Ce amendă a primit Radio Zu de la CNA, pentru glumele lui Buzdugan și Morar despre Congo

Ce amendă a primit Radio Zu de la CNA, pentru glumele lui Buzdugan și Morar despre Congo
Publicat: 30/09/2016, 12:00

După ce au discutat acest caz de trei ori (21 iunie și reluare vot pe 7 iulie; 22 septembrie – rediscutare caz), fără a putea lua o decizie – deși majoritatea membrilor au fost de părere că emisiunea merită o sancțiune – în ședința de joi, 29 septembrie, Consiliul a adoptat sancționarea cu 20.000 de lei.

Acest lucru s-a întâmplat prin prin reluarea votului din ședința precentă în care niciuna dintre cele două amenzi propuse nu întrunise un număr minim de voturi (șase) pentru a fi adoptată.

Sancțiunile propuse au fost 50.000 de lei (propunerea lui Radu Herjeu) și 20.000 de lei (Florin Gabrea). La reluarea votului, procedură aplicată în ședința de joi, în primele două tururi de vot propunerile au primit câte patru voturi (ședința desfășurânduse în prezența cvorumului de opt membri), iar în al treilea tur, amenda mai mică a fost validată prin șase voturi: Florin Gabrea, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu.

În același tur, pentru amenda de 50.000 de lei (supusă la vot înaintea celei de 20.000) au votat Radu Herjeu, Laura Georgescu și Monica Gubernat. Dorina Rusu, care în primele două tururi a votat pentru 50.000 de lei, și-a motivat votul susținând că derapajul petrecut în cadrul emisiunii trebuie sancționat într-un fel, iar Monica Gubernat a votat pentru ambele sancțiuni, explicând că acestea nu reprezintă măsuri contrare, ci doar cuantum diferit.

Pentru ediția din 26 mai a emisiunii Morning ZU, CNA a primit în jur de 50 de reclamații. În perioada respectivă, cazul a fost dezbătut în presă și pe rețelele de socializare.

Potrivit raportului de monitorizare, prezentatorii matinalului „Morning Zu” Mihai Morar și Daniel Buzdugan au discutat în ediția respectivă despre partida amicală de fotbal disputată cu o zi înainte între echipele naționale România și Republica Democrată Congo, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia din Como (Italia).

Aceștia au folosit un limbaj jignitor la adresa fotbaliștilor din echipa națională a Republicii Democrate Congo, dar și la adresa suporterilor acesteia. Daniel Buzdugan a afirmat, printre altele, „(…) Noi îl avem pe Father Chicken (Anghel Iordănescu, n.r.), ei cică îl au pe Father Monkey. Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuțe, au fost susținuți de 8000 de maimuțe (…)”.

Au fost folosite cuvinte precum „primate”, „gorile”, „urangutani”, iar unul dintre realizatori a făcut o analogie despre aducerea mâinii la piept în momentul difuzării imnului național, spunând că membrii echipei Congo ar fi trebuit să pună „laba pe blană”.

În cadrul discuției cu membrii Consiliului care a avut loc în ședința din 21 iunie, reprezentanții radioului – cei doi realizatori, Buzdugan și Morar, directorul de programe al radioului – Toni Teșiu, avocata trustului Intact la CNA – și-au recunoscut greșeala și au precizat că, de fapt, încercau să ironizeze echipa Rămâniei.

„Regretăm această situație. Nu a avut nimic rasist în acele glume nereușite. Am vrut să ridiculizăm meciul slab al României. Dacă jucau cu Australia, probabil am fi zis ceva de canguri”, a susținut Buzdugan.

Cei doi au amintit că și-au cerut scuze public, inclusiv de la ambasada Republicii Democrate Congo. Au susținut că acest derapaj nu îi reprezintă și că nu și-au dat seama, în acel moment, că ar putea jigni pe cineva.

„Argumentul «n-am știut că jignim Republica Congo dacă îi facem maimuțe» îmi jignește mie inteligența, a spus Radu Herjeu, referindu-se la afirmațiile susținute de reprezentanții radioului.

„Vă spun sincer că eu am fost rușinată, iar cele cele 48 de reclamații stau dovadă pentru faptul că românii care au reacționat s-au simțit rușinati și jigniți de glumele dumneavoastră” – a spus și Dorina Rusu, adresându-se realizatorilor matinalului.

În ședința respectivă, Radu Herjeu, făcând referire la un alt caz de discriminare (o ediție a emisiunii lui Radu Banciu de la B1 TV), a considerat că ar trebui să facă aceeași propunere pe care a făcut-o și în acel caz – amendarea cu 50.000 de lei.

Acesta a afirmat atunci că ridiculizarea echipei de fotbal a României prin atacuri de genul „Românii sunt atât de proști la fotbal, încât până și maimuțele îi bat”, jignește mai rău cealaltă echipă – „Dacă spuneau de români că au jucat că niște maimuțe bete sau care au mâncat cireșe fermentate, dar să spui că la imn noi punem mână pe inimă și ei pun laba pe blană… „

„Astea-s glume de autobază, de neam prost, scuzați-mi expresia”, a declarat atunci și Valentin Jucan, continuând: „Bășcălie se poate face, totuși se pot face glume inteligente, de bun simț. Prostul gust este un cancer în audiovizual”. Jucan a propus în ședința respectiva (la prima discuție din 21 iunie) amenda de 25.000 de lei, fiind de părere că acest caz nu este „pe picior de egalitate” cu cel de la B1 TV, la care făcuse referire Herjeu.

În cadrul ședinței din 29 septembrie, trei luni după prima discuție a acestui caz, Consiliul a validat cu numărul minim de voturi (șase) sancționarea radioului în baza articolului 47(2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual care precizează „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

După adoptarea acestei decizii, Radu Herjeu a spus că tocmai s-a creat un precedent, spunând: „În primul rând se sancționează foarte blând un derapaj extrem de grav și în al doilea rând mi se pare incorect față de alți radiodifuzori care au primit o sancțiune mai mare pentru astfel de derapaje”.

Ședința de joi, 29 septembrie, se desfășoară în prezența cvorumului minim de opt membri: Florin Gabrea, Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”