Cât de bune sunt uleiurile pentru organism. Unele dintre ele ajută la stimularea creierului

Cât de bune sunt uleiurile pentru organism. Unele dintre ele ajută la stimularea creierului
Publicat: 03/08/2017, 19:29
Actualizat: 01/10/2018, 18:34

„Există uleiuri vegetale care se pot folosi atât extern, cât și intern, obținute chimic sau prin presare la rece a anumitor plante, semințe sau sâmburi (uleiul de măsline, de cocos, de argan, de migdale dulci, de ricin etc ), și uleiurile esențiale sau obținute prin macerare, compuse dintr-un ulei de bază și diverse extracte (ulei de mentă, de levanțică, de eucalipt ) destinate uzului extern, pentru masaj , baie sau aromaterapie. Practic se poate obține ulei esențial din orice plantă””, subliniază medicul dermatolog Proca Ancuța pentru Gândul.

Dintre uleiurile vegetale sunt recomandate cele obținute prin presare la rece, care își păstrează proprietățile. Iată care sunt cele mai bune în opinia medicului!

1.Uleiul de măsline oferă multiple beneficii. Acestea se datorează atât conținutului ridicat de acizi grași monosaturați, cât și continutului ridicat de antioxidanți, care contribuie la neutralizarea acțiunii radicalilor liberi, ce determină îmbătrânirea pielii și cancerul de piele, dar nu numai. Previne apariția bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL(colesterolul „rău”), în timp ce crește nivelul de colesterol HDL(colesterolul „bun”). Dacă este folosit pe păr și piele, poate fi un bun hidratant.

2. Uleiul de migdale are proprietăți calmante si hidratante, hrănește și calmează pielea. Poate fi utilizat și pentru păr. Turnați câteva picături pe părul umed și masați delicat, repartizând uleiul pe tot părul.

3.Uleiul de argan este bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, precum și vitamina E și antioxidanți, așa că poate fi un remediu eficient împotriva procesului de îmbătrânire, de aceea este aplicat în multe tratamente cosmetice. Se utilizează pe piele, păr, unghii. Dacă îl veți folosi regulat, veți avea tenul luminos și bine hidratat.

4. Uleiul de nucă aplicat extern poate fi remediul ideal împotriva ridurilor, fiind potrivit pentru un ten uscat, ridat și îmbătrânit. Acesta menține elasticitatea și revigorează tenul. Consumul intern de ulei de nucă stimulează producția de melatonină, oferind un somn odihnitor. Uleiul de nucă este bogat în antioxidanți care neutralizează efectele radicalilor liberi, vinovați pentru deteriorarea celulelor. Datorită acizilor grași buni, uleiul de nucă stimulează creierul, memoria și nivelul de concentrare. De asemenea, scade colesterolul rău și trigliceridele, fiind recomandat persoanelor care suferă de hipercolesterolemie și sunt predispuse la ateroscleroză.

5.Uleiul de cocos este un puternic antioxidant natural, întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte cu virușii și bacteriile. Se poate folosi și pentru uz extern, ca și emolient pentru piele. De asemenea, este foarte bun și pentru păr.

6. Uleiul de burago (limba mielului). Redă suplețea , elasticitatea și tonicitatea pielii uscate, ridate și obosite.

7. Uleiul din alune de pădure este hrănitor și regenerant.

8. Uleiul de luminița nopții (primula) este ideal pentru pielea matură și uscată, are proprietăți calmante, revitalizante și poate fi un bun antirid.

9. Uleiul din sâmburi de caise este indicat pentru îngrijirea tenului îmbătrânit și ridat.

10. Uleiul de ricin poate fi un demachiant blând pentru ochi, îngrijește și alungește genele.

11. Uleiul de cătină se folosește atât intern, în special pentru creșterea imunității, cât și extern, având proprietăți nutritive, cicatrizante și regeneratoare.

12. Uleiul de jojoba, bun și pentru tenul mixt sau acneic, reglează secreția de sebum. Se poate folosi pe post de demachiant sau ca și tratament pentru păr .

13. Uleiul de macadamia, cunoscut pentru proprietatea sa de a vindeca pielea, poate fi folosit pentru a preveni sau atenua vergeturile .

14. Uleiul din semințe de cactus este bogat în vitamina E și acizi grași nesaturați, din care peste 60% acid linoleic, are un puternic efect antioxidant, reface pielea, stimulează formarea ceramidelor. Utilizat periodic meține pielea elastică, fermă și catifelată, îi asigură nutriția naturală și luminozitatea.

15. Uleiul din semințe de in , folosit în special pentru uz intern, este bogat în omega 3 , reglează tranzitul intestinal lent, conține substanțe care au proprietăți antivirale, antibacteriene, antiparazitare și antitumorale.

16. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în resveratrol și procianidine, antioxidanți puternici care previn îmbătrânirea și au proprietăți astringente. Menține elasticitatea pielii și luptă impotriva ridurilor, arsurilor solare și a vergeturilor.

Uleiurile care ajută frumusețea

Uleiul de gălbenele. Se obține de obicei prin macerarea florilor, calmează iritațiile și arsurile solare.

Uleiul din arbore de ceai se regăsește în multe produse cosmetice destinate tenului seboreic sau acneic. Are proprietăți antibacteriene și antifungice dovedite.

Uleiul de eucalipt este un bun antibacterian.

Uleiul de geranium (mușcată ) grăbește vindecarea rănilor .

Uleiurile de bergamota, lavandă și ylang-ylang au efect relaxant, scad anxietatea și depresia. Sunt foarte folosite în aromaterapie și masaj.

Uleiurile care țin insectele la distanță: uleiul de busuioc, de bergamota, de cimbru, de lavandă, de lămâiță , de mentă , de maghiran.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete