ANUNȚ. Profesor de Fizică de la Iași: Au căzut din nou fragmente de meteorit! Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități – FOTO/VIDEO

ANUNȚ. Profesor de Fizică de la Iași: Au căzut din nou fragmente de meteorit! Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități - FOTO/VIDEO
Profesor de Fizică de la Iași: Au căzut din nou fragmente de meteorit! Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități / Sursă FOTO: Silviu Curlui - Facebook
Publicat: 24/05/2020, 11:08

Profesor de Fizică la Universitatea Al.I. Cuza din Iași Silviu Gurlui a scris pe pagina lui de Facebook faptul că un fragment de meteorit a căzut în regiunea Iașiului în cursul zilei de sâmbătă, 24 mai. 

„Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iași! Vedeți imaginea alăturată! Cu un an în urmă deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălțime și a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puțin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întimplat din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. Casele/clădirile nu ar fi vibrat atât de tare dar pe acoperișul unei case au fost recuperate bucăți de rocă negricioase, una prezintă irizatii argintii, friabile – după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat.

Urmează să le preiau și să le investighez. După primele informații, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcția de cădere ar fi fost Scânteia-Ipatele-Țibănești-Tansa/Voinești. Rog populația să menționeze ora și locul de unde a fost perceput zgomotul ca să reconstitui traiectoria și alte date de interes științific“, a scris pe Facebook Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea Al.I. Cuza din Iași.

„Pare un corp tip meteorit care s-a descompus în atmosfera și apoi fragmentele s-au răspîndit”

Ulterior, acesta a revenit cu o nouă postare în care a explicat modul în care a avut loc căderea fragmentelor de meteorit pe raza anumitor localități.

„La ora 19 am plecat din Bacău spre Negrești. 20:30 am recuperat de acolo cele două corpuri. M-am întors apoi spre Bacău. La ora 22 am intrat în localitatea Zapodia (Traian) și chiar atunci am intrat în direct la Digi24 prin telefon (după ce am oprit mașină).

Cele două corpuri se află la mine pentru analize specifice. Ciprian Ifteme mi-a spus că cele două corpuri au lovit violent acoperișul, au ricoșat apoi într-un copac aflat în imediată vecinătate, ele regăsindu-se apoi, lânga casă, pe sol. După zgomotul puternic de la impactul cu acoperișul a urmat zgomotul undei de șoc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal între cele două evenimente. Menționez că zgomotul l-am putut recepționa de la Bacău. Eram pe câmp, la treaba (spațiu deschis). Zgomotul sesizat de mine a fost asemănător cu cel de anul trecut de pe 9 iulie.

Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități învecinate, pînă la Iași (Cug). Că să descifrăm fenomenul și traiectoria eventualelor corpuri care au intrat în atmosfera, eventuale detalii cinetice, rog populația să trimită mai departe informații aici: locul și momentul de timp, ce a observat. După aparențe, pare un corp tip meteorit care s-a descompus în atmosfera și apoi fragmentele s-au răspîndit spre localitatea Ipatele (Iași). În afară de cele două corpuri, deocamdată nu mai sunt găsite alte fragmente. Doar după analize fizico-chimice detalitate am putea să confirmăm originea și caracteristicile corpurilor”, a scris profesorul pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase