Care este diferența dintre creierul unui om care face sport și al unuia care are capacitate redusă de mișcare

Redactor:
Mihaela Stoica
Care este diferența dintre creierul unui om care face sport și al unuia care are capacitate redusă de mișcare
Un nou studiu publicat în jurnalul Neurology arată că oamenii care nu au făcut sport aveau un creier mai mic decât cei care fuseseră mai activi, la un interval de 20 de ani, relatează CSID.

Scanările au arătat că persoanele cu o capacitate redusă de mișcare – definită ca perioada de timp în care o persoană poate alerga pe bandă înainte ca pulsul inimii să ajungă la un anumit prag – aveau o probabilitate mai mare să aibă creiere mai mici mai târziu în viață, comparativ cu oamenii care aveau un nivel de fitness ridicat la vârsta mijlocie.

În plus, persoanele care au prezentat o tensiune și un puls al inimii ridicate în timpul exercițiilor au prezentat o probabilitate mai mare de a avea creiere mai mici. O tensiune care depășește valorile normale și un puls al inimii ridicat ar putea indica un nivel de fitness redus.

Conform CSID, studii anterioare au arătat că activitățile fizice ajută creierul să combată declinul cognitiv.

„Nu se știe încă cu exactitate la ce punct în viață activitățile fizice sunt cele mai importante pentru sănătatea creierului. Nu putem spune în urma studiului nostru dacă o formă fizică bună în rândul adulților de vârstă mijlocie sau mai târziu în viață face diferența”, a declarat autorul studiului, Nicole Spartano, de la Universitatea din Boston.

 

Inchide