„Amazon Gold”, documentarul care conturează problema mineritului ilegal pentru aur. Regizorul său, Reuben Aaronson, vine la Festivalul Pelicam, de la Tulcea

Amazon Gold, documentarul care conturează problema mineritului ilegal pentru aur. Regizorul său, Reuben Aaronson, vine la Festivalul Pelicam, de la Tulcea
Publicat: 29/05/2014, 13:35
Actualizat: 29/07/2014, 20:18

Cea de-a treia a Festivalului Intenațional de Film despre Oameni și Mediu „Pelicam”, ce va avea loc la Tulcea în perioada 13-15 iunie, va avea anul acesta secțiuni competiționale noi. Este vorba despre „Fresh Perspectives” și „Black Sea Docs”. Dacă prima dintre ele va include producții ce analizează problemele actuale de mediu și, în același timp, propun soluții inedite, cea de-a doua se va concentra pe conturarea neregulilor din țările vecine sau din apropierea Mării Negre.

În plus, câștigătorul secțiunii „Black Sea Docs” va fi propus de Pelicam pentru premiul Green Film Network (GFN) 2015. GFN este o organizație internațională ce reunește 22 de festivaluri de film de mediu. Premiul GFN este o inițiativă anuală începută în 2014, cu scopul de a suține și promova realizatorii de film documentar, dar și de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu.

Trofeul Green Film Network 2014 a fost adjudecat de filmul documentar „Amazon Gold”, ce poartă semnătura lui Reuben Aaronson, și pe care publicul va avea ocazia să o vadă în cadrul Festivalului Pelicam, în prezența regizorului.

„A fost prima ediție de decernare a acestui premiu, așa că nu am știut nimic până când nu am primit un telefon prin care am fost anunțat că filmul a fost selectat și suspus atenției unui juriu”, a povestit Aaronson pentru gândul. „Festivalul din Washington D.C. care a propus documentarul pentru premiul GFN a trebuit să aleagă dintr-o mulțime de filme minunate în acel an. Doar faptul că primisem nominalizarea a fost o onoare enormă pentru mine”, a adăugat el.

„Oamenii sunt singura specie care își distruge propriul cuib

Narat de actrița Sissy Spacek și muzicianul Herbie Hancock, ambii laureați ai premiilor Oscar, „Amazon Gold” spune o povestea îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război, conduși de un biolog peruvian scot la iveală efectele devastatoare pe care mineritul ilegal pentru aur îl are asupra pădurilor tropicale virgine.

„Inițial am fost abordat de o organizație dedicată protejării Amazonului – Amazon Aid Foundation. Până atunci nu știam nimic despre acest subiect. Am filmat însă de multe ori în acea parte a lumii și am simțit o afinitate pentru acel loc și pentru oamenii de acolo, ala că mi-am bucurat foarte mult să pot explora subiectul”, a explicat regizorul documentarului. „Povestea în sine este foarte tulburătoare pentru că oamenii care trăiesc în sărăcie, sunt nevoiți să lucreze în condiții periculoase pentru a supraviețui, însă în tot procesul acesta ne distrug planeta. Oamenii sunt singura specie care își distruge propriul cuib„, a adăugat el.

Documentarea și realizarea documentarului „Amazon Gold” nu a fost deloc simplă. Dincolo de încercările celor implicați de a-i îndepărta pe „curioși”, munca depusă de întreaga echipă de producția a fost și ea foarte grea.

„Dacă mă întrebați dacă a fost dificil să-i abordăm pe oamenii implicați în mineritul ilegal în Amazon, atunci răspunsul este deopotrivă da și nu„, a povestit Aaronson. „În vreme ce proprietarii companiilor care operează acolo sunt foarte conștienți de ceea ce fac și de distrugerile ireversibile pe care le fac în zonă, dar și răul făcut întregii planete, oamenii care muncesc acolo zi de zi nu sunt. Pentru mulți dintre ei este vorba doar de o slujbă care, în acea parte a lumii, este foarte greu de obținut. Din acest motiv, primii pe care i-am amintit sunt greu de abordat, însă cei din urmă, nu”, a adăugat el, explicând că nu o singură dată întreaga echipă a trebuit să se ascundă pentru a nu fi văzută că filmează.

Și totuși, efortul merită de fiecare dată, susține Reuben Aaronson. Încearcă astfel, prin intermediul documentarelor sale, să dea un imbold celor din jur.

„În opinia mea, este aproape imposibil ca un film să schimbe mentalitatea cuiva”, a spus regizorul. „Să luăm exemplul schimbării climatice. Sau, ar trebui să spun așa-zisa schimbare climatică? Pentru aceia care nu vor să creadă că este provocată de oameni, niciun film nu va reuși să le schimbe opinia. Cred totuși că dacă un mesaj este repetat de mai multe ori, în feluri diferite, oamenii vor începe încet-încet să-și schimbe poziția față de un anumit subiect. Cred că oamenii se mișcă și fac alegeri într-un oarecare măsură precum turmele de animale sau bancurile de pești: când unul dintre ei pleacă, restul îl urmează fără să gândească „, a continuat el.

De aceea și invitația la Festivalul Internațional de Film despre Oameni și Mediu „Pelicam” a primit-o cu entuziasm: „Va fi prima dată când voi veni în România, sunt foarte încântat. Ideea acestui festival este, în mod evident, una foarte bună. Bineînțeles, niciun film despre mediul înconjurător nu a fost vreodată și despre oameni. Este foarte revitalizant să văd că un festival încearcă să aducă împreună aceste două aspecte”, a spus Reuben Aaronson pentru gândul.

Festivalul Internațional de Film Documentar despre Oameni și Mediu – „Pelicam” va avea loc la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producții distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni și mediul înconjurător, dar și o serie de ateliere și evenimente conexe.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...