Ce boli poate provoca expunerea prelungită la aerul condiționat

Redactor:
Andreea Ofițeru
Ce boli poate provoca expunerea prelungită la aerul condiționat
Medicii spun că expunerea la aer condiționat generează unele probleme de sănătate. Un studiu realizat de către medicii specializați în ortopedie arată că cea mai frecventă afecțiune cauzată de expunerea prelungită la aer condiționat este durerea de la nivelul coloanei vertebrale.

„Căldurile extreme ne obligă la măsuri extreme și asta nu e bine pentru organism. Iar una dintre ele, tentația de a petrece prea mult timp în dreptul aparatelor de aer condiționat setate pe temperaturi scăzute, ne poate duce din vacanță, direct la doctor, cu dureri acute la nivelul coloanei vertebrale”, arată Mihaela Proicea, medic specialist la Clinica Bio Ortoclinic.

Specialiștii spun că expunerea repetată la curenții de aer rece poate îmbolnăvi orice persoană, cu atât mai mult cu cât are afecțiuni ale coloanei cauzate de dureri musculare.

„Multe din afecțiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzația de rece și cum, în această perioadă caniculară în majoritatea locurilor în care mergem – magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri etc – temperatura este menținută artificial cu cel puțin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar dacă în acele momente senzația pe care o simte este cât se poate de plăcută. Aerul rece este unul din factorii destabilizatori ai sistemului vertebral, pe lângă traumatism, dezhidratare, postură corporală incorectă, lipsă de substanțe minerale”, a mai spus  Mihaela Proicea.

Medicii arată că atunci când apar problemele de la nivelul coloanei,  mușchii și ligamentele devin flasce și mai puțin elastice, iar apoi apare faza instabilității.

Tratamentul pentru problemele coloanei vertebrale  provocate de expunerea la rece constă în mobilizare și exerciții fizice sub supraveghere de specialitate, dar și  hidratarea suficientă.

Inchide