Cea mai frumoasă lecție de prietenie. Cine este colegul de joacă al lui Mai, puiul de jaguar născut în captivitate, la Sibiu

Cea mai frumoasă lecție de prietenie. Cine este colegul de joacă al lui Mai, puiul de jaguar născut în captivitate, la Sibiu
Publicat: 21/07/2014, 21:13
Actualizat: 04/02/2019, 08:48

Puiul de jaguar s-a născut în 13 mai, la ora 03.10, și de aceea angajații Grădinii Zoologice din Sibiu au decis să îl numească Mai. După doar trei ore de stat lângă mama sa, puiul a fost luat și dus în carantină, procedură standard pentru animalele din captivitate, care le oferă protecție.

De câteva zile, Mai a fost scos în curtea Grădinii Zoologice, într-un țarc special, destul de aproape de zona de vizitare, astfel încât să poată fi admirat de copii, dar destul de retras, astfel încât vizitatorii să nu poată ajunge la el și să-i perecliteze dezvoltarea, animalul fiind încă extrem de fragil.

Directorul Grădinii Zoologice din Sibiu, Marius Lunca, spune că obținerea acestui pui de jaguar este un succes extraordinar, având în vedere că reproducerea jaguarului în captivitate este extrem de rară.

„Puiul de jaguar este un succes al personalului Grădinii Zoologice. Greu este să-l obții, să-l îngrijești este o adevărată încercare. În România, din informațiile noastre, în grădinile zoologice există doar șase femele, iar obținerea de pui vii, viabili, este extrem de rară”, explică Marius Lunca.

Silvana Armat/AFP/Mediafax

El povestește că părinții lui Mai – Mowgly și Nadia – sunt în Grădina Zoologică din Sibiu de peste cinci ani și au fost aduși de la București. Deși Grădina Zoologică din Sibiu este cea mai veche din țară, fiind înființată în 1929, este pentru prima dată când se naște un pui de jaguar care supraviețuiește.

Specialiștii Grădinii Zoologice din Sibiu explică faptul că, anual, Nadia rămâne însărcinată, însă din cauza stresului, dar și a unor cauze care, deocamdată, nu pot fi explicate, sarcinile nu pot fi duse până la termen sau puii se nasc morți.

„În sălbăticie, femelele de jaguar dau naștere, anual, unui număr de 1-3 pui, care stau cu ele până la circa doi ani. Până la șase luni sunt alăptați, după care mama le introduce și carne în alimentație. În captivitate se nasc unul, maxim doi pui și nu rămân cu mama, deoarece există riscul ca aceasta să-i mănânce”, explică Cristian Zoldi, unul dintre medicii veterinari ai Grădinii Zoologice din Sibiu.

El spune că Mai a avut 900 de grame la naștere, iar acum a ajuns să cântărească patru kilograme. Până la aproximativ cinci luni, Mai va rămâne în țarcul actual, după care, devenind din ce în ce mai puternic, va fi mutat într-un loc special, cu alte condiții de securitate. Puiul de jaguar nu va ajunge în aceeași cușcă cu părinții săi deoarece aceștia nu-l mai recunosc după atâtea luni petrecute departe de ei și-l vor vedea ca pe un concurent.

Cristian Zoldi povestește că primele ore din viața lui Mai au fost o adevărată provocare pentru specialiști.

„Pentru că el nu a stat deloc cu mama sa, a trebuit să găsim o cățea care fătase recent pentru ca animalul să sugă puțin colostru. Acesta este extrem de important pentru imunitate. Am găsit la cineva o cățea care fătase de două zile și am împrumutat cățeaua pentru o perioadă, dar și unul dintre puii săi. A supt colostru de la cățea și a fost hrănit, pe rând, când de mine, când de colegul meu, din două în două ore, timp de două săptămâni. Apoi s-a trecut la hrana la trei ore. Chiar și acum primește lapte din biberon și pe timpul nopții. Am început să-i dăm și puțină carne de pasăre. Acum testează, dar laptele praf special pentru pisici este principala sa hrană”, povestește Cristian Zoldi.

Tovarășul de joacă al lui Mai este un maidanez și a fost denumit Maia. Stau în aceeași cușcă, se joacă, se mai și luptă, dar doar din joacă, fără să se muște.

Peste 240 de animale din 52 de specii sunt găzduite în prezent de Grădina Zoologică din Sibiu, care a început cu câteva vulpi, în 1929. În anul respectiv, un inginer de la Întreprinderea de Electricitate care făcea reparații la barajul de la Sadu, aflat în apropierea Sibiului, a găsit niște vulpi și i-a venit ideea de a înființa o grădină zoologică, fiind convins că inițiativa sa va avea succes. În scurt timp, au apărut diferite donații, grădina având, în mai puțin de un an, o pisică sălbatică, un lup, un vultur, cerb carpatin și mistreți. În 1930 a fost donat primul urs.

În prezent, Grădina Zoologică este serviciu public în subordinea Consiliului Local Sibiu, anual făcându-se investiții masive.

Directorul unității spune că, doar în acest an, bugetul de investiții se ridică la două milioane de lei, fiind în lucru un pavilion pentru maimuțe. O altă investiție care va începe în acest an este realizarea unui gard împrejmuitor de patru metri înălțime, care în partea superioară va avea curent electric, necesitatea investiției dovedindu-se în 2011, când o tigroaică a evadat din cușca ei, lăsată deschisă de un îngrijitor, a sărit peste gardul unității și a ajuns într-un cartier din oraș.

Statisticile Primăriei Sibiu arată că numărul de vizitatori ai Grădinii Zoologice a crescut constant datorită investițiilor și cumpărării de noi animale. Dacă în 2007, numărul de vizitatori a fost de 80.000, în 2013 acesta s-a ridicat la 198.141. De la începutul anului și până în prezent, Grădina Zoologică din Sibiu a fost vizitată de 101.723 de persoane, majoritatea copii.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
S-a aflat câţi BANI a plătit Alex Velea pe inelul de logodnă care a ajuns...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Cât costă Dacia Spring în Germania. Românii nu se gândeau la un astfel de preț...
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Șocul de pe autostradă. Ce a văzut un șofer în apropierea unui sens giratoriu la...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ce pedeapsă a primit femeia din România care a furat diamante de milioane de dolari...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Calvarul îndurat de Monica Gabor în timpul relației cu Mr. Pink. Suferința nebănuită. EXCLUSIV
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Zguduitor! Un preot și soția sa au ars de vii. Tragedie provocată de furtuna din...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...