Celebrul sciitor american Andrew Solomon spune că i-a fost anulată o conferință la București din cauza temei – identitatea gay. Asociația ACCEPT îl contrazice

Celebrul sciitor american Andrew Solomon spune că i-a fost anulată o conferință la București din cauza temei - identitatea gay. Asociația ACCEPT îl contrazice

„Cartea mea urcă în lista de besteseller-uri de aici, din România, dar conferința mea la Biblioteca Națională din București a fost anulată, când conducerea (instituției, n.r.) a aflat că voi vorbi despre identitatea gay. Să nu crezi niciodată că ai câștigat bătăliile”, a scris Andrew Solomon pe pagina sa oficială de Facebook.

Însă, reprezentanții Asociației ACCEPT, care au organizat întâlnirea din 14 iunie cu publicul din București, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că Andrew Solomon urma să țină conferința cu tema „Despre iubire, cu orice preț: sexualități și identități în secolul 21” la Biblioteca Centrală Universitară din București și nu la Biblioteca Națională, așa cum a scris Andrew Solomon în mesajul său de pe Facebook.

În cele din urmă conferința lui Andrew Solomon s-a desfășurat pe 14 iunie, în sala de cinema de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (UNATC). Evenimentul a fost organizat de Asociația ACCEPT și Asociația TRANSform, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la București, conform site-ului accept-romania.ro.

Contactată luni de agenția MEDIAFAX, Voichița Dragomir, directorul adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), a declarat că Andrew Solomon „a fost greșit informat” și că „lucrurile nu au stat așa”.

„Lucrurile nu au stat așa, nu avem absolut nimic cu… nu avem niciun fel de… fiecare este liber să-și facă opțiunile sale. Noi nu am… Ceea ce a fost domnul Solomon informat nu este adevărat. Nu are nicio legătură cu opțiunea dânsului, nici nu am știut despre această opțiune. Noi am aflat de pe Facebook acest lucru ulterior. Nu am știut despre toate lucrurile astea și nu avem de ce să suportăm ceea ce ne acuză unii și alții. Nici nu știu cine ne acuză de fapt și de ce ne acuză. Îmi pare foarte rău. Noi nu am primit niciun punct de vedere oficial din partea cuiva ca să știm că suntem acuzați de ceva. Nu a avut nicio legătură opțiunea domnului Solomon despre care nici nu am știut”, a declarat Voichița Dragomir, cea care asigură conducerea BCU după ce fostul director general al instituției, Mireille Rădoi, a fost demis în 7 noiembrie 2013 de Ministerul Educației.

Întrebată dacă era prevăzută să fie organizată conferința lui Andrew Solomon la BCU și nu a mai fost organizată dintr-un alt motiv, Voichița Dragomir a spus: „A fost doar o discuție, a fost o proastă comunicare. Noi nu am semnat absolut niciun contract de comodat sau de parteneriat cu organizatorii. A fost doar o discuție. Că nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicări, a unei proaste abordări…”.

Totodată, Voichița Dragomir a spus că discuțiile privind organizarea conferinței respective nu au fost purtate nici cu Asociația ACCEPT și nici cu editura Humanitas (care a publicat în limba română volumul autorului „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, n.r.), ci cu o altă asociație a cărei denumire nu și-o mai amintește. „Tocmai asta este. Lucrurile au fost atât de întortochiate, încât noi am avut discuția cu o altă asociație”, a mai spus Voichița Dragomir.

Pe de altă parte, scriitorul Andrew Solomon, care, în 2002, s-a numărat printre finaliștii pentru premiul Pulitzer, cu volumul „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, s-a întâlnit cu publicul român, pe 13 iunie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu din Capitală, pentru o dezbatere pe marginea cărții.

Volumul „The Noonday Demon: An Anatomy of Depression”, apărut la editura Humanitas sub titlul „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, a câștigat, în 2001, National Book Award, iar în 2002 a figurat printre finalistele pentru premiul Pulitzer, fiind inclus în lista publicației The Times a celor mai bune o sută de cărți ale deceniului.

Andrew Solomon, născut în 1963, și-a făcut studiile la Yale și Cambridge și trăiește la New York și Londra. Este doctor în psihologie și scrie literatură de factură politică, culturală, psihologică și de ficțiune. Acesta apare în mod regulat – cu o largă și diversificată sferă de subiecte despre depresie, artiștii sovietici, renașterea culturală afgană, politica libiană și altele – în New Yorker, New York Times Magazine, Artforum, Travel and Leisure și în alte publicații.

Printre cărțile scrise de Andrew Solomon se numără „The Irony Tower: Soviet Artists in a Time of Glasnost”, „A Stone Boat” și „Far from the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște