Câtă încredere putem avea în termenul de valabilitate al alimentelor. Descoperirea cercetătorilor

Câtă încredere putem avea în termenul de valabilitate al alimentelor. Descoperirea cercetătorilor
Publicat: 06/08/2015, 15:25

Site-ul StillTasty a realizat un studiu pentru a le explica tuturor consumatorilor când anume ar trebui să arunce alimentele din frigider.

USDA (US Department of Agriculture) subliniază că putem consuma alimentele și după data expirării, deși nu vom fi niciodată invincibili în fața unor eventuale boli. „Dacă alimentele nu sunt păstrate în mod corespunzător, apar bacteriile, care pot fi dăunătoare”, explică specialiștii americani, citați de Business Insider.

În general, trebuie să ținem cont nu de ceea ce scrie pe ambalaj, ci de momentul în care am cumpărat alimentul respectiv și l-a desigilat.

Carnea de pui

Potrivit USDA, carnea de pui poate fi depozitată în frigider timp de 1-2 zile de la cumpărare. Dacă puiul este gătit și ambalajul sigilat, alimentul rezistă 3-4 zile în frigider. Odată deschis, puiul va mai fi „bun” timp de 3-4 zile. Still Tasty precizează că puiul poate fi ținut în congelator timp de 9 luni.

Carnea de vită, porc, miel

Acest produs va fi bun de consumat timp de 3-5 zile lejer. În congelator, carnea poate fi ținută 6-12 luni și își va păstra calitatea maximă.

Ouăle

Ouăle pot fi depozitate timp de 3-5 zile după cumpărare. Înghețate, acestea pot fi consumate chiar și după un an.

Șunca

Cât timp putem ține șunca în frigider, înainte să o aruncăm la gunoi? Dacă ambalajul nu mai este sigilat, șunca poate fi ținută în frigider timp de 2 săptămâni. După deschiderea ambalajului, șunca poate fi consumată după maximum 7 zile.

Nucile

Pot fi ținute maximum 12 luni în cămară, scrie StillTasty.

Un borcan deschis de unt de arahide

Dintr-un borcan desfăcut de unt de arahide, consumatorul se poate delecta 3-4 luni, dacă este ținut în debaraua casei. Refrigerat, untul de arahide poate fi consumat mai mult timp.

Tăițeii lasagna

Deschisă sau nu, o cutie de tăiței lasagna poate fi consumată în siguranță chiar și după trei ani.

Ciocolata

Ciocolata ambalată poate fi păstrată mai mult timp decât am fi crezut. StillTasty ne sfătuiește să depozităm ciocolata la temperatura camerei timp de 6-9 luni (chiar dacă ambalajul este desfăcut).

De asemenea, ciocolata poate fi conservată cu ajutorul temperaturilor scăzute. „Ca regulă generală, refrigerarea poate „prelungi” termenul de valabilitate cu 25%, în timp ce congelarea îl poate prelungi cu 50%. Cutia de ciocolată trebuie pusă într-o pungă de plastic special concepută pentru îngheț și produsul va rezista 12-18 luni”, scrie StillTasty. Totuși, în cazul produselor din ciocolată realizate în casă, durata de „viață” este de 2-3 săptămâni.

Laptele

Dacă laptele este ținut în frigider, poate fi consumat și la o săptămână după termenul de expirare. Putem extinde valabilitatea laptelui prin congelare. Bineînțeles că dacă laptele miroase sau arată necorespunzător, poate fi aruncat la gunoi.

Lăptucile

Vor rezista chiar și o săptămână în frigider. Pe de altă parte, acestea nu au gust bun dacă sunt înghețate. Pentru o prospețime desăvârșită, site-ul îi sfătuiește pe consumatori să spele lăptucile doar înainte de a le mânca.

Iaurtul

Iaurtul ambalat, refrigerat, poate fi ținut până la 7-10 zile în frigider. Înghețat, acesta se păstrează 1-2 luni. Odată deschis, iaurtul va avea un gust optim timp de 5-7 zile.

Somonul

Somonul ambalat poate fi ținut în frigider până la două zile de la data cumpărării. Congelat, acesta rezistă 2-3 luni.

Ketchup-ul

În cămară, ketchup-ul rezistă chiar și un an. Desfăcut, acesta este bun de consum o lună (debara) și șase luni (frigider).

Vinurile

Un vin roșu desfăcut își va menține prospețimea timp de 3-5 zile în frigider. În congelator, poate fi consumat chiar și după 6 luni. Același interval este valabil și în cazul vinului alb.

Sticlele sigilate de vin roșu sau alb vor fi bune de consum chiar și după 3 ani. Să mai spunem și că un vin bun poate fi bun chiar și după un secol?

Mierea

Mierea poate fi ținută în cămară oricât de mult doriți, scrie StillTasty.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult