Bookfest 2019. Progamul lansărilor: Editurile anunță zeci de volume noi și reduceri semnificative

Bookfest 2019. Progamul lansărilor: Editurile anunță zeci de volume noi și reduceri semnificative
Publicat: 28/05/2019, 12:44

Organizatorii standului Marii Britanii au arătat că invitatul de onoare a pregătit o serie de evenimente care vorbesc despre politică, despre diversitate sexuală, despre dinamica industriei editoriale ca și despre autori britanici celebri în România dar și despre români care au succes în Marea Britanie. Reuniți sub motto-ul „Culture is GREAT”, cei 10 scriitori din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord vor lua parte de-a lungul celor cinci zile de Bookfest la o serie variată de evenimente, de la lansări de carte și dezbateri, pînă la workshop-uri și ateliere de creație.

Iubitorii genului Fantasy se vor putea întâlni la Bookfest 2019 cu scriitoarea premiată Claire North, care are două volume traduse la Editura Paladin (parte a Grupului Editorial ART): Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August (2017, traducere de Alexandra Fusoi) și „Atingerea” (2018, traducere de Ioana Tudor).

Fanii Editura Nemira au ocazia de a cere autografe la Bookfest de la Sarah Perry, o autoare pasionată de istoria medievală și de scrierile biblice. Romanul său tradus în limba română, Șarpele din Essex (2018, traducere de Ioana Văcărescu), a ajuns în topul listei „Bestseller 2017″, fiind recompensat cu „Book of the Year” (British Book Awards).

O altă scriitoare britanică tradusă cu succes la noi care va veni la Bookfest este Clare Mackintosh, autoarea bestsellerurilor Te las să pleci (2016, traducere de Liviu Szoke), Te văd (2017, traducere de Mihaela Ionescu) și Lasă-mă să mint (2018, traducere de Mihaela Ionescu), toate publicate de Editura Trei.

Fost jurnalist de televiziune, specializat în emisiuni dedicate adolescenților, scriitorul Ross Welford este pe cale să devină foarte cunoscut și în România datorită volumului Călătorie în timp în compania unui hamster, în curs de apariție la Editura Corint (traducere de Simona Neagu), și datorită volumului Băiețelul de 1000 de ani (în curs de apariție la Editura Vellant, traducere de Aurelia Ulici).

O altă autoare cunoscută cititorilor autohtoni este Nikita Lalwani, scriitoare tradusă cu succes în peste 16 limbi, înscrisă în cursa pentru prestigiosul Man Booker Prize, cu romanul Darul (ediția în limba română: Editura Rao, 2008, traducere Andreea Ghierling). De origine indiană, Nikita Lalwani este o luptătoare activă pentru drepturile omului, preocupare care se reflectă și în dimensiunea social-politică a scrierilor sale.

O autoare nu doar tradusă în limba română, ci de-a dreptul adoptată de România este scriitoarea și jurnalista Arabella McIntyre-Brown. Aventura stabilirii în Transilvania este descrisă în volumul Din Liverpool în Carpați. Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei (2016, Editura ALL), o scrisoare de dragoste pentru calitățile, dar și defectele românilor, o poveste a redescoperirii de sine, plină de umor englezesc.

„O carte strălucitoare care îi umanizează pe cei care, cel mai adesea, sînt dezumanizați, o carte pe care toată lumea ar trebui să o citească!”, așa descriu criticii de la BBC cea mai recentă carte a Mahsudei Snaith (How to Find Home), autoare britanică aflată pe lista invitaților Marii Britanii la Bookfest 2019.

Pasionații de romane istorice vor avea ocazia să se întîlnească la Bookfest 2019 cu una dintre cela mai cunoscute autoare ale genului, Fiona Mozley. O autoare pe care pasiunea, urmată de studii aprofundate în medievalistică, au îndreptat-o către o carieră de succes în sfera ficțiunii istorice. Romanul ei de debut, Elmet, a reușit performanța de a se număra, în 2017, pe lista cărților finaliste la Man Booker Prize.

Scriitoarea scoțiană Kirsty Logan se află și ea pe lista oaspeților de onoare ai Bookfest 2019. Poetă, editoare, performer, critic literar, „writing mentor” și activistă LGBT, Kirsty Logan este o prezență activă atît pe scena literară scoțiană, cât și în spațiul dialogului civic.

Lista invitaților britanici este completată de autorul și ilustratorul Neal Layton, ale cărui ilustrații s-au vîndut în peste 16 țări și au fost incluse în peste 60 de volume. El va susține la Bookfest un atelier de ilustrație.

A treia carte a Președintelui Klaus Iohannis, EU.RO – Un dialog deschis despre Europa, apărută recent la Curtea Veche Publishing, va fi lansată în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest miercuri, 29 mai 2019, începând cu ora 18.00, prin dezbaterea „Cartea si Europa”, la care vor participa, alături de Președintele României, Iren Arsene Mate și Mircea Vasilescu. Evenimentul care va avea loc la Scena Arena din cadrul Complexului Expozitional Romexpo, Pavilion B2, va fi urmat de o sesiune de autografe.

Editurile Vlad și Cartea cu Genius, Arthur, Youngart, Grafic, ART și Paladin, parte a Grupului Editorial ART vin la Bookfest cu peste 1200 de titluri, dintre care mai bine de 100 de noutăți, sunt pregătite să-și întâlnească cititorii de toate vârstele. Proiectul de publicare a scriitorilor români pentru copii continuă cu patru albume ilustrate. Lavinia Braniște, Laura Grünberg, Alex Moldovan și Raluca Poenaru au imaginat povești firești sau fantastice, emoționante și amuzante deopotrivă, și au făcut echipă bună cu patru ilustratoare talentate – Irina Georgescu, Oana Ispir, Diana Barbu și Bilyana Velikova. Întâlnirea cu ei este programată duminică, 2 iunie, de la ora 11.00, la Scena Arca. Grupul Editorial ALL anunță volume noi pentru toate vârstele și reduceri de până la 85%. Printre titlurile sale se numără ROAR. 30 de femei. 30 de povești, de Cecelia Ahern, care, spun editorii, le va surprinde pe cititoare printr-un stil nou, proaspăt și accente suprarealiste. Primul volumul de proză scurtă tradus în limba română al scriitoarei irlandeze reprezintă strigătul femeilor: al femeilor care ne sunt prietene, al femeilor care ne sprijină și ne încurajează, al femeilor care ne inspiră și ne insuflă curaj. Tot aici se găsește și cartea Pisicile războinice. Puterea celor trei. Cartea a XV-a: Exlilul, de Erin Hunter, care vine direct la Bookfest răsplătindu-le astfel curiozitatea micilor, dar și marilor cititori.

Editura Gama este prezentă la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest cu o ofertă de peste 700 de titluri și reduceri care ajung până la 80%. Colecția „Învăț să citesc de mic” este un proiect inedit adresat preșcolarilor, care completează brandul „Învăț să citesc”. Noua serie reprezintă un instrument esențial pentru orice cititor aflat la început de drum, care le oferă copiilor satisfacția de a fi reușit să citească singuri prima lor carte: „Colecția aceasta face parte din campania noastră «Drag de citit», prin care ne dorim să ajutăm copiii să descopere plăcerea lecturii. Dacă vor iubi cartea de mici și dacă vor învăța cu ușurință să citească, noi credem că își vor face singuri timp pentru lectură mai târziu și vor citi de drag”, susține Diana Mocanu, directorul general al Editurii Gama.

La ediția din acest an a Bookfest, Editura Gama în parteneriat cu British Council, Salvați Copiii și revista online Școala 9 organizează la standul țării invitate de onoare o dezbatere despre unul dintre cele mai nocive fenomene cu care atâția copii și tineri se confruntă în ziua de azi.

O participare excepțională a anunțat și Institutul Francez din România în cadrul Bookfest 2019.

Institutul Francez din România (IFR) a anunțat mizele prezenței sale în cadrul Bookfest, în perioada 29 mai – 2 iunie 2019. În contextul Sezonului România-Franța, Institutul Francez, împreună cu Biroul Internațional al Editorilor Francezi (BIEF) și cu Librăria Kyralina invită publicul să descopere standul Lire la France, în pavilionul B2.

Pentru cea de-a 14-a ediție a Bookfest, standul Franței, Lire la France, propune un catalog de 1000 de titluri care acoperă toate sferele literare, cu o atenție deosebită pentru beletristică, științe sociale și umane sau literatura adresată publicului tânăr. Institutul Francez din România beneficiază de prezența a numeroși invitați, care vor participa la o serie de mese rotunde, ateliere, discuții cu publicul și cu profesioniști din industria cărții din Franța și din România, fiind prevăzute și lansări de carte și sesiuni de autografe. Vor fi abordate subiecte precum rolul politicilor editoriale în cadrul politicilor culturale, literatura adresată publicului tânăr, traducerea literară ca factor de cooperare culturală și liant între cele două țări, dar și politicile în materie de editare, publicare și difuzare de cărți în librării.

Diferitele evenimente literare, mese rotunde, dezbateri sau ateliere vor beneficia de prezența autorilor Didier Decoin (Secretar General al Academiei Goncourt și laureat al Premiului Goncourt în anul 1977), Sophie Brocas (autoarea unui roman inspirat de o sculptură celebră de-ale lui Constantin Brâncuși, Le Baiser / Sărutul), Romain Dutter (autorul unei benzi desenate ce ilustrează România post-1989), Anne-Claire Lévêque (autoare specializată în literatura pentru tineri) și Céline Raphaël (doctor în medicină, autoarea unor cărți ce abordează subiectul violenței familiale în rândul copiilor). De asemenea, standul Lire la France va avea alături reprezentanți ai unor importante edituri franceze: Stock, Galimard Jeunesse, Hachette Jeunesse, Denoël, Fleurus, La Découverte, Syndicat National de l”Edition.

Volumul Dezacord – Violența unui tată, scris de Céline Raphaël, a fost tradus în limba română de editura Spandugino. Cartea va fi lansată joi, 30 mai, ora 15.00, la standul Lire la France, în prezența autoarei, a domnului Paul Marinescu (director editorial Editura Spandugino), a traducătoarei cărții, Doina Jela și a doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România.

Didier Decoin vine în România la invitația Institutului Francez și Humanitas Fiction, urmând să participe la două mese-rotunde în cadrul standului Lire la France, precum și la lansarea traducerii în limba română a romanului Le Bureau des Jardins et des Etangs (Stock, 2017) / Biroul pentru Grădini și Iazuri (Humanitas Fiction, 2019).

Sophie Brocas, autoarea unei ficțiuni al cărei subiect este inspirat de sculptura Le Baiser / Sărutul a lui Constantin Brâncuși, romanul fiind o anchetă privind o sculptură ce a generat polemici în Franța, cazul fiind de actualitate. Autoarea își va prezenta romanul sâmbătă, 1 iunie, ora 14.30, în cadrul unei mese rotunde la care va participa și Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou, specialistă în opera sculptorului român.

Două apariții editoriale de excepție vor completa programul standului francez, ilustrând, în spiritul Sezonului Franța-România, relația de afinitate și continuă redescoperire dintre cele două țari.

Sâmbătă, 1 iunie, ora 18.30, standul Lire la France propune publicului o biografie-eveniment și o masă rotundă dedicate Genicăi Athanasiou, celebră actriță în Franța interbelică și muză a lui Antonin Artaud, în prezența lui Laurence Meiffret, cercetătoare și autoarea volumului, a lui Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) și a lui Dan Alexe, scriitor, eseist și regizor. Volumul Génica Athanasiou: Viața pasionantă a unei actrițe românce din avangarda pariziană este rezultatul unei documentări întreprinse timp de doi ani de cercetătoarea franceză Laurence Meiffret, cu sprijinul Institutului Francez din România și al MNLR, acesta conținând fotografii inedite realizate de Man Ray sau Philippe Halsman.

Duminică, 2 mai, ora 15.30, este prevăzută lansarea unei cărți de referință despre Victor Brauner, editată de Arta Grafică. Lucrarea curatoriată de Camille Morando (Centrul Pompidou) celebrează un artist reprezentativ pentru culturile română și franceză.

Atât sâmbătă, 1 iunie, cât și duminică, 2 iunie, standul Lire la France propune un program ludic, adresat tinerilor, într-un cadru francofon. Beneficiind de prezența lui Anne-Claire Lévêque, dar și de participarea lui Romain Dutter, realizator de banda desenată, vor fi organizate dialoguri, lecturi, ateliere, jocuri de societate. Sâmbătă va fi prezentat volumul bilingv româno-francez Henri Mathias. Prietenul României (Libris Editorial, Brașov, 2019), adresat copiilor, în prezența autoarei Mihaela Simina, în timp ce duminică va avea loc un atelier animat de Bianca Spătariu, ilustratoare la editura Le Cosmographe.

Fiecare seară se va încheia cu un moment de lectură, în care publicul voluntar și autori/editori prezenți sau reprezentați ai standului Lire la France vor citi, în limba franceză, pasaje din cărți apărute recent.

În perioada 29 mai-31 mai, standul Franței va găzdui, de asemenea, un studio mobil al RFI România, emisiunea Zebra, realizată de Mihaela Dedeoglu, fiind transmisă în direct de la Bookfest.

Editura RAO programează în cadrul târgului lansări de carte, întâlniri cu autorii și sesiuni de autografe la Bookfest

La Bookfest va avea loc prima întâlnire cu E. O. Chirovici, după apariția Cărții oglinzilor, primul său roman tradus în 39 de limbi și primit cu entuziasm atât de public, cât și de critica literară. Așadar, sâmbătă, 1 iunie, la ora 13.00, la standul Editurii RAO, va avea loc un eveniment dedicat celui mai tradus autor român și celei mai recente cărți publicate de acesta, Cartea secretelor, apărută în peste 20 de țării printre care Anglia, Olanda, Germania, Franța, România. Invitat este actorul Horațiu Mălăele.

Joi, RAO deschide seria evenimentelor dedicate cărților și autorilor lor cu volumul al doilea al Tratatului de istoriografie generală – Mitul ca izvor al istoriei, de Alex Mihai Stoenescu. evenimentul este anunțat pentru la ora 17.00, la standul editurii RAO, împreună cu autorul și academician Răzvan Theodorescu la o discuție pornind de la ideea că lumea miturilor continuă să trăiască în omul modern și în sistemul său de relaționare socială.

Vineri, la ora 16.00, RAO prezintă noua versiune a celebrului roman Invenția lui Morel, al scriitorului argentinian Adolfo Bioy Casares, o carte despre care Jorge Luis Borges spunea că este perfectă. Traducătoarea romanului, Tudora Șandru-Mehedinți și invitații săi vă așteaptă la standul nostru la ora 16.00. La ora 18.00 iubitorii de literatură română autentică sunt invitați la lansarea celui mai recent volum al lui Ștefan Mitroi, Goarna lui Tuturuz. Despre carte dar și despre scriitura lui Ștefan Mitroi vor vorbi criticul literar Radu Voinescu și poetul Ioan Es. Pop.

Sâmbătă, de ziua copiilor, Eliza Ene-Corbeanu revine cu o continuare a lucrării Viața la Curte, despre care criticul Alex. Ștefănescu scria: „Lucrarea il captiveaza pe cititor de la prima pagina. Autoarea recurge la o combinatie de patetism si logica, imposibil de ignorat, chiar si de cineva apatic. Scrisul ei este un adevarat cocteil Molotov literar, care arunca in aer ori­ce forma de indiferenta. Informatiile bine sistematizate, rationamentele detectivistice, setea arzatoare de dreptate, solidaritatea umana, dar si spiritul justitiar, care devine uneori spirit vindicativ, concureaza deopotriva la reconstituirea si rejudecarea unor cazuri dramatice”. Sâmbătă, la ora 15.00, va avea loc lansarea volumului Viața la curte : Suflete rătăcite – Jurnalul unor criminali. Invitați sunt Denise Rifai, realizator tv, jurnalistul Dan Andronic și Florian Bichir, istoric. Sâmbătă,1 iunie, la ora 17.00, Ioana Lee și invitații săi vă așteaptă la standul editurii.

Duminică, seria evenimentelor se încheie cu două volume de nonficțiune: Operațiunea Oculta și România în timpul mareșalului Antonescu, semnate de istoricul Florian Bichir. Astfel, duminică, la ora 13.00, la standul Editurii RAO, va avea loc lansarea celor două lucrări, urmată de o sesiune de autografe.

Anul acesta, Editura Trei aniversează 25 de ani de când a trimis la tipar prima carte. Sunt 25 de ani în care editura a crescut constant cu responsabilitate și dăruire față de cititori, publicând titluri diverse atât de îndrăgite de pasionații de ficțiune, cât și de non-ficțiune. Povestea Trei merge mai departe, păstrând valorile care au așezat-o în topul editurilor de succes din România.

Clare Mackintosh, autoarea bestsellerurilor Te las să pleci, Te văd și Lasă-mă să mint, vine în România, cu sprijinul invitatului de onoare al acestei ediții a Bookfest, Ambasada Marii Britanii la București. Întâlnirea scriitoarei britanice cu publicul din România va avea loc sâmbătă, de la ora 16.30, la standul Ambasadei Marii Britanii la București. Alături de Clare Mackintosh se vor afla Mihaela Ionescu, traducătoarea romanului Lasă-mă să mint, și Virginia Costeschi, coordonator editorial TREI. Pentru primul său roman, Clare Mackintosh a primit cel mai cunoscut premiu britanic pentru roman polițist, surclasând-o pe însăși J.K. Rowling.

Pentru puștii care adoră să călătorească Atlas Obscura: ghidul exploratorului pentru cei mai aventuroși copii din lume de Dylan Thuras și Rosemary Mosco va fi pașaportul ideal pentru o expediție nespus de captivantă și minunat ilustrată, în care vor cunoaște 100 dintre cele mai uimitoare locuri de pe pământ.

Colecția PanDA este perfectă pentru cei mai tineri cititori ai celor de la Trei dornici să exploreze lumea prin povești emoționante despre imaginație, prietenie, iubire, supărare sau relația cu frații, părinții și bunicii. Ziua de naștere a lui Elmer, Iepuraș s-a pierdut, Tărăboi în grădina de zarzavaturi, dar și titluri noi cum ar fi Lupul care a căzut din carte de Thierry Robberecht și O poveste despre lup… de Veronique Cauchy sunt atracțiile promise de editură.

Anul acesta la Bookfest se aniversează și 30 de ani de când prima aventură Elmer a văzut lumina tiparului printr-un club de lectură organizat în parteneriat cu British Council, duminică, ora 13.30, în standul Bookfest Junior. Este citită cea mai nouă poveste, Ziua de naștere a lui Elmer și se va realiza împreună cu cei mici o decorațiune 3D cu îndrăgitul elefant.

O surpriză pentru cei mici este cartea În căutarea inspirației scrisă de Ana Dragomir, cea mai tânără scriitoare publicată de Editura Pandora M și ilustrată de Ionuț Robert Olaru.

Grupul Humanitas anunță că vine la Bookfest cueste 1000 de titluri, 70 de cărți-eveniment, 26 de lansări, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, actori, regizori și jurnaliști celebri. Editura anunță evenimentele editoriale ale verii, noi titluri de autori români și străini, ediții în limba română ale bestsellerurilor internaționale din ultimele luni, publicate în îndrăgitele colecții de istorie, memorii-jurnale, eseistică, filozofie, literatură română contemporană și universală, știință, carte pentru copii. Cele 26 de evenimente care se vor desfășura în standul Humanitas programează întâlniri cu autori și invitați printre care se regăsesc Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Lucian Boia, Radu Paraschivescu, Ioana Nicolaie, Andrei Cornea, Ana Blandiana, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Ioan Stanomir, Marius Chivu, Didier Decoin, Augustin Lazăr, Vlad Alexandrescu, Ion Vianu, Lidia Bodea, Mihaela Miroiu, Denisa Comănescu, Vitalie Ciobanu, Dumitru Crudu, Bogdan Aurescu, Andrei Șerban, Marius Manole, Vlad Zografi, Ioana Bâldea Constantinescu, Mihaela Dedeoglu, Andreea Răsuceanu, Sever Voinescu sau Ovidiu Nahoi.

Sâmbătă, de la ora 11.00, Humanitas Junior îi așteaptă pe cei mici la o întâlnire cu Carmen Tiderle, cunoscută autoare de cărți pentru copii, ilustratorul Petridean și editorul Iustina Croitoru despre cea mai nouă carte poznașă a colecției Cine a pus piper în mare?, un volum de poezii pentru copii.

La standul editurii Nemira vă așteaptă noutăți editoriale proaspăt ieșite din tipar, seriile cele mai populare și autorii cei mai îndrăgiți. La târg este lansată o carte semnată de jurnalista și scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu – Poveste pentru Maria. O carte despre copilărie, părinți și dragoni. Este o confesiune emoționantă și jucăușă despre copilărie prin ochii mamei, despre maternitate cu toate bucuriile și spaimele ei, despre subtila geografie a iubirii, într-o întâlnire programată Sâmbătă, de la 12.00.

Cititorii de romane Young Adult vor găsi la stand continuările unor serii deja cunoscute: „Regina roșie”, cu Furtuna războiului, de Victoria Aveyard și „Frăția corbilor”, cu Hoții din vis, de Maggie Stiefvater.

La Nemira, cititorii de poezie pot descoperi două tinere poete în colecția „Vorpal” – Jesica Baciu cu volumul Jes și Krista Szöcs, cu volumul Berlin, duminică, de la 12.00.

Pentru cei mici, editura Nemi a pregătit în premieră un nou roman scris de Iulian Tănase – Extraordinara călătorie a ariciului Ariston, ilustrată de Alexia Udriște. O poveste plină de lucruri absolut, aproximativ și total extraordinare, dacă nu chiar fantastice.

Foto: Facebook / Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA