Bragă după o rețetă secretă, din vremea Imperiului Otoman. Un turc și o româncă și-au împlinit visul

Publicat: 20/05/2018, 11:27
Actualizat: 25/03/2019, 19:21

Turcul Ismail și soția sa Mariana au deschis afacerea cu bragă în urmă cu cinci ani într-un laborator micuț la ieșirea din Galați. Rețeta de bragă este secretă și a fost moștenită de Ismail de la strămoșii săi, producătorul spunând că băutura era folosită pe vremuri pentru a da energie soldaților.

„Sunt de origine turcă, dar din bunici, străbunici născuți în România, care au făcut și ei bragă. Rețeta o păstrăm cu sfințenie de sute de ani. Braga o preparăm în două sortimente: dulce, dar și ușor fermentată, cu gust dulce-acrișor. Ea este făcută din făină neagră și făină de porumb sau mălai. Este îndulcită cu zahăr și apoi parcurge mai multe etape: etapa de fierbere, pe urmă urmează etapa de batere, tot ce a fiert se trece prin niște filtre, se îndulcește, se pune în sticle și se scoate la vânzare. Braga este perla noastră. În perioada Imperiului Otoman, braga era folosită pentru a energiza și vitaminiza soldații. Ea conține proteine, glucide și tot grupul vitaminelor B, conține și acid lactic foarte bun pentru sănătatea omului”, a povestit producătorul de bragă, Ismail Dilaver.

Cazanul pentru bragă

Înainte de a deschide afacerea, cei doi soți s-au lovit de numeroase piedici, mai ales că nu prea găseau utilaje. Astfel, deși au dorit să producă bragă imediat după Revoluție, visul familiei s-a împlinit abia în anul 2013.

„Ideea era de mult timp în familia noastră. Neputința de a găsi utilaje ne-a făcut, însă, să rămânem să lucrăm în alte domenii, așa că am activat aproape 18 ani în construcții, am avut un depozit de vânzare materiale pentru construcții. În 2013, am găsit niște utilaje de la câțiva ingineri chimiști din Urziceni, care au încercat să facă și ei bragă. Rezultatele pe care le-au avut nu au fost mulțumitoare, așa că le-au vândut. Este vorba, în special, despre un cazan din fontă, care nu se mai fabrică în zilele noastre. A urmat o aventură pentru noi, veneam din alte domenii și ne-am trezit în situația în care trebuie să devenim autodidacți, să învățăm noi lucruri. Norocul meu a fost că în tinerețe, chimia mi-a fost un prieten bun. Este greu să reconstitui ceva doar după niște amintiri, rețeta a fost transmisă pe cale orală mai mult”, a povestit Mariana Dilaver.

Mariana și Ismail Dilaver

Producătorii de bragă din Galați spun că despre produsul lor circulă mai multe idei preconcepute.

„Sunt două idei greșite despre această băutură. De bragă sunt asociate ideile simplu și ieftin. Amândouă sunt greșite. Cea de simplu este greșită din punct de vedere al transformărilor fizico-chimice care au loc în produs, iar cea de ieftin era o referire la faptul că găseai produsul peste tot”, explică Mariana Dilaver.

Laboratorul de la ieșirea din Galați are ca punct central un cazan care se încălzește la o temperatură de 100 de grade Celsius. Timp de 12 ore, cei doi angajați ai familiei de bragagii trebuie să amestece în permanență, astfel încât ingredientele să fiarbă și să fermenteze.

Ismail Dilaver produce bragă la Galați

Vânzările merg bine doar vara, chiar dacă în țară sunt foarte puțini producători de bragă adevărată, acesta fiind motivul pentru care familia de gălățeni a decis să-și diversifice producția.

„Vânzările sunt fluctuante, după cum bate soarele și nu este doar o glumă, este realitate. Evident că atunci când este cald, vânzările sunt mari. În momentul în care vine iarna, putem supraviețui doar datorită clienților fideli. O parte dintre clienții noștri sunt adevărați iubitori de bragă, care vin și cumpără chiar și când afară crapă pietrele de ger. În Galați suntem singurii producători de bragă, iar în țară am înțeles că sunt doar cinci….La cererea unor clienți, unul dintre ei are un restaurant în centrul vechi al Bucureștiului, am făcut și socată. Apoi au apărut ghimbirată, sucul de muguri de pin, dar și alte băuturi răcoritoare, din flori și fructe sută la sută naturale, fără conservanți și coloranți. Când faci o bragă după o rețetă moștenită, este musai ca toate celelalte băuturi să fie la fel de bune. După mai multe idei și încercări, de curând am făcut o nouă băutură. Mento este numele ei. Conține mentă, măceșe, hibiscus, lămâie și ghimbir. Este o băutură răcoritoare, gustoasă și prietenoasă cu cei care își doresc ceva special, dar natural”, a mai spus Ismail Dilaver.

Toți cumpărătorii care ajung la laboratorul unde se fabrică bragă trebuie să respecte o regulă: degustarea este obligatorie.

Un litru de bragă, socată și ghimbirata costă 4,5 lei, iar litrul de Mento se vinde cu 5 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea