Cardiganul verde măsliniu purtat de Kurt Cobain în timpul celui mai tare concert „MTV Unplugged”, vândut pentru o sumă record

Cardiganul verde măsliniu purtat de Kurt Cobain în timpul celui mai tare concert „MTV Unplugged, vândut pentru o sumă record
Publicat: 27/10/2019, 10:44

Prețul obținut de scos de compania Julien’s Auctions pentru cardiganul purtat de Cobain la concertul care a avut loc cu câteva luni înaintea morții artistului a fost scos la licitație în cadrul unui eveniment găzduit de Hard Rock Cafe din New York City. Articolul de îmbrăcăminte purtat de solist în timpul recitalului MTV Unplugged a fost adjudecat pentru 334 de mii de dolari devenind cel mai scump pulover licitat vreodată.

Casa de licitații l-a descris drept „unul dintre cele mai cunoscute pulovere din istoria muzicii”. Cardiganul nu a fost spălat, fiind păstrat în tot acest timp într-un seif.

Concertul Nirvana MTV Unplugged din New York a fost înregistrat la studiourile Sony Music cu cinci luni înaintea sinuciderii lui Kurt Cobain, care a avut loc pe 5 aprilie, 1994. Albumul care a surprins interpretarea trupei din acea seară a fost lansat la patru luni după moartea artistului.

În aceeași licitație a fost vândută și o chitară Fender din 1993 folosită de Cobain în timpul turneului In Utero. Prețul la care a fost adjudecată a fost de 340 de mii de lire. Instrumentul a fost expus mult timp în Rock and Roll Hall of Fame. Chitara a fost însoțită de o scrisoare semnată de soția muzicianului, Courtney Love Cobain, care arăta că este vorba despre unul dintre instrumentele preferate de Cobain.

Peste 700 de obiecte care au aparținut și au fost folosite de vedete ca Elvis Presley, the Beatles, Michael Jackson, Madonna, Queen, Bob Dylan și Jimi Hendrix au fost vândute cu această ocazie.

În noiembrie 2015, cardiganul lui Kurt, „din acril, mohair și lycra, prevăzut cu cinci nasturi, din care unul lipsește, cu două buzunare exterioare”, a fost vândut pentru suma de 137,500 de dolari de aceeași casă de licitații. Atunci, prețul estimat a fost de 60,000 de dolari.

Cel care a cumpărat atunci cardiganului, un om de afaceri care a preferat să nu-și dezvăluie identitatea, a păstrat articolul vestimentar într-o hârtie specială de protecție și l-a depozitat într-un seif.

„Este extrem de important ca noi să nu-l spălăm. Încă are pete pe el. Pot fi văzute chiar și urme ale unor arsuri de țigară”, a declara Darren Julien, fondatorul companiei Julien”s Auctions.

Prețul estimat pentru noua vânzare a cardiganului era de 200 de mii de dolari.

„Icons & Idols: Rock ‘n’ Roll a devenit o investiție. Nu este doar o piață pentru colecționari, ci și pentru investitori. Persoana care a cumpărat cardiganul în 2015 a făcut o investiție. Anticipăm că va fi vândut pentru o sumă dublă”, a adăugat Julien.

Trupa Nirvana, înființată de solistul și chitaristul Kurt Cobain și de basistul Krist Novoselic la sfârșitul anilor ’80, a adus muzica grunge în curentul mainstream, fiind considerată formația emblematică a generației X, din anii ’90, cu hituri precum „Smells Like Teen Spirit” and „Come As You Are”. După sinuciderea lui Kurt Cobain, în 1994, la vârsta de 27 de ani, formația s-a destrămat, după ce a lansat trei albume de studio într-o carieră de șapte ani – interval în care Nirvana a vândut 75 de milioane de discuri în toată lumea.

Piesele artistului se găsesc în playlist-ul Smart Radio. Ascultă Smart Radio aici: http://www.smartradio.ro/.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun