Aproape jumătate de milion de români suferă de epilepsie. Cum pot fi prevenite crizele

Aproape jumătate de milion de români suferă de epilepsie. Cum pot fi prevenite crizele
Publicat: 05/04/2013, 10:41
Actualizat: 18/05/2015, 22:47

Epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români, arată statisticile de specialitate. Medicii neurologi afirmă că această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că la 3 din 10 pacienți apariția crizelor nu poate fi prevenită, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos și necesită altfel de intervenții.

„Pacienții trebuie informați asupra formelor de manifestare ale acestei tulburări și asupra suportului de care au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informare și educație, avem nevoie de mai multe resurse și de mai mult sprijin pentru tratarea persoanelor care suferă de această afecțiune. Accesul la tratamente moderne, la investigații performante este acum posibil și în Romania dar mai sunt mulți pași de făcut pentru a acorda șanse reale unui număr larg de pacienți și mai ales celor cu forme dificil de tratat”, a spus dr. Ioana Mandruta, medic neurolog.

Aproximativ 70% dintre persoanele care suferă de epilepsie trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare, unde incidența afecțiunii este aproape de două ori mai mare în comparație cu țările dezvoltate. Totodată, în țările în curs de dezvoltare, 75% din pacienții epileptici nu beneficiază de tratament adecvat.

70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie

Datele statistice arată că 6 milioane de europeni și peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă.

Potrivit estimărilor, între 6 și 10 pacienți la fiecare 1.000 de persoane suferă de epilepsie activă, care se manifestă prin crize fără o cauza identificabilă. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criză convulsivă de-a lungul vieții și sunt suspectați că ar putea fi afectați de epilepsie, deși tulburarea presupune existența a cel puțin 2 crize convulsive neprovocate, la interval de minim 2 săptămâni.

„Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o definește cel mai bine este stigmatizare. Pacienții epileptici sunt etichetați, sunt marginalizați, își găsesc cu greu un loc de muncă, și toate acestea din cauza lipsei de educație. Cei din jur nu înțeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte ușor să fie speriați. Dacă am ști ce trebuie făcut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieți ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Aici intervine rolul nostru, de reprezentanți ai celor afectați de epilepsie. Dorim să îi învățăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize și vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înțelegere și de acceptare socială, pentru a putea duce o viață normală”, spune leana Stefan, director executiv ASPERO.

Cum se manifestă epilepsia

Epilepsia este o tulburare neurologică adesea incurabilă, care afectează aproape 70 de milioane de oameni în întreaga lume, și care poată să apară la orice vârstă, fiind diagnosticată însa cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie după vârsta de 65 de ani. În mai mult de 50% din cazuri, cauzele acestei afecțiuni nu sunt identificate. De obicei, cauzele cunoscute ale apariției bolii sunt legate de prezența unei leziuni cerebrale.

Cea mai comună formă de epilepsie (nr. idiopatică), afectează 6 din 10 pacienți și nu are cauze identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp cealtele sunt dramatice.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Au BUBUIT CAZURILE de COVID la CONSTANȚA: INCIDENȚA a DEPĂȘIT PRAGUL de 10 la mie
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
ADIO LOC DE MUNCĂ pentru că REFUZĂ VACCINAREA! Îi dă AFARĂ PE TOȚI deja
România se zguduie din temelii! Cîțu nu mai dă nicio șansă românilor. E crunt ce...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...