Casa Cesianu, deschisă după ce 67 de ani a fost folosită ca depozit pentru colecții de artă

Casa Cesianu, deschisă după ce 67 de ani a fost folosită ca depozit pentru colecții de artă
Publicat: 22/06/2015, 15:30
Actualizat: 04/08/2015, 14:23

„Astăzi redăm circuitului turistic și cultural Muzeul Casa Cesianu. Este vorba despre un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Este singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate aceste componente la dimensiunea și în varianta originală. Țin să precizez că, deși declarat muzeu, acest monument istoric a fost folosit timp de 67 de ani, în perioada 1948-2015, drept depozit pentru o parte dintre colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București. Muzeul nu a fost valorificat ca spațiu de expunere, din cauza stării de degradare a imobilului”, a spus primarul general al Capitalei.

Sorin Oprescu a precizat că Muzeul Casa Cesianu a intrat în proces de consolidare, restaurare și conservare în noiembrie 2013, proiectul fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

Valoarea totală a lucrării a fost de aproximativ 8,6 milioane de lei, din care 5,93 milioane au reprezentat fonduri nerambursabile, contractul de finanțare fiind încheiat între Ministerul Dezvoltării, Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov și Municipiul București.

Primarul Capitalei a adăugat că, după 75 de ani de așteptare, Parcul reședintei Filipescu-Cesianu va deveni un spațiu de recreere și agrement, în punctele special amenajate vor fi organizate spații de expunere, iar zona din spatele grădinii va fi folosită pentru concerte sau piese de teatru.

„Pentru prima oară de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietății Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al cărui proiect expozițional permanent urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilăriei și a vieții de zi cu zi”, a mai spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a adăugat că lucrările avansează și la celelalte trei monumente istorice, reabilitate tot prin intermediul Programului Operaționul Regional 2007-2013, respectiv Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” și Muzeul Nicolae Minovici. Și la aceste monumente, lucrările de consolidare, restaurare și conservare sunt cofinanțate de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

În ce privește lucrările la Arcul de Triumf, începute în 2014, Oprescu a spus că acestea sunt finalizate aproximativ 84 la sută, în prezent fiind făcute lucrări la restaurarea fațadelor și a inscripțiilor originale distruse în perioada comunistă, care vor fi refăcute integral conform imaginii originale.

„S-au executat basoreliefurile, respectiv medalioanele cu chipurile regale. Pe intra-dosul Arcului se va reface, pe baza cercetărilor documentate istoric, inscripția Budapesta. Precizez că durata de execuție a restaurării Arcului de Triumf a fost prelungită cu acordul finanțatorului, din cauza suspendării de către autoritatea competentă, Ministerul Culturii, a lucrărilor de restaurare a pietrei, pe perioada iernii. Așa cum am spus, această lucrare va fi încheiată înainte de 1 Decembrie, astfel încât să poată fi sărbătorită Ziua Națională”, a adăugat Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a mai spus că lucrările de consolidare a clădirii Observatorului Astronomic, începute în august 2014, sunt încheiate aproximativ 37 la sută.

„A fost finalizată consolidarea imobilului, se lucrează la restaurarea picturii murale, a vitraliilor, a componentelor artistice din piatră și lemn, precum și a cupolei. Termenul de finalizare a acestei lucrări este noiembrie 2015”, a precizat Oprescu.

De asemenea, primarul general a arătat că și la Muzeul „Nicolae Minovici” a fost deja executată jumătate din lucrare. Reabilitarea muzeului, începută în iunie anul trecut, are termen de finalizare în septembrie 2015. Clădirea principală a fost consolidată și reabilitată, iar în prezent se lucrează la amenajarea gardului, a curții, la restaurarea obiectelor de patrimoniu ale muzeului, obiecte din piatră, ceramică și pictura pe lemn.

Un element de unicitate îl constituie climatizarea spațiului interior al monumentului, care, „se va asigura prin instalarea unui sistem geo-termic prietenos cu mediul”, a precizat Oprescu.

„În acest moment, se forează pentru captarea apelor termale. Este pentru prima dată când în București un muzeu va folosi o sursă regenerabilă de energie. Toate monumentele de care v-am vorbit vor reintra în circuitul turistic și cultural al municipiului București”, a mai spus primarul general.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?