AFP analizează revoluția imprimantelor 3D: într-o zi vom vedea un avion de vânătoare scos la imprimantă. Prima piesă este deja funcțională

AFP analizează revoluția imprimantelor 3D: într-o zi vom vedea un avion de vânătoare scos la imprimantă. Prima piesă este deja funcțională
Publicat: 31/12/2014, 17:03

Pentru mulți, imprimantele 3D rămân un simplu dispozitiv util pentru reproducerea unor figurine banale din plastic, dar, odată cu expirarea recentă a mai multor brevete cruciale, noi imprimante capabile să utilizeze metale, lemn sau țesuturi vor deveni mult mai accesibile, lăsând loc unei revoluții istorice pentru industria manufacturieră.

Întotdeauna în căutare de noi tehnologii, puternica industrie de apărare se află în avangarda acestui domeniu inovator. Armata americană a investit masiv în domeniul sectorului imprimantelor 3D pentru a produce uniforme, piele sintetică pentru îngrijirea răniților, sau chiar pentru producerea de alimente, potrivit lui Alex Chausovsky, analist al IHS Technology.

Cercetători din cadrul celebrului Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat deja „imprimarea 4D”, folosind materiale care se transformă la contactul cu alte substanțe, cum este apa. Tehnologia va putea duce, în viitor, la producerea de uniforme de camuflaj care își vor schimba culoarea în funcție de mediul înconjurător.

Tehnologia a cunoscut deja primele aplicații practice. La sfârșitul lunii decembrie, echipajul de pe Stația Spațială Internațională a putut fabrica, grație unei imprimante 3D special create pentru avanpostul orbital, o unealtă al cărei design a fost trimis prin e-mail de la sol.

AFP PHOTO

La finele anului 2013, gigantul britanic din domeniul industriei producătoare de armament BAE Systems a folosit pentru prima dată o piesă de metal, creată cu o imprimantă 3D, la construirea unui avion de vânătoare Tornado. Într-un videoclip publicat recent, grupul britanic a făcut referire la posibile utilizări viitoare ale tehnologiei, cum ar fi crearea unui avion cu ajutorul unei imprimante tridimensionale.

„Este o perspectivă de termen lung, dar avem în mod clar ca obiectiv fabricarea unei aeronave utilizând exclusiv tehnologia de imprimare 3D”, a declarat, pentru AFP, Matt Stevens, responsabil cu divizia de imprimare 3D din cadrul BAE.

Utilizarea unei imprimante 3D pe front ar putea, de asemenea, să schimbe total tehnicile de luptă și industria de apărare, potrivit lui Peter W. Singer, expert în domeniul tehnicilor de luptă ale viitorului în cadrul New America Foundation.

„Soldații aflați pe un front îndepărtat în Afganistan ar putea, de exemplu, să creeze fișierul digital necesar fabricării unei piese defecte și să o poată imprima”, departe de uzinele de armament care ar produce obiectul în mod obișnuit, a spus Singer.

Din punct de vedere ale politicii externe a statelor, tehnologia ar putea face inutilă practica impunerii de sancțiuni.

„Statele Unite au impus sancțiuni asupra multor domenii, de la piese de schimb pentru avioane de luptă, până la echipamente petroliere. Dar imprimantele 3D ar putea face aceste sancțiuni inutile, după ce au constituit o parte crucială a politicii externe de mai mult de o generație”, a mai spus expertul american.

Posibilitatea de a produce arme ocolind circuitele și procedurile industriale clasice va duce însă și la apariția de noi riscuri.

„Imaginați-vă specialiști în explozibili din Orientul Mijlociu care încep să fabrice bombe cu aspectul unor obiecte inofensive sau un lup singuratic care își creează cu o imprimantă 3D o armă de plastic cu ajutorul căreia ar putea înșela protocoalele de securitate ale Casei Albe”, a avertizat Chausovsky.

Pe lângă creșterea riscurilor privind securitatea, va fi vorba și despre o revoluție economică ale cărei consecințe sunt imprevizibile.

Dacă oricine va putea să fabrice bunuri cu imprimante 3D, țările ale căror economii se bazează pe producerea de jucării sau haine cu ajutorul mâinii de lucru foarte ieftine s-ar putea trezi într-o reală dificultate.

„Dacă vreți să înțelegeți mai bine pericolul care se desprinde din dezvoltarea tehnologiei de imprimare 3D, vedeți în ce măsură depinde China de sectorul său de fabricare de produse foarte ieftine”, a subliniat Chausovsky.

Inventată în anii 1980, imprimarea tridimensională este o tehnologie mai puțin nouă decât își imaginează mulți, dar beneficiază de o recâștigare a interesului, pentru că brevetele care limitau utilizarea tehnologiei originale sunt pe cale să expire, deschizând calea unei concurențe care ar trebui să ducă la îmbunătățirea calității și la ieftinirea tehnologiei.

„Imprimarea 3D va permite crearea de produse imposibil de fabricat cu metodele tradiționale”, a mai spus Chausovsky.

Amploarea implicațiilor este încă dificil de prezis. „Este pentru prima dată, după foarte mult timp, când ne confruntăm cu o schimbare atât de radicală în materie de inginerie industrială. Nu avem de-a face cu un simplu progres, ci reinventăm regulile”, a spus oficialul BAE Systems.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului