BOOKFEST 2014. Care au fost cele mai vândute cărți la ediția din acest an

Publicat: 03/06/2014, 15:17
Actualizat: 08/08/2014, 18:11

După cinci zile în care aproape 200 de edituri din România și-au prezentat cele mai noi apariții editoriale, dar și bestseller-ele anterioare, Salonul Internațional de carte BOOKFEST 2014 s-a încheiat cu un bilanț îmbucurător. Dacă în 2013 95.000 de persoane au vizitat standurile editurilor, anul acesta numărul celor care au trecut pragul evenimentului a crescut la 100.000, au anunțat organizatorii.

De asemenea, vânzarea a fost și ea cu 8-12% mai mare decât la ediția precedentă a Salonului de Carte, a precizat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România (AER), în timpul emisiunii ZF Live.

„În condițiile actuale, acest procent e foarte bun”, a afirmat acesta, explicând că pentru majoritatea editurilor prezente la Bookfest cifra de afaceri pe o lună a fost acoperită în cele cinci zile ale Salonului Internațional de Carte de la București.

Cele mai căutate de cititori au fost în special volumele lansate chiar în timpul evenimentului desfășurat la Romexpo în perioada 28 mai – 1 iunie.

La standul EDITURII HUMANITAS, cel mai bine vândut autor a fost, în general, Lucian Boia. Peste 1.000 de volume semnate de istoricul român au fost cumpărate de cititori, a precizat pentru gândul Gabriela Maaz, director de promovare Humanitas.

Cea mai căutată carte a fost însă cea lansată de Andreea Esca sâmbătă, 31 iunie: „Ce-am făcut când am tăcut”. Volumul adună laolaltă o serie de povestiri care de-a lungul timpului au fost publicate și în revista „The One”, pe care prezentatoarea TV o conduce din anul 2004. Pe locul al doilea în clasament s-a aflat cartea „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” (Lucian Boia), urmat fiind de volumul „Muște pe parbrizul vieții: Nou catalog de perle”(Radu Paraschivescu).

Următoarele două poziții au fost ocupate de „Amintirile unei nonagenare.Călătoriile mele, scriitorii mei” (Antoaneta Ralian) și „Dosarele secrete ale agentului Anton. Petru Comarnescu în arhivele Securității, Selecție”(Lucian Boia).

În secțiunea Humanitas Fiction, topul celor mai bine vândute cinci cărți a fost următorul: „Confidentul”(Helene Gremillon) „Broaște” (Mo Yan) „ Al patrulea zid” (Sorj Chalandon) „ Sumki” (Amos Oz) și „Portocala mecanică” (Anthony Burgess, ediție jubiliară).

În cazul Humanitas Multimedia, cele mai cumpărate au fost „Cartea lui Iov”, în lectura lui Andrei Pleșu, „Continentele insomniei. Cioran și Dumnezeu”, de Gabriel Liiceanu, în lectura autorului, „Scrisoare către tata”, de Franz Kafka, în lectura lui Marius Manole, „Despre frumusețea uitată a vieții”, de Andrei Pleșu, în lectura autorului, și „Iepurele mizantrop”, de Mădălina și Adrian Răileanu.

FOTO: Mediafax (Marius Dumbrăveanu)

La EDITURA POLIROM topul celor mai vândute cinci volume în timpul Salonului de Internațional de Carte de la București a fost condus de volumul „Anii romantici” (Gabriela Adameșteanu). Pe locul al doilea s-a aflat „Istoria Poloniei. Terenul de joacă al lui Dumnezeu”(Norman Davies), iar pe al treilea, „Cum iubesc bărbații” (Mihaela Rădulescu) la egalitate cu „Eu sunt Malala” (Malala Yousafzai, Cristina Lamb).

Poziția patru a fost ocupată de cărțile „Soacre și nurori. La cine este cheia?” (Aurora Liiceanu), la egalitate cu „Foc palid” (Vladimir Nabokov). „Sugubina” (Mircea Diaconu) și „Pe când eram doar niște puști” (Patti Smith) s-au aflat, la egalitate, pe locul al cincilea.

EDITURA CURTEA VECHE a înregistrat la Bookfest vânzări cu aproximativ 10% mai mari, față de ediția de anul trecut, a precizat pentru gândul Miruna Meiroșu, PR Manager: „Curtea Veche Publishing a mizat pe titlurile consacrate, ale căror prețuri au fost reduse cu până la 50-70%, pe cărțile pentru copii, aflate deopotrivă în topul vânzărilor prin seria de volume Cărțile copilăriei, și pe noutățile de impact: de la beletristică la memorii, filosofie politică și cărți de psihologie practică”, a explicat Miruna Meiroșu.

Așadar topul celor mai vândute titluri a fost condus de volumul „Drumul spre casă.Filip Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, urmat de „Antifragil” (Nassim Nicholas Taleb), „Focus” (Daniel Goleman), „Micuțele doamne. Repovestire după romanul Louisei May Alcott” (Deanna McFadden) și „Visuri și secrete” (Danuta Walesa, în colaborare cu Piotr Adamowicz).

Și EDITURA NEMIRA a înregistrat vânzări mai mari cu 7% decât cele de anul trecut, de la Bookfest. Cel mai cumpărat volum a fost „SAS: Ghidul Supraviețuitorului. Cum să supraviețuiești oricând și oriunde” (John Wiseman). Pe locul al doilea s-a aflat „111 cele mai frumoase poezii” (Emil Brumaru), iar pe trei, „Cei 47 de ronini” (Joan D. Vinge). Top cinci a fost completat de volumele „Metroland” (Julian Barnes) și „Diavolul în viziuni, povești și vise” (Lavinia Bârlogeanu).

FOTO: Mediafax (Oana Pavelescu)

„Însemnările mele” (Maria Banuș) a fost cel mai căutat titlu la standul EDITURII CARTEA ROMÂNEASCĂ de la Bookfest. Al doilea volum preferat de cititori a fost „Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România” (Liliana Corobca). Următoarele trei locuri au fost completate de „Negustorul de începuturi de roman” (Matei Vișniec), „Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel” (Luminița Corneanu) și „Calciiul lui Magellan” (Octavian Soviany).

La EDITURA ALL, noul volum lansat de Alex. Ștefănescu, „Un scriitor, doi scriitori”, a fost cel mai apreciat de vizitatorii standului. Următoarele în topul preferințelor cititorilor au fost „Turnul” (Simon Toyne), „Cartea gesturilor” (Joseph și Caroline Messinger), „Oblomov” (I.A. Goncearov) și „Viața face toți banii” (Vlad A. Popescu).

„Vedetele EDITURII HERALD nu sunt staruri de cinema sau politicieni, ci sinologi, antropologi, psihanaliști, oameni de știință, formatori, terapeuți, filosofi, reprezentanți ai școlilor filosofice și religioase din culturile lumii”, a declarat pentru gândul Andreea Tincea, PR Editura Herald.

Așadar, cel mai bine vândut volum la Bookfest a fost „Istorie și taină la Muntele Athos”, de Vasile Andru. Căutate au fost și „Cosmos” (Carl Sagan), „Colecția Colibri” (Allan Percy) și cărțile din colecția „Mistere dezvăluite”. Topul a fost completat de „Mindfulness pe înțelesul tuturor” (Bhante Gunaratana).

Dintre cărțile prezentate de EDITURA TREI la Salonul Internațional de Carte de la București, „Fiul cel bun” (Pascal Bruckner) a fost cel mai căutat de public. „La revedere acolo sus” (Pierre Lemaitre) s-a aflat pe locul doi, iar volumul „Să nu te întorci niciodată, (Lee Child), pe trei. Numeroase exemplare s-au vândut și din „Secretul soțului” (Liane Moriarty) și „Farlander” (Col Buchanan).

Colecția „Young Fiction Connection” de la aceeași editură s-a bucurat de interesul adolescenților, cele mai cumpărate volume fiind: „De 19 ori Katherine” (John Green), „Jumătatea rea” (Sally Green), „Sub aceeași stea” (John Green), „Zi după zi” (David Levithan” și „Enders” (Lissa Price).

În ceea ce privește cititorii care au trecut pragul standului EDITURII RAO, cei mai mulți au căutat volumul „Șirul de Platani” (John Grisham) din secțiunea Ficțiune adulți Pe locul al doilea în topul vânzărilor s-a aflat volumul „Ia uite cine s-a întors” (Timur Vermes), urmat fiind de „Hoțul de cărți” (Markus Zusak), „Căderea uriașilor”(Ken Folle) și „Dragostea în vremea holerei” (Gabriel Garcia Marquez).

Dintre cărțile prezentate de editură în secțiunea Nonficțiune adulți cele mai vândute au fost „Winston Churchill. Tânărul titan” (Michael Shelden), „Aliați incompatibli” (Larry L. Watts), „7 teme fundamentale pentru România” (Dan Dungaciu), „Bătălia pentru NATO” (Mircea Ioan Pașcu) și „Istoria politică a literaturii române postbelice” (Petre Anghel).

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

Peste 480 de exemplare ale volumului „Răzbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare și lupta împotriva destinului” (Robert D. Kaplan) au fost vândute de EDITURA LITERA în cele cinci zile de Bookfest. Pe următoatele locuri în clasamentul preferințelor cumpărătorilor s-au aflat „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie” (Alice Munro), „Dragă viață” (Alice Munro) „Missad. Istoria sângeroasă a spionajului israelian” (Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal) și „Gordon gătește sănătos” (Gordon Ramsey).

Vânzările editurii la ediția din acest an a Salonul Internațional de Carte de la București au fost cu 20% mai mari decât cele înregistrate în 2013.

Pentru EDITURA CORINT Bookfest 2014 „a fost o ediție bună, cu un bilanț pozitiv”, a precizat pentru gândul Sorin Lucaci, Maketing Departament Educațional.

„De departe s-a detașat în topul vânzărilor cartea vedetă. Este vorba despre volumul Putin. Biografia interzisă, de Stanislav Belkovski, din care s-au vândut în aproape 1.000 de exemplare”. În continuarea topului putem vorbi de Grace de Monaco. Povestea unei prințese (Jean Des Cars), apoi de Petru cel Mare(Henry Troyat)”, a adăugat acesta.

De asemenea, „Mehmed al II-lea. Cuceritorul Constantinopolului” (John Freely) a fost unul dintre volumele cele mai vândute în cele cinci zile ale evenimentului editorial. La fel și „Divergent” și „Insurgent”, ambele cărți semnate de Veronica Roth.

La EDITURA VELLANT cele mai vândute cinci cărți la Salonul Internațional de Carte de la București au fost „Despre fotografie” (Susan Sontag), „Problema Spinoza” (Irvin Yalom, „Religia pentru atei” (Alain de Botton), „Proiect 1990″ (Ioana Ciocan) și „Greuceanu ilustrat” (Alexandru Ciubotaru).

„Spre deosebire de ediția precedentă, când colecția beletristică a fost foarte căutată la Bookfest, de aceasta dată s-au înregistrat vânzări mai pronunțate pentru colecția de eseuri. De asemenea, de vânzări bune s-a bucurat și colecția Pasarea Măiastră, o colecție de basme romanești ilustrate de tineri ilustratori români”, a explicat pentru gândul Elena Marcu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase