Avionul militar care era atât de rapid încât rachetele, interceptoarele și proiectilele nu îl puteau ajunge – FOTO

Publicat: 28/03/2019, 18:47

SR-71 Blackbird era capabil să zboare cu de trei ori viteza sunetului (care este de 1.234,8 km/h) și a fost cel mai rapid avion militar aflat în serviciu activ vreodată. Acesta putea ajunge la o altitudine maximă de aproape 27.000 de metri. Deoarece zbura atât de sus, piloții purtau costume similare cu cele ale astronauților.

SR-72

Urmașul lui, SR-72, dezvoltat de compania Lockheed Martin, va fi și el foarte rapid. De aceea, Rusia și alte puteri mondiale încearcă să dezvolte rachete hipersonice, suficient de rapide încât să îl poată lovi.

SR-71 „Blackbird”

Având o asemenea „protecție”, niciun SR-71 nu a fost doborât vreodată de inamici, deși s-a tras asupra acestor aeronave. Avionul a fost retras din serviciul activ în 1999, după 33 de ani de activitate.

Nici cele mai rapide avioane de interceptare, precum MIG-25, nu puteau ține pasul cu Blackbird. Acest lucru a fost confirmat de pilotul sovietic Viktor Belenko, care a fugit în Japonia în 1976. Potrivit lui, piloții de SR-71 își „băteau joc” și „se jucau” cu Foxbat-urile (denumirea NATO pentru MIG-25) trimise pentru a-i intercepta.

Blackbird nu era doar rapid, ci și „invizibil” pe multe radare. Avionul era acoperit cu o vopsea care conținea ferită de fier. Aceasta absorbea undele radar, în loc să le reflecte înapoi.

MiG-25 „Foxbat” (Foto: Wikipedia)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase