Ce au descoperit arheologii la cetatea Halmyris. „Erau situate la patru metri adâncime”

Ce au descoperit arheologii la cetatea Halmyris. „Erau situate la patru metri adâncime
Publicat: 09/02/2015, 20:38
Actualizat: 10/02/2015, 10:33

Cercetările de la Halmyris s-au derulat în cadrul unui proiect finanțat prin Proiectul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, care are drept obiectiv valorificarea patrimoniului arheologic.

„La Halmyris, până la o adâncime de aproximativ patru metri, s-au descoperit mai multe părți din clădiri antice”, au anunțat arheologii.

Potrivit ziarero.antena3.ro, valoarea finanțării nerambursabile a proiectului a fost de 593.695 lei. Cetatea romană de la Halmyris se află pe teritoriul actualei localități Murighiol, județul Tulcea, la 2 km SE de sat și 200 m N de șoseaua Murighiol – Dunavățul de Sus, 1,5 km sud de brațul Sfântul Gheorghe.

Există dovezi arheologice ale existenței umane în această zonă din perioada preromană, în apropierea cetății romane fiind identificată și cercetată o necropolă getică. Cercetările arheologice de amploare au început în 1981, continuând și astăzi. Cetatea are o formă trapezoidală cu latura mică spre nord. În sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri și valul de apărare, scrie wikipedia.org.

Lângă cetate se află așezarea civilă de epocă romană, atestată printr-o inscripție (unicat în Imperiul Roman) care menționează „satul mariarilor”, aparținători flotei dunărene Classis Flavia Moescia. Tot la Halmyris, în cripta basilicii, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion. Cetatea a continuat să funcționeze până la începutul secolului al VII-lea d.Hr.

Cercetările arheologice sunt efectuate de un colectiv condus de Mihail Zahariade (Institutul de Tracologie București). Florin Topoleanu (ICEM Tulcea), Cristian Olariu (FIB), Alexandru Madgearu și Myrna Phelps sunt membri ai colectivului de cercetare.

Săpăturile arheologice au început aici în 1981. În anul 2000, în incinta sitului arheologic al cetăți romane Halmyris, a fost descoperită o bazilică episcopală. Pe 15 august 2001, în cripta situată sub altarul acesteia au fost identificate rămășițele umane ce păstrau „urme de violență extremă”, ale unor creștini. Inscripția din mormânt, a servit la identificarea acestora ca aparținând celor, a căror viață și patimi sunt relevate în colecția hagiografică Acta Sanctorum, ca fiind preotul Epictet și monahului Astion, „martiri ai Halmyrisului din Scynthia”.

Mânăstirea Halmyris este o mânăstire ortodoxă construită cu scopul cinstirii memoriei lui Epictet Preotul și lui Astion Monahul, creștini martirizați în iulie 290. Accesul se face mai întâi pe drumul dintre Tulcea și Murghiol, de la ultima localitate continuându-se spre Dunavățu de Jos pe un drum pietruit. Mânăstirea se află lângă ruinele cetății, pe stânga drumului la 1,5-2 km de la ieșirea din Murighiol.

Pe 8 iulie 2002, la Halmyris a fost așezată piata de temelie a bisericii noii mânăstiri, în proiect cu dorința de a fi o catedrală, cea mai mare din Dobrogea. Sfințirea bisericii de la demisolului viitorului lăcaș de cult s-a produs la 8 iulie 2007, lucrările fiind reluate de abia după șase ani de la începerea lor. Pentru ridicarea nivelului superior al bisericii este în curs activitatea de strângere a fondurilor. Au fost construite două corpuri de chilii, cu un arhondaric și o trapeză.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?