Caracteristica unică a acestei specii recent descoperită: „Au fost testați în spațiu, în azot lichid, puși la presiuni mari și aruncați în substanțe chimice foarte toxice”

Caracteristica unică a acestei specii recent descoperită: Au fost testați în spațiu, în azot lichid, puși la presiuni mari și aruncați în substanțe chimice foarte toxice
Publicat: 07/07/2014, 16:28
Actualizat: 30/03/2019, 13:28

Noua specie, denumită „urs de apă”, face parte din familia Tardigradelor, și a fost descoperită în timpul unei expediții științifice în Victoria Land, o regiune din Antarctica.

Multe dintre aceste viețuitoare, care nu depășeau în lungime o jumătate de milimetru, trăiau în coloniile de mușchi și licheni dintr-un crater creat de ghețari străvechi.

Membrii din familia Tardigradelor au fost descoperiți anterior la altitudini mari din zone montane, în zone deșertice extrem de fierbinți și la adâncimi impresionante pe fundurile oceanelor, dar niciodată până acum în Antarctica.

Aceste viețuitoare sunt extrem de rezistente și au reușit să supraviețuiască inclusiv atunci când, în cadrul unui experiment, au fost expuse mediului ostil din spațiul cosmic.

„Ursul de apă” este singura viețuitoare cunoscută până acum de savanți care poate să supraviețuiască vidului din spațiu. El a fost testat, de asemenea, la temperaturi scăzute extreme, temperaturi ridicate peste punctul de fierbere al apei, presiuni ridicate, deshidratare, otravă și radioactivitate.

Acest animal microscopic, răspândit la scară planetară, trăiește în mușchi și licheni și se hrănește cu celule de plante sau cu nevertebrate mici.

Sandra McInnes, cercetătoare la British Antarctic Survey, care a contribuit la validarea descoperirii, a declarat: „La microscop, aceste animale au un mers foarte încet și seamănă cu niște urși care pășesc încet. Au patru perechi de picioare, însă nu pot să pună jos picioarele din spate și se arcuiesc pentru a ajunge la diverse surse de hrană. Gura în formă de con are un mic orificiu în mijloc, prin care trece hrana. Animalul are și doi ochi care sunt sensibili la lumină. Mușchii îi ajută să își miște ghearele la fel ca palmele umane. Seamănă cu un armadillo”.

„Au fost testați în spațiu, în azot lichid, puși la presiuni mari și aruncați în substanțe chimice foarte toxice, dar ei au rezistat și erau foarte bine după ce au fost spălați cu apă. Oamenii de știință chiar au obținut pui din exemplarele trimise în spațiu în cadrul misiunilor organizate de agențiile spațiale din Europa și America”, a adăugat ea.

Exemplarele din noua specie – care au o culoare roșu-portocaliu, prezintă un fel de pernițe în spatele ghearelor și un model distinct de fire de păr dispuse pe corp – au fost descoperite de cercetătorul italian Robert Guidetti, profesor la Universitatea Modena și Reggio Emilia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete