremlin nu i se spune exact ce să scrie, dar ei fac tot ce pot să multumească conducerea”, spune Antonova.

Povestea eroică ar fi o diversiune și o știre bună în contextul unui conflict controversat. Conversația apărută în presă pare purtată într-un limbaj melodramatic și într-un jargon militar obișnuit, scrie publicația.

Un purtător de cuvânt rus de la baza militară din Siria declarase pentru mai multe site-uri de știri că locotenentul Alexander Prokhorenko ar fi murit în urma unui atac aerian al forțelor aeriene după ce baza unde se afla fusese înconjurată de jihadiști. Acesta avea drept scop să identifice țintele ISIS și să transmită coordonatele aeriene.

„Povestea pare puțin cam complicată pentru a fi pusă la îndoială, dar trebuie să ne punem întrebări, desigur „, mai spune Antonova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase