Aproape jumătate de milion de români suferă de epilepsie. Cum pot fi prevenite crizele

Redactor:
Mădălina Chițu
Aproape jumătate de milion de români suferă de epilepsie. Cum pot fi prevenite crizele
Epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români

Epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români, arată statisticile de specialitate. Medicii neurologi afirmă că această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că la 3 din 10 pacienți apariția crizelor nu poate fi prevenită, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos și necesită altfel de intervenții.

„Pacienții trebuie informați asupra formelor de manifestare ale acestei tulburări și asupra suportului de care au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informare și educație, avem nevoie de mai multe resurse și de mai mult sprijin pentru tratarea persoanelor care suferă de această afecțiune. Accesul la tratamente moderne, la investigații performante este acum posibil și în Romania dar mai sunt mulți pași de făcut pentru a acorda șanse reale unui număr larg de pacienți și mai ales celor cu forme dificil de tratat”, a spus dr. Ioana Mandruta, medic neurolog.

Aproximativ 70% dintre persoanele care suferă de epilepsie trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare, unde incidența afecțiunii este aproape de două ori mai mare în comparație cu țările dezvoltate. Totodată, în țările în curs de dezvoltare, 75% din pacienții epileptici nu beneficiază de tratament adecvat.

70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie

Datele statistice arată că 6 milioane de europeni și peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă.

Potrivit estimărilor, între 6 și 10 pacienți la fiecare 1.000 de persoane suferă de epilepsie activă, care se manifestă prin crize fără o cauza identificabilă. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criză convulsivă de-a lungul vieții și sunt suspectați că ar putea fi afectați de epilepsie, deși tulburarea presupune existența a cel puțin 2 crize convulsive neprovocate, la interval de minim 2 săptămâni.

„Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o definește cel mai bine este stigmatizare. Pacienții epileptici sunt etichetați, sunt marginalizați, își găsesc cu greu un loc de muncă, și toate acestea din cauza lipsei de educație. Cei din jur nu înțeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte ușor să fie speriați. Dacă am ști ce trebuie făcut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieți ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Aici intervine rolul nostru, de reprezentanți ai celor afectați de epilepsie. Dorim să îi învățăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize și vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înțelegere și de acceptare socială, pentru a putea duce o viață normală”, spune leana Stefan, director executiv ASPERO.

Cum se manifestă epilepsia

Epilepsia este o tulburare neurologică adesea incurabilă, care afectează aproape 70 de milioane de oameni în întreaga lume, și care poată să apară la orice vârstă, fiind diagnosticată însa cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie după vârsta de 65 de ani. În mai mult de 50% din cazuri, cauzele acestei afecțiuni nu sunt identificate. De obicei, cauzele cunoscute ale apariției bolii sunt legate de prezența unei leziuni cerebrale.

Cea mai comună formă de epilepsie (nr. idiopatică), afectează 6 din 10 pacienți și nu are cauze identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp cealtele sunt dramatice.

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide