”Cercetătorii britanici” au făcut o descoperire îngrijorătoare: cum îi va afecta Brexitul

''Cercetătorii britanici'' au făcut o descoperire îngrijorătoare: cum îi va afecta Brexitul
Publicat: 28/06/2016, 11:19

,,Este deprimant, incertitudinea nu ne ajută. Sper doar ca știința să nu fie uitată în timpul acestui proces””, a declarat Philip Jones, cercetător la University of East Anglia”s Climatic Research Unit din Norwich.

Vor trece aproape doi ani până când Marea Britanie va decide termenii de ,,divorț”” de cele 28 de state membre din blocul economic și politic. În acest timp, țara va trebui să înțeleagă ce înseamnă această separare pentru politica științifică globală, potrivit Descoperă.

Va conduce Brexit-ul la exodul intelectualității?

Separarea de Europa îi îngrijorează pe cercetători, care se tem de un exod al inteligenței din Marea Britanie, că finanțările lor vor avea de suferit sau din cauza pierderii garanției de liberă circulație în Europa.

,,Cea mai mare îngrijorare a mea este că această separare ar putea distruge reputația Marii Britanii ca destinație pentru cercetătorii de top””, a afirmat Myles Allen, de la Universitatea Oxford.

,,Cercetătorii pun mare preț pe posibilitatea de a recruta și de a călători, dacă aceste schimbări vor afecta abilitatea noastră de a-i recruta pe cei mai buni academicieni, acest lucru va constitui o problemă””, a adăugat el.

Campaniile care au promovat părăsirea blocului European au încercat să îi asigure pe cercetători că nu vor fi schimbări majore, iar obținerea independenței de Europa ar putea oferi Marii Britanii libertatea unor noi colaborări internaționale.

O altă miză sunt finanțările europene folosite pentru universitățile de cercetare din Marea Britanie, care cumulează suma de 1,37 milioane de dolari pe an.

Publicația Nature News a afirmat că subvențiile din partea Uniunii Europene reprezintă 16% din finanțările universităților britanice. Ziarul The Guardian a prezentat un raport în care peste 40% din fondurile pentru cercetarea cancerului au fost primite, din care peste 173 de milioane de dolari în ultimii zece ani din partea Uniunii Europene.

Despărțirea Marii Britanii de UE poate diminua, de asemenea, rolul pe care țara îl are în cercetări precum inițiativa Horizons 2020.

,,În majoritatea domeniilor din știință, nu poți acționa ca un lup singuratic, trebuie să lucrezi împreună cu alții. Uniunea Europeană putea oferi acest lucru””, afirmă Jones.

Ce însemană Brexitul pentru schimbările climatice?

Conform Descoperă, campaniile pro-Brexit promiteau că piața de business din Marea Britanie va fi una mult mai competitivă la nivel global, prin reîntoarcerea la restricțiile poluării.

Planul ar putea avea repercursiuni împotriva luptelor internaționale pentru implementarea unei politici responsabile pentru noile schimbări climatice. În timp ce Regatul Unit a fost mereu un lider al politicii climatice – promovând un nou proiect de lege în 2008, care susținea că vor reduce emisiile da carbon cu 80% până în 2050 – negocierile pentru Acordul cu Parisul, pentru pactul climateric, a fost posibil datorită delegației Uniunii Europene.

Ieșirea neașteptată a Regatul Unit ar putea aduce noi schimbări în Acordul de la Paris, conform afirmațiilor politicianului Sara Stefanini: ,,Christiana Figueres, secretarul șef al Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), a afirmat că Brexitul ar forța revizuirea planului UE semnat de cele 28 de state memebre la Paris. Din punctul de vedere al acordului de la Paris, Marea Britanie este parte a UE, orice ar schimba acest fapt va necesita o recalibrare””, a adăugat aceasta.

În plus, forțele politice care au condus către Brexit, ar putea prevesti schimbări în cadrul politicii climatice din Marea Britanie, acest fapt va depine de rezultatele următoarelor alegeri.

Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, activist pro-Brexit și viitorul înlocuitor al lui David Cameron la postul de prim-ministru, a avut de-a lungul timpului o atitudine schimbătoare asupra climatului. În ultimii ani a colaborat alternativ cu primarii din jurul lumii pentru a discuta despre schimbările climatice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?