Am ajuns să învățăm POTCOVITUL de la francezi. Curs special pentru 20 de studenți la Cluj Napoca

Redactor:
Vasile Magradean
USAMV Cluj-Napoca, curs special de potcovit cai pentru 20 de studenți. Vezi de ce am ajuns să ne învețe francezii un meșteșug tradițional

Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, responsabil al Clinicii de Ecvine, a explicat că inițiativa cursului a pornit în urma observării unui număr mare de cazuri de cai care au fost potcoviți deficitar, ceea ce poate produce probleme grave de sănătate animalelor.

„Am putea compara potcovitul cailor cu încălțămintea noastră. O încălțăminte confortabilă ne face viața mai ușoară, o încălțăminte mai puțin confortabilă ne face viața un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură individuală, asta înseamnă că toți acești căluți sunt specializați pe agrement, sport, tracțiune. Potcovitul lor trebuie să fie în acord cu domeniul de utilizare, deoarece este un mod de potcovit pentru calul de muncă, alt tip pentru calul de sport, de obstacole, de galop, sunt lucruri care trebuie adaptate și în funcție de activitatea sa, cât și de conformația sa anatomică. Sesizând faptul că în foarte multe cazuri am avut un potcovit defectuos, așa s-a născut ideea unei școli de potcovărie. Am observat în România și o lipsă a potcovarilor specializați, astfel că mulți deținători de cai apelează la experți din străinătate”, a spus Morar.

Școală de potcovit cai, după model francez

Un potcovit eficient poate aduce un plus de 40% în eficiența utilizării unui cal, în timp ce unul defectuos poate produce probleme grave de sănătate animalului, inclusiv căderea copitei, potrivit acestuia. 

Potrivit Cristinei Pocol, cadru didactic al USAMV, proiectul prevede formarea studenților la un nivel superior în arta potcovăriei, de specialiști care colaborează cu medicii veterinari și se ocupă de sănătatea piciorului calului.

 

Școala de potcovit de la USAMV funcționează după model francez, iar un formator din Franța, care s-a specializat 3 ani în această meserie, predă studenților clujeni.

„În medie, un potcovit durează o oră și secretul este de a cunoaște foarte bine copita, piciorul calului și ceea ce se întâmplă în interiorul ei. În prima etapă se taie copita, apoi urmează ajustarea, adică se ajustează potcoava pentru ca aceasta să se potrivească cu piciorul calului, iar ultima etapă este fixarea copitei cu ajutorul unor cuie pentru ca aceasta să fie bine fixată. Este o muncă periculoasă, se pot întâmpla accidente pentru că este vorba despre un animal mare, dar întotdeauna ne luăm măsuri de securitate”, a spus formatorul francez, Charles Leguy Vandevelde, care a și făcut o demonstrație de potcovit.

Potcoavele unui cal trebuie schimbate o dată la câteva săptămâni, în funcție de activitatea desfășurată de animal.

„Un potcovar câștigă între 1.500 și 2.500 de euro pe lună în Franța și este privit ca un colaborator al medicului veterinar, specializat în ortopedia calului”, a spus Leguy Vandevelde.

Costul unei potcoviri se ridică în România la 50 de euro, spre deosebire de Franța unde este între 80 și 150 de euro, în funcție de complexitate.

Proiectul, început în luna noiembrie, se desfășoară în parteneriat cu Asociația Veterinară Ecvină din România și mai multe asociații din Franța, și se va încheia în aprilie 2019 cu specializarea a 20 de studenți ai USAMV Cluj-Napoca.

Inchide