ÄŒači Vorba, trupa poloneză care cântă în limba română, va deschide Festivalul BALKANIK! 2014

ÄŒači Vorba, trupa poloneză care cântă în limba română, va deschide Festivalul BALKANIK! 2014
Publicat: 05/09/2014, 12:57

ÄŒači Vorba este o trupă poloneză de Gypsy-fusion, specializată în muzica din Europa de Est, din spațiile carpatic și balcanic, cântată cu „inima, spiritual și cunoașterea aproape nativă” și mixată cu jazz, French musette și minimalism. Cei de la ÄŒači Vorba își numesc muzica „joc”n”roll”, pornind de la românescul „joc” și au surprins criticii de specialitate prin fidelitatea cu care reinterpretează melodii din folclorul balcanic uitat. Formația va cânta pentru prima dată în România, în deschiderea festivalului de muzică balcanică Balkanik! Festival, pe 12 septembrie, în Grădina Uranus din București.

ÄŒači Vorba, în traducere din limba romani „limbă sinceră” – folosită de țiganii din Serbia, România și Ungaria pentru a descrie muzica, este una dintre cele mai premiate trupe poloneze la nivel internațional din ultimii ani. A fost recent distinsă cu premiul radioului polonez „Folk Phonograme of The Year – 2011″, deținătoare a premiului German Record Critics” Award pentru albumul de debut și a titlului „Top of the World Album” în revista Songlines (UK). Genul abordat este Gypsy-fusion acustic și aduce pe aceeași scenă instrumente tradiționale din Ungaria (bracsa), Turcia (kemençe), Grecia (bouzouki), România (cobza), Orientul Mijlociu (darabuka și dombek), dând viață unui stil pe care artiștii înșiși l-au numit „joc”n”roll”.

„Nici măcar cineva cu origini românești nu ar fi interpretat la un nivel atât de intim, cu atât de multă convingere și pasiune vechea melodie lăutărească din mahala”, a scris MDR Figaro.

Înființată în 2006, ÄŒači Vorba a susținut până în prezent peste 250 de concerte în 14 țări, având în cont numeroase premii, printre care Top of the World CD – Songlines Magazine (Germania), Top 10 – World Music Charts Europe, Lira Gillar – Lira Magazine (Elveția), Mundofonias Top 10 – Radio Nacional de Espana (Spania).

Trupa este formată din Maria Natanson (voce, vioară, kabak kemane), PaweÅ‚ Sójka (acordeon), Robert Brzozowski (contrabas), Sebastian Szebesta (cajon, darbuka, riqq, daf), Piotr Majczyna (chitară, bouzouki, mandolă, voce).

Maria Natanson, liderul vocal și violonista de la ÄŒači Vorba, a fost descrisă drept”cea mai importantă voce a scenei mondiale de world music din ultimii ani” și confirmă această apreciere pe ultimul album, TAJNO BIAV („nuntă secretă”). La vârsta de paisprezece ani, Maria a renunțat la o educație muzicală clasică și la casa părinților, lunând drumul munților, unde a învățat de una singură muzica tradițională din Carpați și Balcani, de la localnicii muzicieni pe care i-a întâlnit în cale.

Anul acesta, BALKANIK! Festival se va desfășura sub sloganul „Just World Music”.

Abonamentele pentru BALKANIK! Festival costă 130 lei și pot fi cumpărate din rețeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo și reteaua librariilor Cărturești și Humanitas și de pe site-ul eventim.ro), online de pe balkanikfestival.ro, sau în sistem „print at home”, de pe easytickets.ro.

De asemenea, au fost puse în vânzare biletele pentru o singură zi, care pot fi achiziționate la prețul de 65 lei. Studenții și elevii până în 18 ani beneficiază de o reducere de 50%, pe baza carnetului de student/elev, atât pentru abonamente cât și pentru biletele de o zi, în vreme ce accesul copiilor sub 7 ani este gratuit.

Mai multe detalii despre BALKANIK! Festival sunt disponibile aici.

BALKANIK! Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis, înființată de producătorul Daniel Mitulescu. Aceasta are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele cinci ediții de până acum peste 40 000 de persoane, și Festivalul internațional de muzică și cultură Balkanik, care a avut un public de peste 18 000 de persoane la cele trei ediții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×