CANNES 2014. România concurează pentru trofeul „Palme d’Or” pentru scurtmetraj. Niciun regizor român în competiția oficială

CANNES 2014. România concurează pentru trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj. Niciun regizor român în competiția oficială
Publicat: 14/05/2014, 13:54

Cineastul Radu Jude revine la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu scurtmetrajul „Trece și prin perete”, care a fost selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, în timp ce Cristi Puiu se numără printre regizorii care au realizat filmul colectiv „Les ponts de Sarajevo”.

În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Festivalul Internațional de la Cannes, în 2012 fiind prezent în competiția oficială prin pelicula „După dealuri”, de Cristian Mungiu, pentru care regizorul român și-a adjudecat premiul pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat ex-aequo actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur din distribuția acestui film.

În 2013, filmul românesc a absentat din competiția oficială a Festivalului de pe Croazetă, dar industria cinematografică românească a câștigat apreciere cu pelicula „În acvariu”, realizată de Tudor Jurgiu, care a primit premiul al III-lea în secțiunea Cinéfondation, și cu scurtmetrajul „O umbră de nor”, regizat de Radu Jude, care a fost prezentat în premieră mondială în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Nici anul acesta regizorii români nu au bifat competiția oficială, aceasta incluzând lungmetraje semnate de cineaști celebri, precum Bertrand Bonello, Nuri Bilge Ceylan, David Cronenberg, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Jean-Luc Godard, Mike Lee și Ken Loach.

Fără niciun film în competiția oficială a celebrului festival, România compensează printr-o prezență în celelalte secțiuni ale evenimentului cinematografic. Astfel, România concurează, alături de alte nouă pelicule, pentru trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj, cu „A Kivegzes/ The Execution”, regizat de Petra Szöcs, o coproducție româno-maghiară.

De asemenea, regizorul Radu Jude revine pe Croazetă, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, cu scurtmetrajul „Trece și prin perete/ It can pass through the wall”, o adaptare liberă după povestirea „În magazie”, de A. P. Cehov. Filmul este o producție 100% independentă, realizată de Micro Film în coproducție cu Mitra Film și Cinelabs Romania, producătorii scurtmetrajului fiind Radu Jude și Ada Solomon.

Scenariul filmului „Trece și prin perete” poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuțiu s-a ocupat de montaj, în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia, de Adi Cristea, iar costumele, de Maria Pitea.

Din distribuție fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaște din multipremiatul lungmetraj „Toată lumea din familia noastră”, Ion Arcudeanu, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu și Alecu Jude.

Totodată, prezența României la Cannes 2014 este asigurată de Cristi Puiu, care se numără printre regizorii ce au realizat filmul colectiv „Les ponts de Sarajevo/ Bridges of Sarajevo”, un proiect omnibus format din 13 scurtmetraje și coordonat de Jean-Michel Frodon, care a fost inclus în proiecțiile speciale la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes.

„Les ponts de Sarajevo” a fost inclus în secțiunea Les séances spéciales din selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014. Acesta este un proiect realizat în cadrul evenimentelor care marchează, în 2014, împlinirea a o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial.

Conform http://centenaire.org, filmul „Les ponts de Sarajevo” cuprinde 13 scurtmetraje de câte șase și opt minute, realizate de 13 regizori europeni, respectiv Teresa Villaverde (Portugalia), Aida Begic (Bosnia și Herțegovina), Leonardo di Costanzo (Italia), Jean-Luc Godard (Elveția), Kamen Kalev (Bulgaria), Serghei Loznitsa (Rusia), Isild Le Besco (Franța), Vincenzo Marra (Italia), Ursula Meier (Elveția), Vladimir Perisic (Serbia), Cristi Puiu (România), Marc Recha (Spania) și Angela Schanelec (Germania). Acest film este produs de compania germană Unafilm și de societatea franceză Cinétévé, alături de alți cinci coproducători europeni, printre care MIR Cinematografica, Ukbar Film, Bande à part films, Waterfront Film.

„Les ponts de Sarajevo” are în centru orașul Sarajevo și ceea ce reprezintă acesta în istoria europeană a secolului al 20-lea și în zilele noastre.

Pe de altă parte, la Cannes, în secțiunea Les séances Spéciales a Festivalului, va fi prezentat documentarul „Caricaturistes, fantassins de la démocratie”, regizat de Stéphanie Valloatto, al cărui coscenarist și producător este Radu Mihăileanu.

Documentarul „Caricaturistes, fantassins de la démocratie” este produs de Radu Mihăileanu, alături de Alain-Michel Blanc.

Filmul, care prezintă 12 caricaturiști, 12 nebuni formidabili, amuzanți și tragici, din toate colțurile lumii, vorbește într-o manieră amuzantă, emoționantă și fără concesii despre lupta de zi cu zi a acestor artiști angajați ai unor publicații. Acești caricaturiști apară democrația într-un mod amuzant, cu riscul vieții lor, singura lor armă fiind creionul. Ei sunt francezi, tunisieni, ruși, americani, chinezi, algerieni, venezueleni, israelieni, palestinieni, din Burkina Faso și din Coasta de Fildeș.

De asemenea, cinema-ul românesc este reprezentat la Cannes, în secțiunea necompetitivă Short Film Corner, de scurtmetrajele „12 minute”, de Nicolae Constantin Tănase, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Cadoul”, de Dumitru Grosei, „Calea Dunării”, de Sabin Dorohoi, „Catafalce”, de Radu Constantin Vasile, „Dry Bones”, de Luiza Pârvu, „Jurnal#2”, de Adina Pintilie, „Kazimir”, de Dorian Boguță, „Kowalski”, de Andrei Crețulescu, „Rio 2016”, de Bianca Rotaru, „Rost”, de Șerban Georgescu, „Shtorzina”, de Radu Mihai, „Tuns, ras și frezat”, de Bogdan Mureșanu, „Vocea a doua”, de Daniel Sandu, și „L1-L5”, de Letiția Roșculeț și cu Ana Ularu.

Acestea nu sunt singurele scurtmetraje selectate anul acesta în secțiunea Short Film Corner, lor alăturându-li-se peliculele pentru copii „Aventurile micilor vedete în parc” și „Micile vedete descoperă secretul magneților”, producții ale școlii de film „Micile vedete”.

Short Film Corner este conceput ca o piață pentru scurtmetraje și de aceea participarea nu echivalează cu o selecție în secțiunile competitive ale Festivalului de la Cannes. Regizorii scurtmetrajelor selecționate vor fi invitați câte patru zile, în două grupe, pentru a participa la evenimentele din jurul Short Film Corner, având și ocazia să întâlnească oficiali ai Festivalului de la Cannes și organizații europene care se ocupă de susținerea celor ce aspiră la cariera de cineast.

Nu în ultimul rând, criticul de film Andrei Rus va face parte din juriul Révélation France 4 al ediției din acest an a secțiunii Semaine de la Critique, care are loc în timpul Festivalului de la Cannes.

Festivalul Internațional de Film de la Cannes are loc în perioada 14 – 25 mai. Juriul competiției oficiale a celei de-a 67-a ediții a Festivalului de la Cannes va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câștigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj („Pianul”).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere