Apariție inedită la Berlin a lui Lars von Trier

Apariție inedită la Berlin a lui Lars von Trier
Publicat: 10/02/2014, 11:01
Actualizat: 03/02/2019, 19:06

Lars von Trier a avut o apariție inedită, duminică, la Festivalul de Film de la Berlin, unde a apărut purtând un tricou cu textul „persona non grata, official selection”, o aluzie la faptul că regizorul a fost declarat „persona non grata” de organizatorii Festivalului de la Cannes, în 2011.

Potrivit screendaily.com, cineastul danez Lars von Trier a apărut purtând respectivul tricou la sesiunea de fotografii organizată, duminică, la Berlin, înaintea conferinței de presă de promovare a celui mai recent film al său „Nymphomaniac”.

„Nymphomaniac (long version, Volume 1)” este prezentat în afara competiției la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția a 64-a, care se desfășoară între 6 și 16 februarie.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

Pe tricoul purtat de Lars von Trier era imprimat mesajul „persona non grata, official selection”, scris sub simbolul Palme d”Or, cea mai importantă distincție acordată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Ca de obicei, cineastul danez nu a făcut nicio declarație de presă în campania legată de promovarea „Nymphomaniac”.

Până la Berlin, singura apariție a cineastului a fost prin intermediul unui afiș în care acesta apărea legat la gură cu un plasture. Decizia se pare că a fost cauzată de efectele declarațiilor sale legate de naziști și Hitler de la conferință de presă de la Festivalul de Film de la Cannes, din 2011, cu ocazia proiectării filmului „Melancholia”.

Lars von Trier a fost declarat „persona non grata” de organizatorii Festivalului de la Cannes, în 2011, după ce regizorul a făcut comentarii legate de naziști la conferința de presă pentru filmul său „Melancholia” – desemnat cel mai bun film al anului la gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA) și cu premiul pentru interpretare feminină, atribuit actriței Kirsten Dunst, la Festivalul de la Cannes din același an.

La conferința de presă organizată în 2011 la Cannes, regizorul danez Lars Von Trier a șocat publicul, exprimându-și simpatia pentru Hitler, pe care a spus că îl „înțelege”. Totodată, regizorul a afirmat că „Israelul te scoate într-adevăr din sărite”.

Lars Von Trier a făcut aceste comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliștilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar și în legătură cu declarațiile lui recente pentru o revistă daneză, referitoare la „gustul său pentru estetica nazistă”. Lars Von Trier și-a încheiat afirmațiile stânjenit și râzând cu stângăcie: „Ok, sunt un nazist”.

Ulterior, la cererea organizatorilor Festivalului de la Cannes, cineastul danez și-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute.

„Nymphomaniac”, noul film al controversatului cineast danez, evocă parcursul erotic al unei femei care se consideră nimfomană și reunește câteva nume sonore pe afiș: Charlotte Gainsbourg, Stellan SkarsgÃ¥rd, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman și Willem Dafoe.

Cele două capitole ale acestei fresce cinematografice, „Volume 1” și „Volume 2”, au fost lansate în cinematografele din lumea întreagă începând din 25 decembrie.

„Nymphomaniac: Volume 1” în versiunea sa normală durează 1 oră și 50 de minute, în timp ce versiunea lungă prezentată în afara competiției de la Berlin are o durată de 2 ore și 30 minute. În schimb, versiunea lungă de la „Nymphomaniac: Volume 2” (3 ore în loc de 2 ore pentru versiunea scurtă) va fi prezentată cu o altă ocazie.

„Publicul Berlinalei va fi primul care va vedea versiunea lungă și integrală de la «Nymphomaniac: Volume 1»”, a declarat Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, într-un comunicat din decembrie 2013.

„Lars von Trier, care a fost invitat la Berlinală pentru prima dată în 1984, își face revenirea la festival cu acest film. A găsit prin intermediul filmului «Nymphomaniac» o estetică radicală și impresionantă”, a adăugat el.

„Nymphomaniac” pare a fi unul dintre cele mai așteptate filme ale sezonului de iarnă 2013-2014, prin prisma conținutului său erotic și a distribuției cu numeroase vedete.

Lars Von Trier, un regizor care adoră să provoace, a distribuit-o pe actrița Charlotte Gainsbourg în rolul principal feminin în noua sa peliculă, în timp ce rolul principal masculin a fost acordat unui actor în plină ascensiune la Hollywood, Shia LaBeouf.

Uma Thurman și Willem Dafoe completează distribuția acestui film despre care se spune că va fi pe măsura ultraviolentului „Antichrist” de Von Trier, un lungmetraj care a șocat numeroși spectatori.

„Nymphomaniac” este un fel de jurnal erotic al unei femei (Charlotte Gainsbourg) din perioada adolescenței, până la vârsta de 50 de ani. Mai precis, până în momentul în care este găsită leșinată, în pădure, de un bărbat (Stellan Skarsgard), cel căruia i se și confesează ulterior.

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creații au influențat semnificativ cinematografia europeană și mondială.

Lars von Trier a lansat nouă din filmele sale la Cannes, unde a câștigat Palme d’Or pentru „Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark” (2000) și marele premiu al juriului pentru „Abisul sufletului/ Breaking the Waves”, în 1996.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...